Rio Tinto objavio ’izveštaj o kulturu maltretiranja, uznemiravanja i rasizma’ u ovom rudarskom gigantu

Rio Tinto objavio ’izveštaj o kulturu maltretiranja, uznemiravanja i rasizma’ u ovom rudarskom gigantu

Izveštaj koji je objavio Rio Tinto oslikava kulturu maltretiranja, uznemiravanja i rasizma u globalnom rudarskom gigantu, uključujući 21 pritužbu o silovanju ili pokušaju silovanja ili seksualnog napada u poslednjih pet godina, prenosi Rojters.

Skoro polovina svih zaposlenih koji su odgovorili na eksternu reviziju kulture na radnom mestu, a koju je naručio Rio Tinto, reklo je da su bili maltretirani, a da je rasizam uobičajen u brojnim oblastima.

Picture: BLOOMBERG.
Foto: Bloomberg

Izvršni direktor Rio Tinta Jakob Stausholm rekao je da su rezultati "uznemirujući" i da će kompanija primeniti svih 26 preporuka iz izveštaja bivše australijske komesarke za polnu diskriminaciju Elizabet Broderik.

"Meni je to dvostruko otvorilo oči. Nisam shvatio koliko maltretiranja postoji u kompaniji, a drugo da je prilično sistemsko – tri pitanja maltretiranja, seksualnog uznemiravanja i rasizma... to je izuzetno uznemirujuće", rekao je Stausholm za Rojters.

PRILOG ABC NEWS (2:07)

Rio Tinto je pokrenuo revizije u martu prošle godine, nedugo nakon što je Stausholm preuzeo čelnu funkciju u svetlu široko rasprostranjene reakcije protiv kompanije, a nakon što je uništila 46.000 godina stare pećine u klisuri Jukan kako bi proširila rudnik gvožđa.

PRILOG ABC NEWS: Rio Tinto says sorry for blasting 46,000-year-old Aboriginal site (2020)Više od 10.000 zaposlenih, skoro četvrtina od 45.000, podelilo je iskustva i stavove za studiju.

Izveštaj je otkrio da je skoro 30 odsto žena i oko sedam odsto muškaraca iskusilo seksualno uznemiravanje na poslu, a 21 žena je prijavila silovanje ili pokušaj silovanja ili seksualnog napada.

Rasizam je bio "značajan izazov" za zaposlene na mnogim lokacijama. Ljudi koji rade u zemlji različitoj od njihovog rođenja iskusili su visoke stope rasizma, dok se skoro 40 odsto muškaraca koji se izjašnjavaju kao Aboridžini ili stanovnici ostrva Toresovog moreuza u Australiji suočilo sa rasizmom.

"Osetio sam rasizam u svakom kutku kompanije", anonimno je rekao jedan zaposleni.

Paramedic Elle Cooper sacked after speaking out about culture of sexism and harassment at Rio Tinto mines | The West Australian
Foto: The West

Rio Tinto je rekao da će se reforme fokusirati na posvećenost rukovodstva stvaranju bezbednog i inkluzivnog radnog okruženja, uključujući povećanje raznolikosti unutar kompanije. To bi takođe osiguralo da su udaljeni objekti kompanije bezbedni i olakšalo osoblju da označi neprihvatljivo ponašanje.

"Jasno je da mnogo više treba da se uradi da bi se osigurala bezbednost radnika u sektoru resursa", rekao je Oven Vitl, sekretar sindikata VA, koji predstavlja preko 30 radničkih grupa koje imaju više od 150.000 članova u Zapadnoj Australiji.

"S obzirom na to da skoro polovina radne snage prijavljuje maltretiranje, jasno je da su oni izneverili radnike tokom dužeg vremenskog perioda i da moraju da urade mnogo više da spreče uznemiravanje i maltretiranje na radnim mestima", rekao je Vitl.

Rio Tinto report finds ’disturbing’ culture of sexual harassment, racism and bullying
Foto: Stock Image

Seksizam, rasizam

Izveštaj iz Rio Tinta dolazi uoči objavljivanja drugog izveštaja vlade Zapadne Australije o seksualnom uznemiravanju u rudarskim kampovima u državi koja obezbeđuje više od polovine svetskih zaliha gvozdene rude.

U podnescima o istrazi navodi se da je seksualno uznemiravanje bilo rasprostranjeno u rudarskim kampovima u Zapadnoj Australiji, koja je dom rudnicima globalnih firmi, uključujući BHP grup, Rio Tinto i Forteskju.

Ministarka u Zapadnoj Australiji, Rita Safioti, rekla je za australijski Ej-Bi-Si njuz da je veoma uznemirena brojem optužbi.

"Želite da se svi osećaju bezbedno na radnom mestu. Posebno u onim oblastima gde ste malo više izolovani od prijatelja i porodice i želite da imate najveću zaštitu od takvog ponašanja", rekla je Safiotijeva.

U izveštaju iz 2020. godine, istraživanje Australijske komisije za ljudska prava o seksualnom uznemiravanju otkrilo je da je 74 odsto žena u rudarskoj industriji iskusilo neki oblik seksualnog uznemiravanja u poslednjih pet godina, delom zbog rodne neravnoteže.

Skoro 80 odsto radne snage Rio Tinta su muškarci.

Paramedic Elle Cooper sacked after speaking out about culture of sexism and harassment at Rio Tinto mines | The West Australian
Foto: The West

"Stvaranje bezbedne radne kulture ohrabriće ljude svih različitosti da napreduju u našim organizacijama", rekla je za Rojters Keli Parker, australijski izvršni direktor Rio Tinta.

Zaposleni u Južnoj Africi su iskusili najveću stopu rasizma. Govorili su o učestalosti rasizma i njegovom uticaju na samopouzdanje, samopoštovanje i radni učinak.

