Dodeljen prvi ’Kragujevački slez’

Dodeljen prvi ’Kragujevački slez’

Kragujevačka Osnovna škola "Jovan Popović" prvi je dobitnik priznanja "Kragujevački slez" - za aktivnosti na polju podizanja ekološke svesti sprovođenjem više od deset ekoloških projekata, kao najupečatljiviji doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Kragujevca u 2022. godini.

Petočlani žiri odlučio je da se zahvalnice "Kragujevački slez" dodele neformalnom udruženju građana "Viša sila", Predškolskoj ustanovi "Vrabac" i novinaru Miroslavu Jovanoviću za doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Kragujevca.

"Kragujevački slez" je priznanje pokrenuto sa ciljem da se podstiču zaštita i unapređenje životne sredine na teritoriji Kragujevca kroz isticanje svih subjekata koji aktivno učestvuju u tome. Dodeljuje se za delo ili aktivnost koja predstavlja najupečatljiviji doprinos zaštiti i unapređenju životne sredine na teritoriji Kragujevca u protekloj godini.

Pod dostignućem se podrazumevaju aktivnosti koje:

 • otvaraju ekološke probleme na teritoriji Kragujevca i donose njihova rešenja;
 • pokreću lokalnu zajednicu da uzme učešće u tim rešenjima i ostalim ekološkim akcijama, aktivno učestvuje u očuvanju i zaštiti životne sredine;
 • razvijaju ekološku svest i odgovornost kroz različite forme, kao što su specijalizovani sadržaji za RTV i internet glasila, knjige, naučni i stručni radovi, kao i vođenje ekoloških akcija, sprovođenje projekata, organizovanje predavanja, kulturno-umetničkih i sportskih sadržaja koji afirmišu zaštitu životne sredine i dr.
Ovo priznanje pokrenuto je na inicijativu udruženja PRVI PRVI NA SKALI u partnerstvu sa Prirodno-matematičkim fakultetom, u okviru projekta "Ekologija Kragujevac" koji sufinansira Grad Kragujevac.

Слика може припадати метар, трава и текст
O Kragujevačkom slezu – kao inspiraciji

Kragujevački slez je bio lokalno endemična vrsta centralnog dela Srbije koju je pronašao Josif Pančić 1874. godine. Smatra se da je bila rasprostranjena na teritoriji Kragujevca – na Metinom brdu i između Vraćevšnice i Ljuljaka.

Vrsta je iščezla i više nikada nije pronađena. Pretpostavlja se da je glavni uzrok iščezavanja širenje gradskog područja Kragujevca. Mogućnost reintrodukcije ne postoji jer je takson zauvek nestao iz svetskog genofonda, tvrdi nauka.

Inspirisani ovom jedinstvenom pojavom u zajednici kojoj pripadaju, kao i nagradom "Zeleni list" iz akcije Radio Beograda, koja postoji od 1983. godine, a čiji su dobitnici udruženje PRVI PRVI NA SKALI (za 2019) i Botanička bašta PMF-a (za 2021), u sadejstvu sa sugrađanima i žirijem, pokretači priznanja "Kragujevački slez" pronalaziće "vrstu" koja svojim dostignućima služi kao uzor u neprestanoj borbi za očuvanje i unapređenje životne sredine, a tako i javnog zdravlja.

O dodeli "Kragujevačkog sleza"

Kandidati za sticanje priznanja bila su fizička i pravna lica koja imaju prebivalište, odnosno sedište na teritoriji Kragujevca. Pravo predlaganja kandidata imala su sva pravna i fizička lica.

Odluku o prvom dobitniku "Kragujevačkog sleza" doneo je petočlani žiri, prisutan na dodeli u punom sastavu:

 • rukovodilac Botaničke bašte, predsednik žirija doc. dr Snežana Branković, i članovi
 • član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine Stefan Nikezić
 • načelnik Odeljenja za zaštitu životne sredine Gradske uprave za razvoj i investicije mr Dragan Marinković
 • predstavnik kragujevačkog udruženja "Ekomar" Marija Simić Savić
 • predstavnik inicijatora Dejan Milošević

Nakon upućivanja Javnog poziva 6. aprila, prispela su četiri predloga kandidata za dodelu "Kragujevačkog sleza":

 1. neformalno udruženje građana "Viša sila" - podnosilac predloga Aleksandar Krstić
 2. Predškolska ustanova "Vrabac" - podnosilac Bojan Vlašković
 3. novinar Miroslav Jovanović - podnosilac prof. dr Snežana Simić
 4. OŠ "Jovan Popović" - podnosilac Snežana Vasić

Obraćanje zvaničnika

Pre započinjanja uručivanje priznanja i zahvalnica, kao predstavnik domaćina okupljanja, prisutnima se obratio redovni profesor PMF-a Aleksandar Ostojić, prodekan za nastavu.

- Životna sredina je iznad svih nacionalnih, verskih i političkih podela jer je ova Planeta naša zajednička, ne poznaje granice, ali trpi zbog sve većeg pritiska.

Upoznati ste da je ovo priznanje dobilo ime po vrsti koja je iščezla. Svakodnevno nestaju vrste, neki naučnici kažu da se nalazimo u šestoj epohi masovnog izumiranja, gde smo i mi veliki uzrok svemu tome. Nadam se da će biti malo tih vrsta koje ćemo pamtiti samo po slikama i u nekim zbirkama kao što je slučaj sa Kragujevačkim slezom.

Drago mi je da budem ovde ispred fakulteta koji se između ostalog trudi da školuje stručnjake koji će dati svoj veliki doprinos i zaštiti životne sredine i zaštiti živog sveta, biodiverziteta, ali je uvek lepo videti one ljude koji su entuzijasti, koji ne pristaju na to da u današnjem vremenu podlegnu površnosti, zlim namerama, lošem raspoloženju, nego naprotiv, pronalaze lepotu u svetu oko nas, kao i u sebi, završio je obraćanje Ostojić.


U ime Grada Kragujevca, obratio se član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine Stefan Nikezić.

- Grad Kragujevac je uvek podržavao, a podržavaće i ubuduće ovakve vidove manifestacija. Imamo odličnu saradnju sa PMF-om, težićemo da tako bude i u budućnosti. Lično sam se uverio koliko OŠ "Jovan Popović" u Šumaricama vodi računa o zaštiti životne sredine. Kao grad težimo tome da usadimo takve ideje, da podignemo svest baš kod najmlađih sugrađana koliko je važno voditi računa o životnoj sredini. Voleo bih da više škola sledi ovaj primer jer znam da ima šanse da isto ovako rade, a nadam se da ćemo i njima pomoći da na ovakav način održavaju svoju školu, rekao je Nikezić.


Zahvalnost za doprinos zaštiti životne sredine

Na osnovu uvida u prispelu dokumentaciju, članovi žirija odlučili su da se zahvalnica "Kragujevački slez" dodeli neformalnom udruženju građana "Viša sila". Usled najavljenog odsustvu predstavnika udruženja, izostalo je uručenje, a dr Snežana Branković je saopštila izvod iz obrazloženja.

Neformalno udruženje građana "Viša sila" aktivno radi po pitanjima ekološkog osvešćivanja lokalnog stanovništva, unapređenja života u lokalnoj zajednici, kao i skretanja pažnje na lokalne probleme nadležnima, o čemu javnost obaveštava preko FB stranice ""Bagremar".

Predlog je podneo Aleksandar Krstić.


Naredna zahvalnica pripala je Predškolskoj ustanovi "Vrabac", a uručena je osnivaču Bojani Mikarić.

PU "Vrabac" je nominovana zbog rezultata vaspitno-obrazovnog rada u oblasti ekologije i podizanja ekološke svesti. Kao važna aktivnost, pored ostalog, navedena je realizacija dva Erazmus+ projekta, a posebno je izdvojen projekat "Vrtić pod krošnjama – razvoj šumske pedagogije“ sa partnerskim vrtićem "Beltinci" iz Slovenije.

- Izuzetna mi je čast da predstavljam svoju predškolsku ustanovu, i kao zaposlena i kao osnivač. Sa mnom je i moja ćerka da podeli to zadovoljstvo pošto učestvuje u svim aktivnostima koje "Vrabac" sprovodi. Čestitam OŠ "Jovan Popović" na tolikom zalaganju i zasluženoj nagradi. Čast mi je da se danas nalazim u ovakvom društvu, da na neki način delimo "Kragujevački slez", da se svi zajedno borimo za neke dobre vrednosti koje trajno treba da ostanu ne samo u Kragujevcu, nego i među svima nama, kazala je Mikarić.

Podnosilac predloga bio je Bojan Vlašković.


Zahvalnicu je dobio i Miroslav Jovanović, glavni i odgovorni urednik nedeljnih novina "Kragujevačke".

Jovanović je autor serijala "Voda = život, očuvanje = budućnost" koga čini 17 obimnih, sveobuhvatnih tekstova objavljenih u 2022. godine.

- Najiskrenije čestitam mojim malim i mladim Vašarancima, OŠ "Jovan Popović". Svih osam godina bio sam đak upravo te škole, na mom Vašarištu. Dobro je da mladi, posebnog ovog uzrasta, počinju da shvataju koliko je bitno da brinemo o prirodi, da u zemlji u kojoj je ekologija poprilično zapostavljena imamo nadu da stasavaju generacije koje će se time na ozbiljniji način baviti.

