Tradicionalno farbanje jaja

Tradicionalno farbanje jaja

Bliži se Vaskrs i razmišljamo na koje sve načine možemo da farbamo jaja. Tradicionalno farbanje jaja podrazumeva korišćenje lukovice. Za one koji ne znaju šta to podrazumeva, to su u stvari ljuske (omot) od luka. Lukovica je neprevaziđeno sredstvo za farbanje jaja. Ako vam ništa ne uspe, ovo hoće 100% jer sa lukovicom nema greške.

Potreban materijal

Da biste ovako savršeno išarana i ofarbana jaja potrebno vam je:

  • jaja – količina odaberite po potrebi,
  • lukovica – oko pola kese, već sada bi trebali početi sa prikupljanjem
  • stare najlon čarape,
  • razni listovi i cvetovi biljaka: detelina, maslačak, bela rada, bokvica, ljutić itd. – u principu, sve što pronađete u dvorištu ili na terasi, a da ima lep oblik za dekoraciju jaja,
  • veći lonac,
  • malo masti i vata – za premazivanje jaja nakon kuvanja.

Postupak farbanja

Prvo je potrebno da prislonite na svako jaje jedan-dva lista ili cveta, čisto da se orijentišete kako će to izgledati.

farbanje 4

Nakon toga isecite najlon čarape na komade duplo duže od dužine samog jajeta i po sredini. Stavite čarapu preko jajeta na delu gde se nalazi pozicioniran list ili cvet. Dobro zategnite najlon čarapu, pridržavajuči list da se ne pomeri. Zatim zavežite najlon čarapu u čvor ili obugvatite krajeve gumicom.

farbanje 1

Kada pripremite svu količinu jaja koju ste namenili za farbanje, ostavite ih sa strane i pripremite lonac.

farbanje 2

U veći lonac stavite ljuske od luka. Zatim na njih stavite jaja. Sve zajedno prelite vodom i stavite na šporet da se kuva. Kada voda provri, kuvajte jaja u lukovici oko 10 minuta. Pazite da ih ne prekuvate.

Kada su jaja skuvana, izvadite ih iz lonca i prelite hladnom vodom. Zatim skinite najlon čarapu i dekorativni list. Videćete kako ste dobili jedinstven dekorativni otisak na vaskršnjim jajima. I ne zaboravite da ostavite čuvarkuću – obično je to prvo jaje koje izvadite iz lonca. Vaskršnja jaja premažite vatom sa malo masti kako bi dobila visok sjaj.

Izvor: Moj ručni rad  


PREPORUKA PPNS

FARBANJE JAJA PRIRODNIM BOJAMA

Farbanje jaja prirodnim bojama
DREN: SAVETI NUTRICIONISTA

SALATA OD VIŠKA JAJA

Salata od viška jaja

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html