Građani prijavili ’privatnu’ deponiju u Masloševu, čeka se potez nadležnih

Građani prijavili ’privatnu’ deponiju u Masloševu, čeka se potez nadležnih

Žitelji Masloševa, naselja na teritoriji Stragara, uputili su udruženju PRVI PRVI NA SKALI preko FB grupe Ekologija Kragujevac sledeću poruku 19. oktobra:

"Jedna molba. Učinite nešto, u selu Masloševu na sto metara od škole postoji privatna deponija i sve je veća. Ruglo i bruka. Unapred hvala".

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Građani prijavili ’privatnu’ deponiju u Masloševu, čeka se potez nadležnih 3
Ovim povodom, istog dana smo se obratili kontakt-centru JKP Šumadija, gradskom većniku za zaštitu životne sredine Stefanu Nikeziću, načelniku Odeljenja za zaštitu životne sredine mr Draganu Marinkoviću i Mesnoj kancelariji Stragari. Zamolili smo za proveru stanja na terenu i povratnu informaciju šta će biti preduzeto po prijavi, ukoliko je verodostojna.

Referent za prijem i obradu zahteva korisnika Sanja Milošević iz JKP nas je istog dana obavestila da je naš zahtev "evidentiran pod brojem SHG 3351/22". Nakon toga više nije bilo javljanja.

Načelnik Marinković nas je sutradan informisao da Odeljenje za zaštitu životne sredine nije nadležno u ovom slučaju, ali da je prijava prosleđena Sekretarijatu za inspekcijski nadzor i komunalnu miliciju na dalje postupanje.

Ovakav postupak načelnika bio je u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja koji predviđa da organ vlasti (a to je lokalna samouprava), kada ne poseduje dokument koji sadrži traženu informaciju, obaveštava tražioca o tome u čijem se posedu, po njegovom znanju, dokument nalazi. 

Navedeni zakon, u Članu 4. (Zakonske pretpostavke o opravdanom interesu) "kaže":

"Smatra se da opravdani interes javnosti da zna" "postoji uvek kada se radi o informacijama kojima raspolaže organ vlasti koje se odnose na ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine...".

Kontaktirao nas je i većnik Nikezić koji je nagovestio da je moguć složeniji problem ukoliko je u pitanju privatna deponija, tj. odlaganje otpada na privatnoj parceli, ali da je i to rešivo. Zatražio je fotografije deponije za dalje postupanje nadležnih koji su u njegovom delokrugu.

PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Građani prijavili ’privatnu’ deponiju u Masloševu, čeka se potez nadležnih 2

Pet dana kasnije, MK Stragari nam je potvrdila da postoji privatna deponija u Masloševu. Pojašnjeno nam je da je vlasnik upozoren nekoliko puta da treba da očisti deponiju i da su "pokušaji čišćenja u toku".

Iz MK smo danas (27. oktobra) još obavešteni da su građani i ranije upozoravali vlasnika sporne parcele, kao i da su svi meštani spremni da pomognu u čišćenju.

- Čekamo odgovor vlasnika koji klasifikuje otpad da bi predao kao sekundarnu sirovinu, a potom da meštani i komunalno preduzeće izvrše kompletno čišćenje. To traje... Deponija je u privatnom vlasništvu i moramo da sarađujemo sa vlasnikom, piše u odogovoru koji je stigao iz Stragara.

Juče smo dobili i fotografije koje smo prosledili na navedene adrese. Savesni građani su učinili svoje, sada su nadležni na potezu.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja precizno definiše postupanje po zahtevu (Član 16):

"Organ vlasti je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana od dana prijema zahteva, odnosno uređenog zahteva, tražioca obavesti o posedovanju informacije, stavi mu na uvid dokument koji sadrži potpunu i tačnu traženu informaciju, odnosno izda mu ili uputi kopiju tog dokumenta. Kopija dokumenta je upućena tražiocu danom napuštanja pisarnice organa vlasti od koga je informacija tražena odnosno danom upućivanja elektronske pošte.

Ako se zahtev odnosi na informaciju za koju se, na osnovu podataka koji su navedeni u zahtevu, može pretpostaviti da je od značaja za zaštitu života ili slobode nekog lica, odnosno za ugrožavanje ili zaštitu zdravlja stanovništva ili životne sredine, organ vlasti mora da obavesti tražioca o posedovanju te informacije, da mu stavi na uvid dokument koji sadrži potpunu i tačnu traženu informaciju, odnosno da mu izda kopiju tog dokumenta najkasnije u roku od 48 sati od prijema zahteva".

Ovaj skraćeni rok primenjen je prošle godine kada smo nadležnima takođe prosledili prijavu savesnih sugrađana, a ticala se zagađenja Lepenice - detaljnije u članku OTPAD U LEPENICU NELEGANO ODLAGAO MARKO TRANS CARGO U VLASNIŠTVU GORANA KOJOVIĆA - POTVRDILO MINISTARSTVO (FOTO, VIDEO).

Otpad u Lepenicu nelegano odlagao Marko trans cargo u vlasništvu Gorana Kojovića - potvrdilo Ministarstvo (FOTO, VIDEO)
Iste godine hitan rok iz zakona primenjen je i u slučaju Energetike - detaljno: TAMNA STRANA GREJANJA U KRAGUJEVCU, ALI I SHVATANJA SLOBODNOG PRISTUPA INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA.

Tamna strana grejanja u Kragujevcu, ali i shvatanja slobodnog pristupa informacijama od javnog značaja
U "prvom krugu" javljanja nadležni su dali do znanja da shvataju informacije od javnog značaja i svoju ulogu u sprovođenju zakona. Posle slanja prijave, potkrepljene fotografijama, građani sada očekuju epilog - šta će se konkretno preduzeti za suzbijanje deponije u Masloševu. 

D. M. M. - PPNS


IZ ARHIVE PPNS MESNA ZAJEDNICA JESTE ORGAN VLAST - TO RAZUME MZ BELOŠEVAC, ALI NE I MZ ILIĆEVO

Mesna zajednica jeste organ vlast - to razume MZ Beloševac, ali ne i MZ Ilićevo

ARHIVA PPNS: WWF: EVROPSKE VLADE, KORPORACIJE
I INVESTITORI ZATVARAJU OČI PRED RIZICIMA OD NESTAŠICE VODE

WWF: Evropske vlade, korporacije i investitori zatvaraju oči pred rizicima od nestašice vode

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI

PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html