Političko zanemarivanje i finansijsko zakidanje na zaštiti životne sredine

Političko zanemarivanje i finansijsko zakidanje na zaštiti životne sredine

KAKO SMO PROTRAĆILI POLA MILIJARDE EVRA

Upozoravajući su rezultati novog istraživanja EC „Stanište“ o stanju sistema finansiranja zaštite životne sredine u Srbiji u periodu 2010-2018. godine.

U zaštitu životne sredine država ulaže višestruko manje nego što je potrebno. Novca ima više nego što se očekuje, ali se značajni iznosi troše nenamenski.

Sve vlasti su u proteklih 9 godina, na svim nivoima, nenamenski potrošile ukupno oko 487 miliona evra, koji su kao ekološke naknade naplaćeni od privrede i građana!

Primera radi, za taj novac moglo je da se izgradi 20 regionalnih deponija i da se tako bitno unapredi upravljanje komunalnim otpadom.

Umesto za smanjenje posledica zagađenja, novac je trošen u svrhe koje nisu u vezi sa životnom sredinom. Pred toga, vlasti su, svaka po malo, unazađivale sistem finansiranja. Kao posledicu imamo da se u životnu sredinu sve manje ulaže.

Sa tako niskim ulaganjima, uz visoke iznose nenamenskog trošenja, sa nedovoljno funkcionalnim sistemom i nepovoljnim trendovima, nije moguće ispuniti ni potrebe građana za zdravom životnom sredinom, ni obaveze iz pregovaračkog Poglavlja 27.

Ekološki centar „Stanište“ od 2010. godine istražuje stanje u finansiranju životne sredine. Najnovije rezultate objavljujemo u sažetku istraživanja, a uskoro ćemo objaviti i detaljnu studiju.

Rezultati istraživanja upozoravaju da vlastima životna sredine još uvek nije prioritet. Novac naplaćen od građana i privrede vlasti na svim nivoima često i rado troše na njima važnije svrhe i namene. To što smo na evropskom dnu po kvalitetu vazduha, procentu pokrivenosti kanalizacijom i prečišćavanju otpadnih voda, procentu sakupljanja i reciklaže otpada, svakako je posledica i višedecenijskog političkog zanemarivanja i finansijskog zakidanja na zaštiti životne sredine.


SAŽETAK istraživanja u elektronskom obliku, koji je i štampan kao brošura u 1000 primeraka:Izvor: Ekološki centar Stanište 
ARHIVA PPNS

MINISTAR ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE: NE PRATITE STRANE SAJTOVE, VEĆ NAŠA MERENJA VAZDUHA

PODACI AIRVISUAL NON-STOP NA PPNS

AirVisual na prvprvinaskali.com

OD 26.000 PRIJAVA ZA UGRUŽAVANJE ŽIVOTNE SREDINE, SAMO DVE TUŽBE

ZAŠTITNIK GRAĐANA TRAŽI ODGOVORE NADLEŽNIH POVODOM PREKOMERNOG ZAGAĐENJA VAZDUHA, 13. 1. 2020.


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI KRAGUJEVAC FB STRANATVITERINSTAGRAM

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv rudnika litijuma u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html