Amber alert: Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš?

Amber alert: Da li ćeš pomoći ako znaš da možeš?

Amber Alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece.

Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi.

Amber Alert sistem predstavlja mehanizam koji zvanično funkcioniše u SAD, Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine. Naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.DETALJNIJE: AMBER ALERT - NOVA AKCIJA FONDACIJE TIJANA JURIĆ (VIDEO)

AMBER ALERT STATISTIKA ZA 2017. GODINU U SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA

Na kraju svake godine, u svakoj zemlji sastavlja se specifičan izveštaj koji treba da predstavi efektivnost Amber alert sistema u proteklom periodu. Analizom jednog od tih izveštaja, konkretno izveštaja iz 2017. godine, za Sjedinjene Američke Države, izdvojili smo podatke koji govore o broju žrtava, procentu uspešnosti pronalaženja deteta kao i ko je najčešće u ulozi otmičara.

Od 1. januara 2017. do 31. decembra 2017. godine u Sjedinjenim Američkim Državama Amber alert aktiviran je ukupno 195 puta, uključujući slučajeve 263 deteta. Od 195 otmica, 128 su bila kidnapovanja koja su se dogodila unutar porodice, za 50 nestanaka optuženi su ljudi koji ne pripadaju porodici, bilo je desetoro dece za koje se utvrdilo da su se izgubila, i da su bila povređena, a za ukupno sedam lica utvrđeno je da su svojevoljno pobegla od kuće.

Od 195 Amber alert upozorenja izdatih tokom 2017. godine, 193 slučaja rezultirala su povratkom deteta, od kojih je uspešnost 39 slučajeva bila direkna posledica oglašavanja Amber alert upozorenja.

Tokom 2017. godine u SAD je identifikovano 216 otmičara koji su bili umešani u 172 slučaja kidnapovanja. Većina otmičara (63%) bili su muškarci, dok su 35% otmičara bile žene.

Od 216 otmičara koji su identifikovani u slučajevima oglašavanja Amber alert upozorenja 2017. godine, 165 otmičara je bilo na neki način poznato detetu, ili je bilo rodbinski povezano sa njime. Od 128 slučaja otmice, koji su se odigrali unutar porodice, u čak 142 slučaja otmičari su bili u bliskom srodstvu sa detetom. Neki od 142 slučaja otmice unutar porodice podrazumevali su za otmičare tetke, ujake, babe ili dede. Čak 73 otmičara bili su očevi, a 51 otmica je uključivala majku kao otmičara. Neretko se dešavalo i da su roditelji razvedeni, pa da su otmičari dece novi partneri nekog od roditelja.

Otmičare u 2017. godini u SAD činilo je i četiri dadilje, dva porodična prijatelja, sedam su bili novi partneri majke deteta nakon razvoda sa ocem, među otmičarima našao se i jedan učitelj, jedan trener i jedan ujak.

Kada se radi o nestancima, oba pola su u 2017. godini bila podjedanko zastupljena, od 263 nestala deteta, 132 su bili dečaci, a 131 devojčice.

Izvor: National center for missing & exploited children - 2017 Amber alert report


ŽIVOTI KOJE JE SPASIO AMBER ALERT

Noć je, zvono telefona telefona vas trza iz dubokog sna. Posežete za telefonom kako biste ugasili zvuk. Drugi put, Amber alert prekida vašu omiljenu pesmu na radiju. Vi možda strpljivo čekate da se uzbuna završi, a možda menjate stanicu.

Uostalom, ko se nije zapitao: "Kakve su šanse?"

Istina, upozorenja su srceparajuća i bolna, ali kakve su šanse da vidite nestalo dete? Koje su šanse da vidite automobil otmičara? Koje su šanse da ćete moći da učinite bilo šta u vezi sa tim, čak i da prepoznate dete?

Iskreno govoreći, šanse su veće nego što mislite.

Pred vama je pet priča o ljudima koji su se iznenada našli licem u lice sa otetim detetom... I uspeli da ga spasu.

PRVA PRIČA

Dvogodišnjeg Ronija Trana pronašao je njegov bejbisiter Džon Tuong, kada je iznenada video Amber alert sa licem deteta koje čuva.

Džon Tuong nije imao pojma da je bejbisiter nestalog deteta. Ronija je kidnapovala njegova baka, koja je zajedno sa saučesnikom napala njegovu majku. Ronija je ostavila sa porodičnim prijateljem, Džonom Tuongom, koji je bio ubeđen da čuva sina sestrinog momka.

Tuong je sledećeg jutra na svom telefonu video Amber alert i shvatio da dete koje se masovno traži zapravo spava u susednoj sobi. Odmah je pozvao policiju i Roni je vraćen svojoj porodici, na sigurno.

DRUGA PRIČA

Šestogodišnja Kloi kidnapovana je dok je spavala. Zahvaljujući zaposlenom na benzinskoj pumpi, vratila se kući odmah sledećeg dana.

Kloi je usred noći, iz kreveta, oteo porodični prijatelj. Nakon što je njen nestanak prijavljen, objavljen je i Amber alert, koji je, srećom, video službenik na lokalnoj benzinskoj pumpi. On je prepoznao Kloi i javio policiji da je video devojčicu sa muškarcem koji ju je oteo, kao i kombi koji je vozio. Otmičar Karlin je pronađen oko 300 milja od Kloine kuće. Policija ga je odmah privela, a Kloi se vratila svojoj porodici.

TREĆA PRIČA

Nedugo nakon što su trogodišnju Leu i četvorogodišnjeg Džordana oteli rođaci njihove majke, pokvario im se kombi. Policajci koji su patrolirali autoputem, prišli su da pomognu i iznenada ugledali lica dece koja su upravo proglašena nestalim.

Srećom, pa su policajci videli Amber alert, te su prepoznali decu, koju su odmah spasili i odveli roditeljima.

ČETVRTA PRIČA

Nepoznata žena je tražila je cigaretu od Belinog oca dok je ulazio u prodavnicu 7Eleven. On joj je dao cigaretu, a žena je zatim ušla u njegov auto, gde je bila trogodišnja Bela i odjurila.

Kasnije, vlasnica lokalne poslastičarnice Lesli Fiet je primetila automobil nakon što je primila Amber alert upozorenje i herojski je izvukla Belu sa zadnjeg sedišta.

"Moja prvobitna misao bila je da pozovem policiju, ali kada sam se približila i videla da Bela ne prestaje da plače, zgrabila sam je i otrčala nazad u poslastičarnicu."

Lesli se zatim zaključala u poslastičarnicu dok devojčicini roditelji i policija nisu stigli.

PETA PRIČA

Kortni Best, koja je radila u maloj piceriji u gradu Korpus Kristi u Teksasu, videla je Amber alert na svom telefonu dok je bila na pauzi. Podigla je pogled i slučajno ugledala vozilo iz upozorenja, baš na parkingu picerije, sa detetom unutra. Odlučila je da sedne u svoja kola i prati otmičara.

"Kakve su šanse? Kakve su šanse da ugledam baš to oteto dete? Obično ni ne gledam Amber alert obaveštenja, koliko god to loše zvučalo. Ili, gledam ali ne obraćam pažnju" – priznala je Kortni.

Međutim, pokazalo se da su šanse veće nego što mislimo.

Prema rečima Roberta Hovera iz Nacionalnog centra za nestalu i eksploatisanu decu (National Center for Missing & Exploited Children), oko 95% Amber alert slučajeva se reši u roku od 72 sata.

"Definitivno možete videti ogromnu promenu u brzini pronalaženja dece. Razvoj tehnologije itekako pomaže" - objašnjava Robert i dodaje: "Ako se ikada nađete u ovakvoj situaciji, da imate bilo kakve informacije o nestalom detetu, nazovite policiju pre nego što bilo šta učinite. Stručno osoblje za hitne slučajeve će vas spovesti kroz proceduru i savetovati vas šta treba da uradite."

Nažalost, ne obećava svako Amber alert upozorenje ponovno okupljanje porodice i srećan kraj, ali jedno je sigurno: što više delimo ova upozorenja na našim mrežama, povećava se mogućnost da spasemo jedan život.

DA LI ĆEŠ POMOĆI AKO ZNAŠ DA MOŽEŠ?FONDACIJA TIJANA JURIĆ SAJT, FB STRANA, TVITER, INSTAGRAM, JUTJUB


STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari