Ne okreći glavu, reci ne - Aranđelovac, 23. novembar

Ne okreći glavu, reci ne - Aranđelovac, 23. novembar

Protest protiv narkomanije i u znak sećanja na tragično preminulu Aranđelovčanku Sofiju Siljanoski (15), u organizaciji grupe "Aranđelovčani i Aranđelovčanke", zakazan je na platou ispred suda u Aranđelovcu ("kod Ustanka"), za subotu 23. novembar od 17 časova.

Podsećamo, za Sofiju je bila fatalna tableta ekstazija koji je probala prvi put u životu (detaljnije).

Sofija Siljanoski (15)

Foto: Blic

Prethodni protest održan je 10. novembra, kada je najavljeno da će na svake dve nedelje biti organizovane protestna šetnje do ispunjenja osnovnih zahteva, a to su:

  1. Da krenu preventivna predavanja po osnovnim i srednjim školama
  2. Da se usvoji i primeni predata strategija za borbu protiv narkomanije
  3. Da se operativno obrade lica sa spiska dobijena od strane anonimnih prijava
  4.  Da javni tužilac dostavi izveštaj o svom radu

Organizatori poručuju da je razlog za organizovanje šetnji jasan:  "opustili su se, zaboravili, osnovne dogovorene stvari nisu ispunjene. Više nema nazad i nema stajanja dok sve ne bude pokrenuto. Ne želimo da se desi ponovo neka tragedija... Bunimo se zbog naše dece, zbog njih sutra. Nemamo pravo na odustajanje, tada sve pada u vodu i Sofija je zaista nestala. Dokle god se borimo za bolje sutra, za bezbednost naših najmlađih - ti si razlog i prve šetnje - ti ćeš biti razlog i istrajnosti u borbi. Sofija živiš!

SAVETI IZ DRAJZEROVE

RAT NARKO MAFIJI

Nama ne trebaju šminkanje i hapšenja dilerčića, tužilaštvo koje će se nagađati sa dilerima, reakcija države na akciju građana.

Nama treba stalna akcija svih bezbedonosnih službi, hapšenje korumpiranih delova tužilaštva i vođa narko mafije, trebaju nam mediji bez promovisanja kriminala i kriminalaca.

Samo na taj način nestaće dilerčići sa ulica, raznih klubova i škola, a naša deca biti bezbednija.

Samo na taj način državne institucije mogu pokazati na čijoj su strani: naroda ili sumnjivih interesnih grupa.

SOFIJINIH 15 GODINA

Volela je mamu, tatu, sestru, baku, deku..., svoga psa...

Život je volela, koji se tek rađao pred njom...

Volela je vas, Aranđelovčani!

Svoje drugarice, drugove, profesore, komšije, prve simpatije, ispričane i neispričane tajne, sakrivene zauvek, ali i poverene izabranima u srcu nevinom...

Ne srećete je više, nemoguće je i ako je stalno, krajičkom oka primetite ulicom kojom je često prolazila...
Sve je ređe ima, potiskujete misli, skrećete pogled, zažmurite ili trajno žmurite, lakše je, zar ne?

Manje boli ako se zaboravi, razumem ja, ljudski je to prizemno, samo neka prođe...

I proći će vama, najbliži će pamtiti, do neke druge Sofije, možda baš vaše jedine nade, miljenice, uzdanice...?

Tada će se ponovo u vama probuditi i biće vam žao što ste pogled skretali, pustivši ubice da je opet ubiju.

Za Sofiju, Srbijo, za sve drogom prekinute snove, za svu našu decu, mafiji za vrat!

Svi u Aranđelovac 23. novembra u 17 časova.

Zoran Jovanović, predsednik UG "Ko nam truje decu"

PSIHOAKTIVNA SUPSTANCA: MARIHUANA (TRAVA, VUTRA, GANDŽA, GRAS, MERI DŽEJN, DOMAĆICA, ŠIPTARKA, GUNJA, VUTRAGENJA, ŠIT, POT, DŽIDŽA...)

 

ARHIVA

PRILOG RTV SUNCE, 10. 11. 2019.


POLICIJA OBJAVILA RAT DILERIMA POSLE SMRTI SOFIJE (15) KOJA JE PREMINULA ZBOG EKSTAZIJA: UHAPŠENA GRUPA DILERA U ARANĐELOVCU, MEĐU NJIMA I JEDNA DEVOJKA (21)!

Najjača grupa dilera droge u Aranđelovcu uhapšena je u velikoj akciji kragujevačke policije u kojoj je u roku od dva dana lišeno slobode na desetine kriminalaca.

Kako nezvanično saznajemo, zbog sumnje da su prodavali drogu na tržištu Aranđelovca, uhapšeni su Goran R. (35), Predrag G. (36), Jugoslav M. (38), Marko P. (24) i Marija I. (21).

Naime, kod Rabrenovića je pronađeno devet paketića heroina, kao i više tableta sa liste psihoaktivnih supstanci i vagica za precizno merenje.

Kod Grujića je pronađeno 500 semenki indijske konoplje i više tableta sa liste psihoaktivnih supstanci, dok je Mijatović pao sa marihuanom i takođe psihoaktivnim tabletama.

Kod Prokića pronađene su semenke indijske konoplje. Najmlađa Marija Ilić iz Kruševca, prema nezvaničnim informacijama, uhapšena je sa 200 grama droge u trenutku kada je putovala iz Kragujevca ka Aranđelovcu.

Sumnja se da su njih petoro radili zajedno na području ovog grada. Svi su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga za koje je zaprećena kazna zatvora od tri do dvanaest godina.

Kako saznajemo, Rabrenoviću, Prokiću i Ilićevoj određen je pritvor do 30 dana, dok su Grujić i Mijailović priznali da su trgovali drogom.

Prema nezvaničnim informacijama našeg lista, na razbijanju narko-klanova u ovom gradu policija je intenzivno počela da radi pre dva meseca, nakon smrti Sofije Siljanoski (15).

Maloletnica je preminula 5. novembra u bolnici, četiri dana nakon kućne žurke na kojoj je od lokalnog dilera Nikole Bogdanovića (21) uzela i progutala tabletu ekstazija. Kako je nakon smrti devojčice ispričala njena drugarica, Sofija je nakon uzimanja tablete prebledela i bilo joj je sve lošije. Drugari su je odvezli kući, a zatim je prevezena u bolnicu.

Nažalost, i pored napora lekara VMA, neurologa i toksikologa, nije joj bilo spasa i ona je preminula četiri dana nakon uzimanja smrtonosne tablete. Porodica je nakon infarkta mozga, koji je njihova mezimica doživela nakon konzumiranja droge, organe donirala klinici u Tiršovoj kako bi se pomoglo drugoj deci kojoj će tako biti spaseni životi.

Diler Nikola Bogdanović je ubrzo uhapšen, a nakon zadržavanja u policiji sproveden je nadležnom tužilaštvu u Aranđelovcu. On je priznao da je doneo tablete na žurku, ali će dalja istraga otkriti od koga je smrtonosne tablete nabavio za preprodaju.

Nakon ovog događaja meštani Aranđelovca odlučili su da sami podnesu krivične prijave protiv zla koje je okupiralo njihov grad.

Među uhapšenima u velikoj akciji policije u Kragujevcu su braća Marko i Božidar, Nikola P. i Darko Ž., koji se povezuju sa jednom od kriminalnih grupa iz naselja Aerodrom. Pored njih, uhapšeni su i glavni kriminalci Saša M. i Novak T., koji su pod sumnjom da pripadaju drugom klanu iz istog naselja, a koji su povezani sa, kako se sumnja, tučom u noćnom klubu "Volpe", kada je teško povređen bivši bokser J. L. (24), koji je isečen do te mere da su mu prekinute tetive na nogama i periferni nervi.

M.Brkić
Izvori: Kurir/Blic, 18. 1. 2019.

Ko nam truje decu - Udruženje Građana

SNIMAK UG KNTD, 25. 11. 2018.


Tableta 10 evra

"Hemija" - sintetičke droge u modi su kod tinejdžera poslednjih godina. Najčešće ih konzumiraju adolescenti, i to povremeno, na žurkama ili okupljanjima, kao i studenti radi suzbijanja nesanice i koncentracije, mada ipak ređe. Sintetičke droge, poput ekstazija, često se kombinuju sa energetskim pićima.

Kako je "Blic" pisao, ova vrsta ekstazija je lako dostupna mladima. Najviše ga ima po klubovima, gde oni jednu tabletu mogu kupiti za 10 evra.

- Oni mladi koji nisu imali ranija iskustva sa drogom od jedne doze upadaju u trans, tresu se, imaju napade nalik epileptičnim, nakon čega nastupaju koma i smrt! S druge strane, oni koji sintetičke droge konzumiraju već neko vreme, "red bul" izbegavaju, odnosno uzimaju manje doze - polovinu ili četvrtinu - kazao je izvor "Blica".

Prema njegovim rečima, ekstazi je popularan kod mladih ljudi koji odlaze na žurke elektronske muzike, a koji ga konzumiraju jer izaziva osećaj "bliskosti" i "daje im snagu".

"SOFIJA JE UZELA TABLETU I PREBLEDELA" DRUGARICA TINEJDŽERKE KOJA JE UMRLA ZBOG EKSTAZIJA OTKRILA DETALJE KOBNE VEČERI

Izvor: Blic, 10. 11. 2018.STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari