A Plastic Surgery: Coca Cola’s Hidden Secrets

A Plastic Surgery: Coca Cola’s Hidden Secrets

...Prva prava proizvodnja krenula je tek oko 1950. godine. Šest decenija kasnije proizvodi se 407 tona plastike godišnje. Veliki deo iskoristi se samo za jednu upotrebu. Iz godine u godinu proizvodnja raste. Smatra se da je polovina sve plastike ikada napravljena – proizvedena u poslednjih 15 godina. Prošle godine je Koka Kola – jedan od najvećih proizvođača plastičnih boca u svetu – prvi put obelodanila koliko ih je tačno proizvedeno: 128 milijardi godišnje...

PLASTIKA U ALARMANTNIM BROJKAMA


GRINPIS: KOKA KOLA, PEPSI, NESTLE NAJVIŠE ZAGAĐUJU PLASTIKOM

Proizvođači pića Koka kola, PepsiCo i Nestle najveći su proizvođači plastičnog otpada u svetu, navodi se u izveštaju Grinpisa.

U saradnji s pokretom Break Free From Plastic, Grinpis je organizovao 239 akcija čišćenja plastike u 42 države širom sveta, što je rezultiralo prikupljanjem 187 hiljada komada plastike. Cilj je bio da se pokaže kako velike korporacije doprinose zagađenju sredine.

Najveći svetski proizvođač bezalkoholnih pića, Koka kola, ujedno je i najveći proizvođač otpada, navodi Grinpis. Plastični otpad poznatog brenda pronađen je u 40 od 42 države.

"Kontrole brendova nude neoborivi dokaz uloge korporacija u jačanju globalnog zagađenja”, rekao je Von Hernandez, globalni koordinator pokreta Break Free From Plastic.

Najčešći pronađeni tip plastičnog otpada bio je polistiren i nalazi se u ambalaži šolja za kavu, a sledi ga PET koji se koristi za bočice i posude.

"Delimo cilj Grinpisa za eliminacijom otpada iz okeana i spremni smo odraditi svoj deo kako bismo pomogli u ispunjavaju tog važnog izazova”, rekao je portparol Koka kole. Kompanija je obećala da će prikupiti i reciklirati bočicu ili limenku za svaku koju proda do 2030.

Sve tri kompanije obećale su da će promeniti ambalažu do 2025. Koka kola navodi da će se sva pakovanja moći reciklirati, Nestle da će se reciklirati i ponovno upotrebiti, a PepsiCo da će se osim recikliranja omogućiti i kompostiranje i biorazgradnja. Sve kompanije rade i na korištenju recikliranog materijala u svojim pakovanjima.

Nestle, kao najveći svetski proizvođač hrane i pića, navodi da prepoznaje problem i da naporno radi na smanjenju upotrebe plastike koja se ne može reciklirati. Iz kompanije dodaju da traže različita rešenja za pakovanje, nastoje da olakšaju recikliranje i eliminišu plastični otpad.

PepsiCo nije bio dostupan za komentar.

Koka kola plastika

PROIZVOĐAČI NAPITAKA PROTIV PLANA EU ZA PLASTIČNE ČEPOVЕ

Multinacionalne kompanije Koka-Kola, Danone, Nestle i Pepsiko više su zainteresovane za unapređenje postojećih reciklažnih sistema nego za investiranje u novi dizajn boca sa pričvršćenim zapušačima, što je način kome EU daje prednost u borbi za smanjenje plastičnog otpada. Te kompanije u pismu, čiji je sadržaj procurio, traže od ministara za životnu sredinu EU da ne podrže predlog Evropske komisije o obaveznim pričvršćenim čepovima na flašama već njihove ideje za smanjenje plastičnog otpada.

Zatvarači plastičnih boca su među plastičnim proizvodima koji se najčešće nalaze kada se čiste plaže.

Prema predlogu Komisije, plastične boce za jednokratnu upotrebu moće će da se nađu na tržištu samo ako imaju pričvršćene poklopce kako bi se otpad lakše prikupljao.

U pismu od 9. oktobra u koje je EURACTIV imao uvid, Koka-Kola, Danone, Nestle i Pepisko tvrde da "ulaganje u obavezne pričvršćene čepove neće nužno voditi željenom ishodu" i umesto toga predlažu da se novac potroši bolje - na mere za povećanje stope prikupljenih boca za reciklažu.

Kompanije su se takođe obavezale da će najranije u martu u najmanje dve zemlje sprovesti istraživanje kako bi utvrdile koliko su šeme refundacija odnosno povraćaja novca efikasne u prikupljanju boca sa zapušačima.

Šemama depozita novčano se nagrađuju potrošači koji vraćaju iskorišćene boce. Te šeme su rasprostranjene u Holandiji i Nemačkoj a u siromašnijim članicama, poput Hrvatske, čak predstavljaju značajan izvor prihoda za beskućnike i druge ljude koji žive u siromaštvu.

Prema predlogu kompanija, sva unapređenja bi se obavljala u zemljama koje već imaju šeme depozita a cilj je da stopa vraćanja ambalaže do 2025. bude 90%.

Oni takođe predlažu da se tzv. šeme produžene odgovornosti proizvođača (EPRs), po kojima su proizvođači finansijski odgovorni za određeni nivo prikupljanja i sortiranja materijala za recikliranje, prošire tako da obuhvate i čepove.

U pismu se zaključuje da bi odredba o pričvršćenim čepovima mogla da stupi na snagu ako alternative koje predlažu kompanije ne daju rezultate "do kraja 2021. godine".

