Litijum kao usud: Pošast ili blagodet?

Litijum kao usud: Pošast ili blagodet?

Da li će Rio Tinto krenuti sa izgradnjom rudnika litijuma u okolini Loznice uprkos zaustavljanju projekta od pre dve godine? Šta kaže predsednik, šta Rio Tinto, a šta poručuju aktivisti koji organizuju protest 28. juna ispred kancelarije pomenute kompanije u Loznici

Oko Projekta „Jadar“ su od samog početka podeljeni i građani i stručna javnost. Nakon velikog pritiska medija, nevladinih organizacija, blokada saobraćajnica i protestnih skupova koji su održani u mnogim gradovima Srbije, projekat je stopiran pre dve i po godine. Činilo se tada da strah od „ekološke katatstrofe” ima potencijal da se pretvori u opštenarodni bunt.

Međutim, čini se da bi uskoro mogao da dobije „zeleno svetlo“ vlasti u Srbiji.

Tome ide u prilog i članak britanskog lista “Fajnenšel tajms” u kome se kaže da se Srbija sprema da kompaniji Rio Tinto da dozvolu za otvaranje najvećeg rudnika litijuma u Evropi.

ARHIVA PPNS ADVOKAT ĐORĐEVIĆ: DOKUMENT RIO TINTA JE PROPAGANDNI PAMFLET

Advokat Đorđević: Dokument Rio Tinta je propagandni pamflet
Vučić i Brnabić o iskopavanju litijuma i otvaranju rudnika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za ovaj medij da su nove garancije ove kompanije i Evropske unije (EU) odgovor na zabrinutost građana Srbije da li će projekat iskopavanja litijuma zadovoljiti neophodne ekološke standarde.

Pored toga, on očekuje da će ovaj projekat biti zvanično predstavljen u Beogradu sledećeg meseca, kao i da se nada da će to okupiti poslovne i političke lidere.

Vučić, takođe, zahteva da „ceo lanac vrednosti prati savršena zaštita životne sredine“ i poručuje: „Ako sve ispunimo, rudnik bi mogao da bude otvoren 2028. godine“.

Ove izjave predsednika Srbije su u suprotnosti sa odlukom Vlade Srbije, kojom je ovaj projekat stopiran u januaru 2022. godine. „Stavili smo tačku na Rio Tinto u Srbiji“, naglasila je tadašnja premijerka Ana Brnabić.

Da tačka na ovaj projekat nije stavljena, spekulisalo se mesecima unazad, a čini se da je to sada dobilo i zvaničnu verziju. I prethodna, a i sadašnja Vlada u rudarenju litijuma i otvaranju fabrika baterija za koje se koristi prepoznaje veliku razvojnu šansu za Srbiju.

ARHIVA PPNS PROJEKAT JADAR: BEZBEDNI EKONOMSKI KATALIZATOR ILI DŽINOVSKI KORUPCIONAŠKI DOGAĐAJ

Projekat Jadar: Bezbedni ekonomski katalizator ili džinovski korupcionaški događaj

Kokanović: Nismo na prodaju

Zlatko Kokanović iz udruženja „Ne damo Jadar“ ističe u razgovoru za „Vreme“ da su aktivisti pomenutog udruženja bili svesni od janura 2022. godine, kada je povučena Uredbe o istraživanju litijuma i bora u zapadnoj Srbiji, da je u pitanju predizborni trik vlasti i da će Rio Tinto i sadašnja vlast nastaviti svoje aktivnosti na izgradnji rudnika litijuma čim za to dođe pogodni trenutak.

„Taj trenutak je došao nakon rezultata ovih poslednjih izbora. Pre dve godine im je odgovaralo da se biračko telo smiri i da se sve vrati u svoje normalne tokove, dok im sada odgovara da nastave sa tim projektom. Sasvim bi bilo legitimno da su se oni sa tim planom pojavili i u predizbornoj kampanji i da su javno rekli da se zalažu za otvaranje rudnika u Loznici, a ne da kreću sa realizacijom tek kada su ostvarili povoljan rezultat na lokalnim izborima“, navodi Kokanović.

Ocenjuje da je kompanija Rio Tinto sigurno imala dogovor sa predstavnicima najviše vlasti da nastave sa svojom aktivnošću posle izbora.

