Advokat Đorđević: Rio Tinto angažovao Anahem koji je ranije krivotvorio podatke za Evro litijum

Advokat Đorđević: Rio Tinto angažovao Anahem koji je ranije krivotvorio podatke za Evro litijum

Advokat Đorđević o nacrtima studija Rio Tinta: Kompanija se poziva na analize koje niko nije video (VIDEO)

Advokat Sreten Đorđević, koji sarađuje sa inicijativom „Marš sa Drine“, koja okuplja više udruženja građana, kaže da je neobično to što se Rio Tinto na početku nacrta studija o uticaju na životnu sredinu napominje da ne garantuje za tačnost podataka. On odbacuje objašnjenje kompanije Rio Tinto da je to uobičajena pravna forma. Ne veruje da je motiv Rio Tinto za objavljivanje dokumenata, kako to sami kažu, dijalog zasnovan na činjenicama.

"Mislim da je to urađeno u čisto propagandne svrhe i da bi se prikazalo da postoji neka šira javna debata o dokumentu koju su oni obznanili. Međutim to nema nikakve veze sa propisima i procedurom", kaže Đorđević.

On dodaje da ne zna ko može da garantuje za podatke koje je Rio Tinto objavio u tri nacrta studija.

"Na kraju krajeva, kompanija se poziva na 23.000 analiza koje su prethodile u ovom dokumentu. Niko te analize nije video. Nisu videli novinari, nije videla javnost, obična, zainteresovana ni stručna. Ko može da nam garantuje da podaci iz 23.000 analiza odgovaraju podacima u ovom dokumentu?”, dodaje Đorđević.

Dodatak PPNS: Anahem krivotvorio za Evro litijum, već radio i za Rio Tinto

Ovaj karijerni advokat sa višedecenijskim iskustvom, specijalista u oblasti prava zaštite životne sredine, ističe još jedan bitan detalj koji je uočio u radnom nacrtu dokumenta Rio Tinta:

"U dokumentaciji sam video da je pojedine analize za potrebe ove studije radila kompanija Anahem. Imam dokaze da je Anahem krivotvorio analize na području valjevskog kraja, za potrebe kompanije Evro litijum. Konkretno: istraživanje voda iz istražnih bušotina na području Valjevsko-mioničkog basena, pokazalo je oko deset hiljada puta veću koncentraciju bora od dozvoljene. Znate šta je uradio Anahem? Iako je koncentracija maksimalno dozvoljena bila 0,3 miligrama po litru, izmerena je 2.710mg, a obrisan je podatak o maksimalno dozvoljenoj koncentraciji. Na kraju dokumenta pokazano je da ne postoje nikakva prekoračenja. Istu analizu je na susednoj parceli radio Gradski zavod za zaštitu zdravlja Beograd i našao oko 3.000 puta veću koncentraciju. Utvrdio je da je voda potpuno neispravna".

ARHIVA PPNS ZABRANJENI RADOVI EURO LITIJUM BALKAN, ŽRTVE ISTRAŽIVANJA OSTALE BEZ VODE

Zabranjeni radovi Euro litijum Balkan, žrtve istraživanja ostale bez vode
Đorđević je zaključio:

"Iz moje perspektive, to je esencija tog dokumenta, kojom se kompanija Rio Tinto, odnosno Rio Sava eksplorejšn, ograđuje od odgovornosti za istinitost bilo kog podatka koji je objavljen u dokumentu. Ja kao advokat, kao građanin, nemam ni jedan razlog da verujem u istinitost podataka koje objavljuje ova kompanija, pogotovo što ona sistemski odbija da dostavi relevantne podatke o svom poslovanju. Kod sebe imam bezbroj dokaza o tome, na primer: kompanija odbija da dostavi podatke o lokacijama bušotina. U obrazloženju zašto odbija kaže da bi to moglo da dovede do teških i neotklonjivih posledica po kompaniju i gubitka prava na dobijanje drugih dozvola. Parafraziram, ali ovde imam integralno kako to piše, znate kako to ja gledam: ne dozvoljavaju podatke, iako meštani i stručna javnost ukazuju da iz brojnih bušotina cure opasne rudarske materije i zagađuju okolno zemljište. Odbijaju jer bi mogli da dođu pod udar zakona. Imaju nešto što je nezakonito i ne dozvoljavaju da javnost dođe do tih dokumenata. Tvrde da nisu odgovorni, ali ne daju ni jedan dokaz koji bi to mogao da potvrdi".