"Manevrisanje" Koka-Kole i ostalih kritikovala je "zelena" nevladina organizacija Grinpis čiji stručnjak za politiku EU u hemijskoj industriji Kevin Sters ukazuje na "pokušaj da se oslabe predloženi EU propisi" tako što bi borba protiv zagađenja bila na dobrovoljnoj bazi.

Ranije u oktobru utvrđeno je da su Koka-Kola, Nestle i Pepsiko među kompanijama čiji se plastični otpad najčešće nalazi u akcijama čišćenja. Otpad kompanije Koka-Kola nađen je u 40 od 42 zemlje sa šest kontinenata obuhvaćene istraživanjem.

A koliko je veliki problem zagađenja plastikom najbolje potvrđuje slučaj s početka meseca kada je na jednoj britanskoj plaži pronađena boca od deterdženta od pre 50 godina koja je, kažu oni koji su je pronašli, izgledala "dobro kao nova".

Evroposlanici će 24. oktobra glasati u Strazburu o nacrtu izveštaja o predlogu o plastici za jednokratnu upotrebu a više amandmana na tekst Komisije za cilj ima da se potvrdi da će se zatvaračima rukovati kako treba.

Okvirno je planirano da se 6. novembra održe prvi razgovori Komisije, Parlamenta i članica a izvori bliski ovom pitanju kažu da je cilj da Savet ministara ekologije potpiše konačni tekst u poslednjoj nedelji decembra.

Komisijin plan deo je široke Strategije za plastiku koja uključuje zabranu nekih proizvoda za jednokratnu upotrebu, poput tanjira, cevčica, escajga, štapića za uši.

boce vode Dasani

THE SECRETS BEHIND COCA COLA’S PLASTIC WASTE | ENVIRONMENTAL DOCUMENTARY

Is Coca-Cola truly working towards a ’World Without Waste’?

Every second, another ten tons of plastic is produced. 10% of all plastic produced ends up in the oceans, leading to predictions that, by 2050, there will be more plastic than fish in the sea.

Faced with this global scourge, more and more businesses are promising to recycle, including the Coca-Cola Company, a group that sells 4000 plastic bottles around the world every second.

Can we depend on the promises made by these multinationals? And is recycling the solution? We investigated the company’s pledges and discovered that their promises are as sugar-filled as their products.COCA-COLA’S PLASTIC SECRETS - DW DOCUMENTARY 

By 2050, there could be more plastic than fish in the sea. Ten tons of plastic are produced every second. Sooner or later, a tenth of that will end up in the oceans. Coca-Cola says it wants to do something about it - but does it really?

In January 2018, Coca-Cola made an ambitious announcement: The brand, which sells 120 billion plastic bottles every year, promised a "world without waste” by 2030. But filmmaker Sandrine Rigaud was skeptical about this ostensibly noble resolution. In Tanzania, for example, far from the company’s American headquarters, a different picture emerges. Here everyone waits for red-and-white buses and walks by red-and-white walls, and the children play with red-and-white equipment in the playgrounds. The Coca-Cola logo is ubiquitous. But what is even more worrying is that history is repeating itself here. As it did 50 years ago in the United States, Coca-Cola has been continuously replacing glass bottles with plastic ones since 2013. Coca-Cola Vice President Michael Goltzman tries to play down the problem, saying it’s not the plastic bottles themselves that are the problem, but the lack of suitable infrastructure in Tanzania.Izvori: N1; Euroaktiv; DW 


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

PREPORUKA PPNS

FUD VOČ: SLATKA PIĆA PROBLEMATIČNA - KALORIČNA, NEHRANLJIVA; KOKA-KOLA: NAPICI NEPOVEZANI SA NEZDRAVIM POVEĆANJEM TEŽINE (VIDEO)PREVARANTI PREDSTAVLJAJU ŠEĆER I MASNOĆE KAO ZDRAVU HRANUKOKA-KOLA I PEPSI SPONZORIŠU ZDRAVSTVENE ORGANIZACIJE, ALI SE BORE PROTIV NJIHKORPORACIJE SPONZORIŠU PREDSEDAVANJA EU


Svedoci smo multinacionalizacije sveta. Postepeno, da bude manje bolno, u naše domove ušle su multinacionalne kompanije. Donele su nam “koka-kolu”, energetske napitke, veštačke zaslađivače, prerađene proizvode, mnogo “praznih” kalorija, video-igrice, mobilnu telefoniju i druga tehnološka dostignuća....

...Dok ne rešimo dileme, Vama, prisutnima na Maršu protiv Monsanta, čestitam na ljubavi prema sebi, svojoj deci i pijetetu prema precima. Odvojili ste vreme da iskažete svoj stav. Niste ostali u foteljama svojih domova da gledate rijalitije, pijete “koka-kolu”, grickate hamburger i budete saučesnici u opštoj devastaciji!

PISMO DR TATJANE BRANKOV KRAGUJEVČANIMA: USTAVOM ZABRANITI GMOARHIVA PPNS 

GM SISTEMI ISHRANE I NJIHOV EKONOMSKI UTICAJ - TATJANA BRANKOV, KOVILJKO LOVRE: SRBIJA

PO ZAKONU O GMO, U SRBIJI ZABRANJENO OKO ČETIRI TONE POŠILJAKA, ALI KONTROLISANO TEK 4-7% OD 2013. DO 2017.

  

MINISTARSTVO ZDRAVLJA O KONTROLI HRANE ZA DECU: GMO SE NE KONTROLIŠE U OSNOVNIM KONTROLAMA NA ZDRAVSTVENU ISPRAVNOST - KONTROLA SAMO KAD POSTOJE INDIKACIJE

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 


PRVI PRVI NA SKALI 
FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html