NATO Ananu 1999: Ispaljeno 31.000 granata sa osiromašenim uranijumom, na prostoru SRJ

NATO Ananu 1999: Ispaljeno 31.000 granata sa osiromašenim uranijumom, na prostoru SRJ

Generalni sekretar NATO-a Džordž Robertson obavestio je početkom februara 2000. godine kolegu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana o upotrebi municije s osiromašenim uranijumom na Kosovu 1999.


Pismo glasi:


Dragi Kofi,

U odgovoru na Vaše pismo od 14. oktobra 1999. želeo bih da Vam dostavim informacije prikupljene od strane NATO-a i razmotrene u Severnoatlantskom savetu, a koje se tiču upotrebe osiromašenog uranijuma tokom vojnih operacija na Kosovu.

Mogu da potvrdim da je osiromašeni uranijum korišćen tokom tih operacija.

Osiromašeni uranijum korišćen je prilikom svake akcije aviona A-10, dakle u otprilike stotinu akcija širom Kosova. Granata za top GAU-8/A API označena je kao PGU-13/8, a snop projektila nosi potkalibarna zrna sa penetratorom zasnovanim na osiromašenom uranijumu, non-critical (kovanica očigledno upotrebljena u smislu "bezopasnom", mada nedvosmilene reči tog značenja postoje u engleskom, prim. prir.) nusproizvodu prerade uranijuma. Avioni A-10 su koristili projektile s osiromašenim uranijumom kao svoju standardnu municiju. Tokom vojnih operacija upotrebljena je ukupno oko 31.000 projektila sa ovim punjenjem.

Glavni fokus ovih operacija bile su oblasti zapadno od puta Peć–Đakovica–Prizren, oblast oko Kline, okolina Prizrena, kao i oblast severno od linije Suva Reka–Uroševac. Međutim, mnoge akcije u kojima je korišćena municija s osiromašenim uranijumom obavljene su i van ovih oblasti. U ovom trenutku nemoguće je tačno utvrditi svaku lokaciju na kojoj je bila korišćena ova municija. U prilogu šaljem mapu s najpribližnijim lokacijama.

PRVI PRVI NA SKALI Hronologija NATO bombardovanja SRJ 1999 insert osiromaseni uranijum

Nadam se da će ove informacije pomoći ekipama UNEP/UNCHS u njihovom daljem radu na Balkanu. Očekujem takođe da će se izvanredna saradnja naših dveju organizacija nastaviti.

Srdačno, Džordž

PRVI PRVI NA SKALI Hronologija NATO bombardovanja SRJ 1999 insert Zastava
Foto: Prvi napada na Zastavu - Zoran Petrović
Izvor: Press UN

ARHIVA PPNS 

DOSIJE KOSOVO - ŽUTA KUĆA 

Dosije Kosovo - Žuta kuća (VIDEO)

U KRAGUJEVCU SADRŽAJ TEŠKIH METALA U ZEMLJIŠTU VIŠI OD DOZVOLJENOG I POSLE 20 GODINA OD BOMBARDOVANJA NATO

U Kragujevcu sadržaj teških metala u zemljištu viši od dozvoljenog i posle 20 godina od bombardovanja NATO
PRAVCI KRETANJA POLIHROLOVANIH BIFENILA U VODAMA NAKON NATO BOMBARDOVANJA - DOKTORSKA DISERTACIJA MILJANE STOJANOVIĆ-MILOSAVLJEVIĆ

Pravci kretanja polihrolovanih bifenila u vodama nakon NATO bombardovanja - doktorska disertacija Miljane Stojanović-Milosavljević

Ukazivanje stručnjaka na posledice NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine (Fotomonografija ’1999’)
HRONOLOGIJA NATO BOMBRADOVANJA
Hronologija NATO bombardovanja SRJ
GALERIJA PPNS MILOSRDNI ANĐEO 1999


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html