Prelazak na prirodni gas poremetio kotlove, što je pratio gust crni dim - obavestila Energetika

Prelazak na prirodni gas poremetio kotlove, što je pratio gust crni dim - obavestila Energetika

U kotlarnici Erdoglija izvršen je prelazak na prirodni gas kao energent, nakon što je došlo do poremećaja u sagorevanju kotlova. Ovaj poremećaj je pratila pojava gustog crnog dima iz dimnjaka kotlarnice čiji su svedoci bili i naši sugrađani, stoji u obaveštenju koje je danas objavila Energetika.

Radnici ovog preduzeća "uložili su napor da u najkraćem roku stabilizuju rad kotlova i proces proizvodnje toplotne energije vrate u normalu. Ova pojava je bila kratkotrajna, ali se u isto vreme i izvinjavamo za neprijatnosti koje je tom prilikom izazvala, stoji dalje u objavi.

Energetika je podsetila da je od početka grejne sezone ovo "prvi poremećaj ovog tipa, a da je nekadašnja stalna problematika u ovom delu grada prevaziđena".

Inače, tri dana ranije Energetika je takođe plasirala obaveštenje, ali nije najavila ovaj prelazak, već da će do 31. decembra da sprovodi anketu o kvalitetu usluge toplotne energije.

U opisu tehničkog sistema, Energetika navodi da je instalisana snaga ove kotlarnice u naselju Erdoglija 40,15MW, a da kao gorivo koristi gas i mazut.

U sastavu Energetika funkcioniše šest kotlarnica:

  1. na lokaciji Zastava - matična lokacija (obuhvata i distributivno područje bivše kotlarnice Maglić – broj 4)
  2. Klinički centar (obuhvata i distributivno područje bivše kotlarnice Bubanj – broj 5)
  3. Erdoglija
  4. Stanovo
  5. Centralna radionica
  6. Aerodrom (obuhvata i distributivno područje bivše kotlarnice Avala – broj 9)

Za sve kotlarnice je navedeno da kao gorivo koriste gas i mazut, a na matičnoj lokaciji Zastava i ugalj.

Preduzeće koje greje grad i slovi za najvećeg zagađivača zameniće ugalj na matičnim kotlovima i uvesti postrojenja na gas za dve godine, i to svojim i sredstvima grada, a ne ulaganjem države koje je pomenuo Vučić, jer to se odnosi na neku drugu investiciju, pisale su Kragujevačke u februaru ove godine.

"Kotlovi sa sagorevanjem ugljene prašine najveći procenat formiranog pepela emituju u dimni trakt (i preko 80% ukupnog pepela), što ih čini nepodesnim za urbane celine, poput Kragujevca. U proizvodnji je korišćen ugalj lošijeg kvaliteta, sa velikim sadržajem pepela i vlage, što je proizvodilo rad kotlova u graničnim i nestabilnim uslovima i emisiju pepela, koja je naročito u periodu pre rekonstrukcije elektrofiltera, bila višestruko iznad zakonom dozvoljenih. Energetika je u proseku trošila više uglja nego sve ostale toplane zajedno u Srbiji, do devedesetih godina oko 200 000 tona godišnje...", objavljeno je, pored ostalog, u Lokalnom ekološko akcioniom planu grada Kragujevca pre deset godina.

Video: Đorđe Jevđević 


PRILOZI PPNS


OBJEDINJENI PRIKAZ AUTOMATSKOG MONITORINGA KVALITETA VAZDUHA U REPUBLICI SRBIJI:
KRITERIJUMI ZA OCENJIVANJE

PRVI PRVI NA SKALI Državna agencija promenila kriterijume za ocenu kvaliteta vazduha - zagađen vazduh sada je ’prihvatljiv’ - Kriterijumi 2020


IZVEŠTAJ O STANJU KVALITETA VAZDUHA U REPUBLICI SRBIJI ZA 2019. GODINUGODIŠNJI IZVEŠTAJ O STANJU KVALITETA VAZDUHA U REPUBLICI SRBIJI 2018. GODINE (AGENCIJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE)

ARHIVA PPNS

PLAN KVALITETA VAZDUHA (PKV) JOŠ NE POSTOJI U KRAGUJEVCU, SUBOTICI, NIŠU, S. MITROVICI, VALJEVU, KRALJEVU I KIKINDI; KRATKOROČNE MERE (KAP) IMA SAMO UŽICEPRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari