Litijum - šansa ili ekološka pretnja za Srbiju (VIDEO)

Litijum - šansa ili ekološka pretnja za Srbiju (VIDEO)

Nakon odluke Vlade iz januara, Rio Tinto je saopštio da poštuje odluku Vlade Srbije da poništi uredbu o realizaciji projekta Jadar. Na sajtu kompanije međutim stoji da je usred kašnjenja revidirana dinamika realizacije Projekta "Jadar“ i da se očekuje da prva komercijalna proizvodnja bude najranije 2027. godine (prethodno je bilo planirano za 2026. godinu).

Bojazan da tačka na iskopavanje litijuma i Rio Tinto ipak nije stavljena, u javnosti je podgrejala nova ministarka energetike Dubravka Đedović. Ona je govoreći za Euronews rekla da je Srbija srećna što leži na litijumu i da treba da razmotri kako da taj potencijal iskoristi.

Na sajtu Rio Tinta u Srbiji takođe se navodi da su potpisali Memorandum o razumevanju sa evropskom kompanijom za razvoj tehnologije i proizvodnju baterija InoBat. Baš ove nedelje, stiže vest da slovački InoBat planira otvaranje fabrike baterija za električna vozila u Srbiji.

Na temu litijuma kao šanse za Srbiju ili ekološke pretnje u emisiji Euronews centar govorili su prof. Dragana Đorđević sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju i prof. Rudarsko-geološkog fakulteta Dinko Knežević.

ARHIVA PPNS PROJEKAT JADAR: PRIKAZ ZONE RUDARSKIH AKTIVNOSTI SA POTENCIJALNIM MESTIMA UTICAJA

Projekat Jadar: Prikaz zone rudarskih aktivnosti sa potencijalnim mestima uticaja
Đorđević: Srbija je zelena zemlja, 70 odsto teritorije je poljoprivredna zemlja, taj resurs treba da se koristi u buduće vreme kada је hrana tražena na tržištu, kada klimatske promene uništavaju zemljište trajno. Iz istočne Azije imamo veliki broj klimatskih izbeglica, idu ka Evropi jer ostaju bez zemljišta. Mi ovo što imamo moramo da čuvamo, a ne da uništavamo trajno. Rudnici trajno uništavaju zemlju.

Knežević: Srbija je i rudarska zemlja. Kad je bila najbogatija bila je to zbog rudarstva, ne zbog poljoprivrede. Novo Brdo је imalo više stanovnika nego London. Nema nikakvih problema da se otvori još jedan rudnik, 200 ih se sigurno neće otvoriti, danas imate manje od 20.

Đorđević: Zašto rudarski i geološki inženjeri nisu rešili trovanja od starih jalovišta? Zašto to još uvek nije rešeno?

(Voditelj: Ostaće to za neke naredne generacije očigledno)

Knežević: Pametnije.

Đorđević: Pametnije beže iz zemlje.


Izvor: Juronjuz, 16. 11. 2022. 
ARHIVA PPNS "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html