Lepenica obojena u crveno tokom policijskog časa

Lepenica obojena u crveno tokom policijskog časa

U reku Lepenicu koja protiče kroz Kragujevac, juče se izlila crvena tečnost koja je obojila ceo tok nizvodno od centra grada


Danas je boja ove reke uobičajena, ali je Krizni štab grada Kragujevca naložio hitno ispitivanje vode i korita reke, kako bi se otkrio uzrok i mesto izlivanja, saznaje portal Nova.rs.

Snimak crvene reke napravljen je juče oko 15:30, potvrdio je za naš portal autor fotografija i snimka, koji nije želeo da mu otkrivamo identitet. U telefonskom razgovoru nam je rečeno, da je "izlivanje" trajalo oko sat vremena.

Crvena tečnost izlivena je tokom policijskog časa, a nadležne gradske službe o ovom događaju obaveštene su putem društvenih mreža, rečeno je našem portalu u Kriznom štabu, koji je, kako navode, odmah počeo da radi na ispitivanju celog slučaja.

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

Foto: Udruženje Kaldrmaš

- Prema hitnom nalogu Kriznog štaba, Komunalna milicija je sinoć izašla na teren i pregledala "tunele" iz kojih se izlivala crvena tečnost. Već tada nije bilo boje, ali je od jutros na terenu ekotoksikolog iz Instituta za javno zdravlje, koji uzorkuje vodu i zemljište na više mesta, kako bi se utvrdio stepen zagađenja i počinilac ovog ekološkog akcidenta", izjavila je Zorica Avramović načelnica Uprave za inspekcijske poslove grada Kragujevca i dodala da je o svemu obaveštena i Policijska uprava.

- Inspektori za Privredni kriminal su obavešteni o događaju. Očekujemo i njihove rezultate da li je i koji privredni subjekt tokom vanrednog stanja ispuštao otpadne vode u Lepenicu, navela je Avramović.

U Institutu za javno zdravlje Kragujevac nam je potvrđeno da je ekotoksikolog jutros uzeo uzorke zemljišta i vode nizvodno od centra grada, kako bi se uradile analize na prisustvo teških metala i drugih
štetnih materija.

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

Foto: Udruženje Kaldrmaš

Lepenica je reka koja protiče kroz industrijski deo grada i prema klasifikaciji kvaliteta vode pripada rekama najlošijeg kvaliteta, rekao je za portal nova.rs Dragan Marinković, načelnik Odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

- Nažalost, Lepenica je reka pete kategorije i to je najlošija klasa. To je gradska reka i u njoj gotovo da nema biljnog i životinjskog sveta. Imamo pojavu da neka privredna društva u Lepenicu ispuštaju svoje otpadne vode, ali nije samo privreda uzročnik. U Lepenicu se pre grada ulivaju i pritoke koje protiču kroz naselja koja nemaju kanalizaciju, tako da otpadne vode u Lepenicu ulaze preko tih pritoka, navodi Marinković.

O izlivanju crvene tečnosti u Lepenicu, osim gradskih nadležnih institucija, obaveštena je i inspekcija Ministarstva za zaštitu životne sredine, potvrdila je za portal Nova.rs Maja Ranković, načelnica Odeljenja za inspekcijski nadzor zaštite životne sredine Gradske uprave Kragujevca, navodeći da je izlivanje otpadnih voda u nadležnosti republičkih organa.

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

Foto: Udruženje Kaldrmaš

Naši sagovornici tvrde da je mogućnost zagađenja drugih reka, odnosno Velike Morave u koju se Lepenica uliva, svedena na minimum, jer u mestu Cvetojevac, nizvodno od Kragujevca, postoji postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

- To postrojenje je značajno, jer ne opterećuje Lepenicu u daljem toku. Ono prikuplja otpadne vode fekalne i kišne kanalizacije iz celog grada, prečišćava ih i onda tako prečišćena voda ide dalje svojim tokom, objašnjava Dragan Marinković načelnik Odeljenja za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Najveće zagađenje Lepenice dogodilo se 1999. godine, kada se prilikom bombardovanja Zastavine Lakirnice iz industrijskog trafoa izlila velika količina piralena, koji je kontaminirao vodotok i priobalje reke.

Aleksandra Petrović
Izvor: Nova S ARHIVA PPNS

...Kompleks Zastave upravo je završio izgradnju sistema za prikupljanje otpadnih voda i centralnog sistema za predtretman, kada je počeo sukob na Kosovu 1999. godine. Međutim, zbog ekonomskih poteškoća, sistem nikada nije pušten u rad. Trenutno se otpadne vode iz nekih postrojenja ispuštaju (sa i bez primarne obrade) direktno u reke Ždraljicu i Lepenicu. Ostale otpadne vode se prenose u centralni PPOV za završni tretman pre ispuštanja u reku Lepenicu...

...Kragujevac ima najveće komunalno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Republici Srbiji. Postrojenje se nalazi osam kilometara izvan grada i radi od 1990. godine. Kanalizacija i industrijske otpadne vode se isporučuju preko kanala dužine 23 kilometra. Postrojenje trenutno uklanja 96% zagađivača otpadnih voda pre ispuštanja tretiranog proizvoda u reku Lepenicu, koju tromesečno prati Institut za javno zdravlje. Predobrada industrijskih otpadnih voda je slaba, nedostatak koji će morati da se reši kao deo ekonomskog oporavka lokalnih proizvodnih pogona. Postrojenje je počelo eksperimentisanje sa primenom taloga za kanalizaciju pod vođstvom Instituta za javno zdravlje...

UNEP: PROCENA EKOLOŠKIH ŽARIŠTA - KRAGUJEVAC (OD SUKOBA DO ODRŽIVOG RAZVOJA)


PRVI PRVI NA SKALI/KORONA

#OSTANIKODKUĆE!
#ОСТАНИКОДКУЋЕ!


POVRATAK NA LINIJU FRONTA, NA GRANICU - MAURO FERARI (VIDEO)

DAJTE KRV - SVAKODNEVNA AKCIJA (HOTEL ZELENGORA, 8- 13:00)

PONUDA POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA

INSTITUT ZA JAVNO ZDRAVLJE KRAGUJEVAC: PRAKTIČNO UPUTSTVO ZA NASTUPAJUĆE DANE (VIDEO)


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html