"Rio je kompanija orijentisana na belu rasu", rekao je jedan zaposleni, navodi se u izveštaju.

Iz Rio Tinta je navedeno da je izveštaj došao u ključnom trenutku kada se kulture na radnom mestu menjaju, imajući u vidu globalne pokrete, kao i australijsku istragu o uništavanju u klisuri Jukan.

Stausholm je rekao da je Jukan izazvao najveću promenu u rukovodstvu u istoriji Rio Tinta i da novi tim želi promene.

"Radi se o tome da sada iskoristimo trenutni momentum i pokušamo da brzo usmerimo akcije, jer ih ne možemo menjati iz dana u dan", kazao je Stausholm. 

Izvor: RTS, 1. 2. 2022.


ARHIVA MEDIJA

Paramedic Elle Cooper sacked after speaking out about culture of sexism and harassment at Rio Tinto mines, 26. 2. 2021.
McGowan calls for Rio Tinto investigation after bullying, sexism claims by whistleblower Elle Cooper, 27. 2. 2021.

Paramedic Elle Cooper sacked after speaking out about culture of sexism and harassment at Rio Tinto mines | The West Australian

McGowan calls for Rio Tinto investigation after bullying, sexism claims by whistleblower Elle Cooper | The West Australian
Izvor: The West Australian

Mining sexual assault scandal

...Since January 1 2020, Rio Tinto said one reported FIFO sexual assault and 29 cases of sexual harassment had been substantiated. Paramedic Elle Cooper sacked after speaking out about culture of sexism and harassment at Rio Tinto mines. Watch the interview here.

Mining sexual assault scandal
Izvor: Atlam Group


PRILOG PPNS: Report into Workplace Culture at Rio Tinto (85 stranica)

Grupne sesije slušanja za zaposlene Rio Tinto je organizovao na sedam jezika, uključujući srpski, jedna od lokacija za razgovore bila je i Srbija.Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

IZ ARHIVE PPNS: KVALITET VAZDUHA

PREPORUKA PPNS

IZ SANU MINISTARKI - O PROJEKTU JADAR: MNOGO NEDOREČENOSTI O REŠAVANJU VELIKIH PROBLEMA I POGUBNOG UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

ARHIVA PPNS
DREN: EKOLOGIJA

JANUAR 2022

 • Sindikat nauke Srbije: Za dostojanstven rad u nauci
 • Dejan Lekić, Bojan Simišić: Ne politizujemo, borimo se za živu glavu
 • Rudnici kulture: Bor i Majdanpek (VIDEO)
 • Zašto je važno da se uvede zabrana iskopavanja litijuma i bora na teritoriji cele Srbije
 • Advokat Sreten Đorđević: Rio Tinto govorio neistine
 • SEOS: Predlog zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na teritoriji Republike Srbije, sa obrazloženjem
 • SEOS: Predlog zakona i pitanja za Vladu Srbije
 • Tadić: Bili su dobrodošli! Niko neće Rio Tintu, koji je ogromna kompanija, reći 2001..., 2012. ni sada - niste dobrodošli! (VIDEO)
 • Protest: Nije kraj - Loznica, 22. 1. 2022. (VIDEO)
 • I Službeni glasnik objavio Uredbu o prestanku važenja Prostornog plana za realizaciju "Projekta Jadar"
 • Objavljena Uredba o prestanku važenja Prostornog plana za realizaciju projekta Jadar
 • Rio Tinto brine - za "naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji"
 • Naled, Kanada Fond i Breakthrough doo - inicijatori ubrzanog donošenja novog zakona o rudarstvu 2014.
 • Vlada ukinula prostorni plan za Jadar
 • Dejan Lekić za CINS: Skoro milion i po građana u većim mestima ne zna kakav vazduh diše
 • SEOS: Nastavlja sa blokadama - nećemo rudnik litijuma, moratorijum nas ne zanima
 • Rio Tinto odlaže plan proizvodnje u Srbiji za 2027, uslov: odobrenja i dozvole Vlade
 • Brnabić: Lično ću se uključiti u realizaciju projekta (2018); Rio Tinto ne mora da bude u Srbiji (2022)
 • Dok je projekat Rio Tinta zaustavljen u blizini Feniksa, ambasador Godfri: Litijum je ogromna korist za Srbiju
 • Manojlović: Ne plaća se odšteta ako se ukine Prostorni plan; Đorđevi: Tehnologija Rio Tinta opasna po životnu sredinu
 • Vučić o Rio Tintu: Šta mislite da je neko na lepe oči dobio istražna prava bez-dinara? Dinara nam nisu platili!
 • Ima li posledica za Rio Tinto zbog neobjavljivanja studije u 2021. o proceni uticaja na životnu sredinu, najavljene na sastank sa Vučićem i u izjavama A. Brnabić
 • Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije? NE!
 • Prof. Zoran Stevanović, geolog: Država ima pravo da ne odobri kopanje litijuma
 • Rio Tinto kao metafora: BDP i statističke iluzije
 • Prorektor Ristić: Izaći ću na referendum i zaokružiti NE
 • Agelast: Rio Tinto - dr Dragana Đorđević, dr Ljiljana Tomović i Sreten Đorđević
 • Budimo pametni, sačuvajmo to što imamo - Jovan Memedović (Sasvim prirodno: Gladni turista)
 • Projekat Rio Tinta u Srbiji štite potpisi Svilanovića (2004) i Vučića (2021) na međunarodnim ugovorima sa Ujedinjenim Kraljevstvom?
PPNS - DREN: EKOLOGIJA
JANUAR-DECEMBAR 2021

PRVI PRVI NA SKALI: Ekologija, januar-decembar 2021.

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html