Ja sam se bavio vodama u Kragujevcu. Poznato je da je Kragujevačka kotlina bezvodno područje, da imamo dosta izvorišta, ali malo izdašnih, a da su nam vodotoci pretvoreni u kanale otpadnih voda. Moja najveća briga u ovim tekstovima, u ime građana Kragujevca, bila je očuvanje akumulacije Gruža. Znamo koliko je ugrožena, a ovde nema domaćina, u smislu države. Kragujevac nema nadležnost, o dozvolama odlučuje Knić, a sve drugo je u nadležnosti republičkih organa koje baš briga za akumulaciju Gružansko jezero. Ne poštuju se zone sanitarne zaštite, nema Nacrta plana zaštite. Pamtim vremena u Kragujevcu kada smo imali restrikcije vode i po 12 sati, ’60-ih, ’70-ih. Ne daj Bože da ponovo dođemo u tu situaciju, a doći ćemo ako ne budemo čuvali Gružu, ne mi, nego nadležni, poručio je Jovanović.

Predlog je podnela prof. dr Snežana Simić.


Prvi dobitnik "Kragujevačkog sleza"

Za aktivnosti na polju podizanja ekološke svesti sprovođenjem više od deset ekoloških projekata, većinom glasova, žiri je odlučio da prvo priznanje "Kragujevački slez" pripadne kragujevačkoj Osnovnoj školi "Jovan Popović".

OŠ "Jovan Popović" kroz svoje aktivnosti želi da pruži svojim učenicima jedno od osnovnih prava deteta, a to je pravo na zdravu životnu sredinu, koje je osnov za ostvarivanje brojnih drugih prava deteta, stoji pored ostalog u predlogu.

Priznanje je primio direktor škole Darko Grković.

- Velika zahvalnost gradu jer je prepoznao da novčana sredstava ne moramo da dajemo samo za proslave, putovanja, nego i za nešto što će još bolje da oplemeni školu. Zasadili smo 120 sadnica, planiramo da od škole u Šumaricama napravimo park. Kao direktor sam tu da "jurim" novac, a da nije PMF-a, Botaničke bašte da to pokrenu, da nije mojih koleginica iz ekološke sekcije, možda se ne bih ni setio da učestvujemo u takvim stvarima. Za sve treba da postoji tim. Iza nas treba da ostane jedno lepo dvorište, još lepše u narednom periodu. Hvala svima na podršci, rekao je Grković.

Kandidaturu je dostavila Snežana Vasić.


Bašta svih nas

U završnici okupljanja dr Branković je poručila:

- Ovo je Bašta svih nas, treba da je još više čuvamo i koristimo. Priznanjem "Kragujevački slez" želimo da podstaknemo lokalnu zajednicu da radi, da smo okupljeni svi u istom cilju - grad Kragujevac, akademska zajednica i nevladnin sektor koji čini da budemo vidljiviji u javnosti.

Kao predsednik žirija imala sam veliku odgovornost. Svaki predlog je tretirao posebno ekološko polje - "Viša sila" sa lokalnim zalaganjem i radom, "Vrabac" koji godinama radi na bazičnoj edukaciji dece, gospodin Miroslav koji me je raspametio člancima - kažu da onaj ko nije poneo sopstvenu vodu, ne zna kolika je težina vode, a pri obilasku škole "Jovan Popović" uverila sam se šta su sve uradili. Svaki predlog je mogao da ponese ovu povelju.

Drago mi je što se Kragujevac ekološki budi, a nadam se da će ovo priznanje da ponuka sledeće godine da imamo više predloga, više vidljivijih ljudi koji nešto rade, a ima ih u Kragujevcu. Ovo je naš grad i ako mi ne učinimo da budemo bolji, a samim tim i da nam grad bude bolji, nećemo imati bolje uslove života, nećemo imati čistu i zdravu životnu sredinu, zaključila je Branković.


Škola "Jovan Popović" iskoristila je ovu priliku da se u Botaničkoj bašti zahvali svojim saradnicima i partnerima za podršku u realizaciju aktivnosti.

Udruženje PRVI PRVI NA SKALI i Botanička bašta u ime PMF-a, uputili su zahvalnost svim predlagačima koji su omogućili da "Kragujevački slez" zaživi. Za kreativni doprinos, zahvalnost je takođe iskazana vajaru i dizajneru Nikoli Bogdanoviću, autoru grafičkog rešenja "Kragujevačkog sleza".


Okupljanje u Botaničkoj bašti završeno je fotografisanjem. Upućen je poziv za skup i dogodine poslednje subote u maju. Tada sledi obeležavanje 150 godina od Pančićevog otkrića Kragujevačkog sleza i dodela priznanja za doprinos unapređenju i zaštiti životne sredine u 2023. godini.


PRILOG PPNS IZVODI IZ OBRAZLOŽENJA


GALERIJA PPNS DODELA PRIZNANJA "KRAGUJEVAČKI SLEZ"

FOTO: Dodeljen prvi ’Kragujevački slez’
Foto: Marija Branković/Botanička bašta
D. M. M. - PPNS


IZ ARHIVE PPNS POLJOPRIVREDA ILI RUDARENJE - ŠTA JE BUDUĆNOST LEVČA (AUDIO) - REKOVAC, 10. 3. 2023.

Poljoprivreda ili rudarenje - šta je budućnost Levča (AUDIO) - Rekovac, 10. 3. 2023.

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html