Brnabić: Projekat ’Jadar’ veliki potencijal za Srbiju; Marš sa Drine: Studija Rio Tinta nelegitimna, privatna

Brnabić: Projekat ’Jadar’ veliki potencijal za Srbiju; Marš sa Drine:  Studija Rio Tinta nelegitimna, privatna

Ana Brnabić: Projekat "Jadar" veliki potencijal za Srbiju, brinućemo o našim interesima

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da projekat "Jadar" predstavlja veliki potencijal za našu zemlju, zbog čega je potrebna odgovorna i ozbiljna debata parlamentaraca, u kojoj je neophodno voditi računa o interesima Srbije.

Brnabićeva je istakla da treba da iskoristimo sve šanse za bogatiju Srbiju, kao i da ne možemo da se odričemo svojih potencijala za brži rast i razvoj.

"Rio Tinto je izašao sa tom studijom o proceni uticaja na životnu sredinu i to su ozbiljni dokumenti, koje su radili neki od najeminentnijih profesora i stručnjaka iz zemlje i inostranstva. Mi ćemo u svakom smislu braniti interese Srbije, kako u ekonomskom smislu, tako i u smislu bogatstva i većih plata i penzija i svega onoga što projekat može da donese čitavoj Srbiji, a posebno Loznici, Krupnju i okolini", rekla je Branbićeva za Hepi televiziju.

Prema njenim rečima, dobro je što su se u procenu studije uključile i evropske institucije.

"Drago mi je što su se uključile najvažnije i najpozvanije institucije koje se brinu o zaštiti životne sredine, da pogledaju i da kažu da li to može da se uradi u skladu sa najboljim evropskim i svetskim standardima ili ne može", naglasila je Brnabićeva.

ARHIVA PPNS 2022 VUČIĆ O RIO TINTU: ŠTA MISLITE, DA JE NEKO NA LEPE OČI DOBIO ISTRAŽNA PRAVA - BEZ DINARA? DINARA NAM NISU PLATILI!

Vučić o Rio Tintu: Šta mislite, da je neko na lepe oči dobio istražna prava - bez dinara? Dinara nam nisu platili!
Predsednica Skupštine navodi da je litijum put ka zdravijem energetskom sektoru i održivim oblicima proizvodnje.

Dodaje da je jako važno da o ovoj temi pozicija i opoziciji zajedno diskutuju, jer, kako ističe, u parlamentu ne smeju da postoje tabu teme.

"Mi kao parlamentarci ne smemo da stavljamo glavu u pesak. Hajde da odgovorno razgovaramo o svemu onome što se tiče građana Srbije i da prema njima pokažemo poštovanje, i da na kraju krajeva razmotrimo šta je to što mi moramo da uradimo, a da Srbija nastavi putem napretka i progresa", naglasila je Brnabićeva.

ARHIVA RTS

ARHIVA PPNS REAGOVANJA NAKON OBJAVE RADNOG NACRTA STUDIJE RIO TINTA

Reagovanja nakon objave radnog nacrta studije Rio Tinta
Otvoreno pismo Ani Brnabić: Potencijalna rasprava o nelegitimnim studijama Rio Tinta u Skupštini

Nakon što je Rio Tinto na svoju ruku sproveo i objavio nelegitimnu studiju uticaja projekta Jadar, predsednica Skupštine Ana Brnabić je, isto tako niodakle, pozvala na javnu raspravu o privatnoj studiji - i to u parlamentu.

Što bi imalo smisla da je studiju naručilo ministarstvo Zaštite životne sredine, pošto bi to onda bio prvi korak u proceduri standarda Evropske Unije o kojima svi slušamo godinama, ali koje nikako da vidimo sprovedenim. Da živimo u nekoj alternativnoj Srbiji gde parlament zaista funkcioniše kao kolektiv izabranih predstavnika koji govore u ime svih građana i građanki, mogli bismo da čujemo izražavanje suverene volje čitavog jednog naroda.

Ali stvarnost kaže nešto drugačije: vladajuću koaliciju koja ima većinu mandata podržava jedva trećina stanovništva, a izbore su dobili dokazanom krađom.

Kad gospođa Brnabić već radi posao promocije privatne kompanije i više se brine za njihove interese nego za državne regulative ili narodnu volju, onda bismo je zamolile da do kraja ispoštuje tu istu kompaniju. S obzirom da u studiji piše da je "studija vlasništvo kompanije Rio Sava i da ne sme biti kopirana, distribuirana, objavljena ili reprodukovana u celini ili delimično, bez prethodne pisane saglasnosti Rio Save", želeli bismo da je podsetimo da mora da traži saglasnost za korišćenje studije na sednici Skupštine. Da li je to tražila, i u slučaju da je dobila, da li može da dokaže da je kompanija saglasna u pisanoj formi?

Dalje nas interesuje, kako će poslanici uspeti da pročitaju i razumeju preko 2000 strana studije, da bi već "naredne nedelje" mogli o njoj da raspravljaju u Skupštini? Osim ako nisu svi do jednog zapravo doktori geologije, biologije i/ili hemije koji redovno prate razvoj rudarstva, ekologije i klimatskih promena, kako će diskusija u Skupštini biti iole konstruktivna i objektivna?

Jedino mesto za "razgovor i debatu" o "pitanjima važnim za društvo" jeste - društvo. Što nas dovodi do učešća javnosti kao temelja evropske regulative o životnoj sredini, standarda na kojem će, kako nam Rio Tinto stalno govori, oni zasnivati sav svoj rad. Kako da im verujemo kada već na prvom koraku tih regulatornih procedura - koraku Procene uticaja na životnu sredinu - nisu sproveli nijedan deo propisa?

Da podsetimo i vas i kompaniju kako izgleda procedura Procene Environmental Impact Assessment (EIA)1:

  1. Proceduru Procene uticaja na životnu sredinu mora zvanično pokrenuti Ministarstvo za životnu sredinu;
  2. Prema Direktivi o proceni uticaja na životnu sredinu, procedura ima 3 koraka: skrining, utvrđivanje opsega i odgovarajuću EIA*. Druga i treća faza obuhvataju javne konsultacije. Ne možete objaviti EIA izveštaj bez objavljivanja elemenata prethodnih faza i uključivanja javnosti na svakom koraku.

Koraci su jednostavni:

  • a) Skrining pokazuje da li projekat zahteva procenu uticaja. Ovaj zahteva.
  • b) Određivanje obima identifikuje ključna pitanja i postavlja granice za Procenu.
  • c) Procena uključuje detaljnu analizu uticaja projekta na životnu sredinu, uključujući procenu efekata na različite faktore životne sredine kao što su biodiverzitet, zemljište, voda, vazduh, klima i kulturno nasleđe.

ARHIVA PPNS RUDARSKI DESANT NA SRBIJU - AKADEMIK SLOBODAN VUKOSAVIĆ

Rudarski desant na Srbiju - akademik Slobodan Vukosavić
Dokument koji smo prethodnih dana videli svuda u medijima je najobičnija šarena laža za javnost. U njemu se ne nalazi ništa što je pravno relevantno za bilo koji srpski zakon, a kamoli za najviše standarde EU.

Mi, kao građani, ne prihvatamo ništa što proizilazi iz ove farse jer to nije legitiman deo procesa uključivanja javnosti i samim tim podriva vladavinu prava. Javne debate i sastanci moraju biti upravo to - javni. Ne smeju se odvijati iza zatvorenih vrata iza kojih sedi ekskluzivan klub klimača glavom i onih koji žive po principu "ruka ruku mije." Jedina "budućnost o kojoj Srbija mora da razmišlja” je ona u kojoj je vazduh čist, zemlja plodna, voda pitka, a ljudi zdravi.

Srdačan pozdrav,

Bojana Novakovic i Jelena Bunić Marš sa Drine

*Wikis.ec.europa.eu

Izvori: RTV; Marš sa Drine

ARHIVA PPNS: EKOLOGIJA  
PROMOCIJA ZBORNIKA SANU "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" U KRAGUJEVCU (AUDIO) PROF. IMRE KRIZMANIĆ: PROJEKAT JADAR - UTICAJ NA BIODIVERZITET  JAGOŠ RAIČEVIĆ: PROJEKAT JADAR - KONTROLA REGULATORNOG PROCESA I TROŠKOVI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
Promocija Zbornika SANU ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ u Kragujevcu (AUDIO) Prof. Imre Krizmanić: Projekat Jadar - uticaj na biodiverzitet Jagoš Raičević: Projekat Jadar - kontrola regulatornog procesa i troškovi zaštite životne sredine
OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033 DEGRADACIJA PROSTORA U OKVIRU PROJEKTA JADAR - RATKO RISTIĆ, IVAN MALUŠEVIĆ, PETAR NEŠKOVIĆ, ANGELINA NOVAKOVIĆ, SINIŠA POLOVINA, VUKAŠIN MILČANOVIĆ "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE  
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033 Degradacija prostora u okviru projekta Jadar - Ratko Ristić, Ivan Malušević, Petar Nešković, Angelina Novaković, Siniša Polovina, Vukašin Milčanović  ’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html