Anahem laboratorija bila je 2019. godine među izrađivačima Studije izvodljivosti podzemne eksploatacije ležišta litijuma i bora Jadar koju je portal PRVI PRVI NA SKALI predstavio 2022. godine. Njeno ime nalazi se u Prilogu "Lista studija i izvođača" pod brojem 9, a naziv studije je "Laboratorijske analize filter pogače"

ARHIVA PPNS PROJEKAT JADAR: PRIKAZ ZONE RUDARSKIH AKTIVNOSTI SA POTENCIJALNIM MESTIMA UTICAJA

Projekat Jadar: Prikaz zone rudarskih aktivnosti sa potencijalnim mestima uticaja
Zvanični podaci Anahema

Ova laboratorija je osnovana 2004. godine, piše na njenom zvaničnom sajtu. Na toj e-adresi objavljene su i reference ("jedan mali broj naših klijenata"), gde nije zabeležen Rio Tinto, niti ćerka firma Rio Sava, ali jeste Envico - kompanija koja je pružala podršku Konferenciji o mineralnim resursima Srbije, kao i Rio Tinto.

Prema podacima APR, Anahem ima registrovanu pretežnu delatnost tehničko ispitivanje i analize, a sedište preduzeća je u Beogradu. Zakonski zastupnik je Latinka Slavković-Beškoski (1974), drugi zastupnik je Žaklina Todorović (1971), dok je uz novčane uloge upisano 16 lica, jedno pravno - Anahem doo Beograd i 15 fizičkih.

APR je objavio i Zabeležbu 27. septembra 2021. godine u kojoj piše:

"Upisuje se u Registar privrednih subjekata postupak po tužbi koja se vodi pred privrednim sudom u Beogradu Posl. Br. 30 P 4297/2021 dana 14.09.2021. godine, tužioca Anahem doo Beograd, matični broj: 17615980, protiv tuženog Opačić Milovana iz Beograda-Batajnice, ul. ______ ___________ br. __, JMBG: _____________, čiji je predmet isključenje označenog tuženog iz privrednog društva tužioca čime će mu prestati svojstvo člana društva u slučaju usvajanja tužbenog zahteva."

Anahem je prošle godine imao 77 zaposlenih lica i vodi se kao malo preduzeće, stoji u objavljenom finansijskom izveštaju dostupnom u bazi APR.

VIDEO (5:22)


Izvor: Insajder
Obrada: PRVI PRVI NA SKALI 

ARHIVA PPNS: EKOLOGIJA  
PROMOCIJA ZBORNIKA SANU "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" U KRAGUJEVCU (AUDIO) PROF. IMRE KRIZMANIĆ: PROJEKAT JADAR - UTICAJ NA BIODIVERZITET  JAGOŠ RAIČEVIĆ: PROJEKAT JADAR - KONTROLA REGULATORNOG PROCESA I TROŠKOVI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
Promocija Zbornika SANU ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ u Kragujevcu (AUDIO) Prof. Imre Krizmanić: Projekat Jadar - uticaj na biodiverzitet Jagoš Raičević: Projekat Jadar - kontrola regulatornog procesa i troškovi zaštite životne sredine
OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033 DEGRADACIJA PROSTORA U OKVIRU PROJEKTA JADAR - RATKO RISTIĆ, IVAN MALUŠEVIĆ, PETAR NEŠKOVIĆ, ANGELINA NOVAKOVIĆ, SINIŠA POLOVINA, VUKAŠIN MILČANOVIĆ "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE  
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033 Degradacija prostora u okviru projekta Jadar - Ratko Ristić, Ivan Malušević, Petar Nešković, Angelina Novaković, Siniša Polovina, Vukašin Milčanović  ’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html