„Svoju imovinu nek prodaje, a nas, narod Srbije nek ostavi na miru, mi nismo na prodaju. Moraće da nas obriše sa zemaljske kugle da bi mogao da realizuje taj projekat“, upozorava Kokanović.

Govoreći o Nacrtu studije koju je objavio Rio Tinto, tvrdi da ona nema nekakvu zakonsku težinu, kao i da može da posluži za interne poslove unutar same kompanije, dok to sa građanima nema nikakve veze.

„Da bi objavili Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu potrebno je prvo da se vrati Prostorni plan, pa im treba eksploataciono polje, pa sadržaj i obim studije, tako da ovo objavljivanje dokumenta služi da se narod malo zamajava i da čita taj materijal, dok oni rade nešto važno ‘ispod žita’“, ukazuje Kokanović.

ARHIVA PPNS RIO TINTO OBJAVIO "IZVEŠTAJ O KULTURU MALTRETIRANJA, UZNEMIRAVANJA I RASIZMA" U OVOM RUDARSKOM GIGANTU

Rio Tinto objavio ’izveštaj o kulturu maltretiranja, uznemiravanja i rasizma’ u ovom rudarskom gigantu

Najava protesta u Loznicu

Zato poziva građane na veliki skup za Vidovdan, 28. juna, u Loznici ispred kancelarije Rio Tinta.

„Od jutros me je zvalo pet, šest naprednjaka i pitaju me kakav je plan za 28. jun i najavljeni protest, jer su svesni da će imati problem sa svojim biračima i da ih je njihov predsednik obmanuo u vezi sa Projektom ‘Jadar’. I oni su u strahu, jer su građani listom protiv ovog projekta. Ljudi prepoznaju prave vrednosti, jer je ovo za šta se mi borimo univerzalna vrednost. Iznad politike je i iznad nacionalne i verske podeljenosti. Ova priča za zaštitu životne okoline nema granice, i važi i za hrišćane i za muslimane, i za Srbe i za Hrvate, i za Bosance i Crnogorce“, naglašava Kokanović.

Kaže da će se okupiti u velikom broju, da su dolazak najavili predstavnici i aktivisti mnogih nevladinih organizacija, ekolozi i poljoprivednici, jer da rudnik i poljoprivreda ne idu zajedno. Zajednički će poslati poruku šta misle o kompaniji Rio Tinto i Projektu Jadar“.

ARHIVA PPNS PROMOCIJA ZBORNIKA SANU "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" U KRAGUJEVCU (PREZENTACIJE)

Promocija Zbornika SANU ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ u Kragujevcu (PREZENTACIJE)

Nema razloga za brigu

Glavna zastupnica Rio Tinta Marijanti Babić ne slaže se sa ovim ocenama i objašnjava poslednje postupke ove firme i ogromna ulaganja u ovaj projekat.

Ona je u debati na TV N1 navela da je ova kompanija na sopstvenu inicijativu objavila preliminarne nacrte Studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta „Jadar“ koji pokazuju da se može realizovati bezbedno uz poštovanje najviših domaćih i međunarodnih standarda zaštite životne sredine.

„Mi smo studije objavili samoinicijativno, studije su bile u izradi i kada je plan bio ukinut. Mi smo ih objavili zato što smo želeli da podržimo dijalog o ovom projektu za koji smatramo da je mnogo bitan za Srbiju, u koji i dalje verujemo na osnovu naučno dokazanih činjenica. Ukoliko se nastavi sa projektom Jadar, studije će biti dostavljene nadležnim organima i onda ćemo videti šta nadležni organi o tome kažu“, rekla je ona.

Babić kaže da se na studiji radilo šest godina, da je učestvovalo više od 100 stručnjaka, 40 univerzitetskih profesora i da je urađeno preko 20.000 analiza.

„Odluka je bila, pošto ovo radimo samoinicijativno, da u samoj studiji budu navedeni samo nosioci izrade studije, jer je toliko dezinformacija bilo o ovom projektu, da svako ko istupi i javno kaže da projekat podržava, bude lično napadnut. Ukoliko se nastavi sa projektom biće navedeni svi koji su radili na tim studijama u skladu sa onim kako propisi nalažu“, rekla je ona i naglasila da je studija Biološkog fakulteta jedna od onih koje su deo ovog nacrta, naročito kada su u pitanju mere koje su predložili.

Svaki projekat koji se gradi ima neminovan uticaj na životnu sredinu, rekla je, ali nema mesta za strah.

ARHIVA PPNS PROF. IMRE KRIZMANIĆ (BIOLOŠKI FAKULTET): PROJEKAT JADAR - UTICAJ NA BIODIVERZITET

Prof. Imre Krizmanić: Projekat Jadar - uticaj na biodiverzitet

Šta piše u Nacrtu studije Rio Tinta o uticaju rudnika litijuma na životnu sredinu

Kompanija „Rio Tinto“ je na sopstvenu inicijativu pre nekoliko dana objavila Nacrte studija o proceni uticaja na životnu sredinu Projekta „Jadar“ kako bi, kako je navedeno, „omogućila javnosti da dobije uvid u potencijalne uticaje projekta na životnu sredinu i mere za njihovo ublažavanje“.

U nacrtu se pominje da rezultati naučnih istraživanja pokazuju da se Projekat „Jadar“ može realizovati bezbedno, da uticaja na okolinu može biti, ali se naglašava da kompanija obećava da će učiniti sve što je u njenoj moći da to spreči ili štetu nadoknadi ukoliko do nje dođe.

„Na ovaj način želimo da pokažemo da smo posvećeni otvorenoj komunikaciji, ali i da zainteresovanu javnost pozovemo da kroz komentare, povratne informacije i osnovanu kritiku pomogne da se predložene mere unaprede kako bi se mogući uticaji sveli na najmanju moguću meru. Primedbe i komentare prikupljene na taj način uzeli bismo u obzir prilikom izrade konačnih studija, ali samo pod pretpostavkom da kompanija bude u mogućnosti da ishoduje sva neophodna odobrenja i dozvole neophodne za realizaciju Projekta Jadar i početak zvaničnog postupka procene uticaja na životnu sredinu“, navodi Rio Tinto.

Za sada je kompanija, prema navodima sa njihove internet strane, uložila 450 miliona dolara u okviru „Prethodne studije izvodljivosti, Studije izvodljivosti i drugih studija u okviru Projekta Jadar kako bi shvatila prirodu ležišta Jadar“.

Kada je projekat zvanično bio stavljen van snage 2022. godine kompanija je podnela tužbu pred Upravnim sudom, a od tada do danas lokalno pravosuđe se nije oglašavalo po ovom predmetu. Rio Tinto je i posle obustave projekta nastavio da kupuje zemlju u regionu Loznice.

Naslovne foto: Natali Bertrans; Rio Tinto
I. M.
Izvor: Vreme  

ARHIVA PPNS: EKOLOGIJA  
PROMOCIJA ZBORNIKA SANU "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" U KRAGUJEVCU (AUDIO) PROF. IMRE KRIZMANIĆ: PROJEKAT JADAR - UTICAJ NA BIODIVERZITET  JAGOŠ RAIČEVIĆ: PROJEKAT JADAR - KONTROLA REGULATORNOG PROCESA I TROŠKOVI ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
Promocija Zbornika SANU ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ u Kragujevcu (AUDIO) Prof. Imre Krizmanić: Projekat Jadar - uticaj na biodiverzitet Jagoš Raičević: Projekat Jadar - kontrola regulatornog procesa i troškovi zaštite životne sredine
OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033 DEGRADACIJA PROSTORA U OKVIRU PROJEKTA JADAR - RATKO RISTIĆ, IVAN MALUŠEVIĆ, PETAR NEŠKOVIĆ, ANGELINA NOVAKOVIĆ, SINIŠA POLOVINA, VUKAŠIN MILČANOVIĆ "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE KOMISIJE  
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033 Degradacija prostora u okviru projekta Jadar - Ratko Ristić, Ivan Malušević, Petar Nešković, Angelina Novaković, Siniša Polovina, Vukašin Milčanović  ’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • Lozničanin
    20.06.2024

    Vlast hoće da nam napravi, ponovo, Belu Crkvu. Da potsetim, 7 jula 1941 Srbin, (partizan) Žikica Jovanović Španac je ubio Srbina, žandarma na dužnosti. Ovde će biti isto, opet Srbin na Srbina u ostvarenju ciljeva pljačke i daljeg razbijanja, već razbijene Srbije. Poslaće policiju, vojsku na narod. Narod ima pravo da se BRANI... BRANIĆEMO SE....Poljoprivreda je mnogo bolja solucija.....Branićemo se...

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html