Protest SEOS-a u Beogradu 27. novembra: Sve ovo što oni rasprodaju, naše je!

Protest SEOS-a u Beogradu 27. novembra: Sve ovo što oni rasprodaju, naše je!

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) zakazao je okupljanje ispred Vlade Srbije za nedelju 27. novembar od 15 časova povodom obeležavanja prve godišnjice blokada protiv korporacije Rio Tinto i njenog projekta Jadar za otvaranje rudnika litijuma u našoj zemlji.

SEOS najavljuje da neće biti razilaženja "dok vlast ne podnese ostavke na svim nivoima, oslobodi javni servis Srbije RTS i raspiše nove poštene izbore" i naglašava - "jer su nas lagali pre prethodnih". Udruženi građani, osnivači SEOS-a iz Gornjih Nedeljica (Ne damo Jadar), Valjeva (Marš s Kolubare), Pranjana (Suvoborska greda), Jagodine (Eko brigada Jagodina), Rekovca (Neko brine za Levač) i Dobrinje (Zaštitimo Dobrinju i okolinu), poručuju: "Sve ovo što oni rasprodaju, naše je!"

Nakon prvog poziva javnosti pre tri dana, predstavnici SEOS-a su u međuvremenu proveli dan u Skupštini Srbije.

- Razgovarali smo sa svim poslaničkim klubovima opozicionih stranaka povodom Narodne inicijative koja je predata 18. maja ove godine i tačno šest meseci kasnije još uvek nije stavljena na dnevni red Skupštine. Jasno je da je tako prekršen Zakon o referedumu i narodnoj inicijativi, a isto tako i Ustav Republike Srbije. Pošto nas vladajuća garnitura ignoriše, ne odgovara na naša pitanja i gluva je na sve naše zahteve, pokušali smo preko opozicionih poslanika da saznamo gde se to zagubilo 38.000 potpisa građana Srbije. Istovremeno smo iskoristili priliku da potvrdimo kakvi su njihovi stavovi o ovom pitanju i kako bi glasali u slučaju da vlast ipak odluči da stavi inicijativu na dnevni red. Očekujemo da će nas najveći deo opozicionih poslanika podržati, a kada bi poslanici koalicije na vlasti glasali po savesti, a ne po komandi, Narodna inicijativa bila bi usvojena ubedljivom većinom, saopštio je SEOS.

Poslanici su istovremeno obavešteni o daljim planovima i protestima SEOS-a, planiranim kao "pritisak na vladajuću koaliciju da poštuje zakone i da prestane da krši predizborna obećanja koja su dali narodu".

SEOS je danas objavio i motivacioni sadržaj koji prenosimo u celini.

"Da li je nedelja pravi trenutak za protest?

Nema više pravog trenutka, radi se o opstanku - zemlji, vodi, vazduhu, prirodi, hrani, ljudima. Obični ljudi su ustali da brane svoju zemlju.

Neki su šokirani, neki kažu nije trenutak, neki čekaju momentum, neki vele mnogo tražite, nemate kritičnu masu i tako dalje. Narod kaže:

  • ignorišu sve što smo mukotrpno institucionalno radili do sada, institucije ne postoje u ovoj zemlji, niti se radi u interesu naroda, već u interesu korporacija i za korist pojedinaca
  • momentuma neće ni biti jer neće ni imati više ko da se suprotstavi kolonizaciji - sve nas je manje, odavde se beži
  • svi koji misle da nas dalje razvlače smišljajući izgovore zašto ne podržavaju protest običnih ljudi, neka razmisle kome to doprinosi
  • pozivamo sve koji dobro misle sebi, svojoj deci i Srbiji da dođu u nedelju u 14 sati ispred Vlade da pokažemo da se nismo predali i da se nećemo predati ni prodati!

Naše je! Znamo da ne damo!"

Protestu SEOS-a pridružuju se i poljoprivrednici iz Rače, Batočine, Lapova i Kragujevca. Oni najavljuju dolazak traktorima, a kao mesto okupljanja naznačili su selo Viševac kod Rače, rodno mesto Karađorđa.

- Okupićemo se ispred Karađorđevog spomenika u Viševcu i krenućemo traktorima na protest u Beograd, u nedelju u devet časova. Pre toga će nas blagosiljati sveštenik SPC, a u crkvi ćemo se pomoliti za spas Srbije. U Beograd idemo da režimu stavimo na znanje da iskopavanja i prerade litijuma nikada biti neće u našoj domovini, izjavio je za N1 Milan Milošević, poljoprivrednik iz Viševca.

Reč je o poljoprivrednicima koji su letos zbog cena goriva i suncokreta blokirali puteve u Šumadiji, zgradu opštine Rača i izlaz na autoput E75 kod Batočine. Njihov konvoj krenuo je tada ka Beogradu, ali je zaustavljen u Velikoj Plani, zbog obećanja Vlade Srbije, a više zbog saobraćajne policije, koja ih je zaustavila, podsetio je N1.

Svoje namere SEOS i poljoprivrednici su izneli gostujući na TV Nova S:


Podsećamo, povodom povratka Rio Tinta u javni prostor kao jedne od udarnih tema, SEOS je pre tri dana najavio obnovu pobune protiv projekta Jadar i ostalih kojima je cilj otvaranje rudnika litijuma na teritoriji Srbije.

- Zbog poslednjih izjava predstavnika vlasti na čelu sa predsednikom i predstavnika kompanije Rio Sava na čelu sa vlasnicom i direktoricom Marni Finlajson, jasno nam je da je narod prevaren i izigran lažnim stavljanjem tačke na projekat Jadar. Nama, koji se aktivno borimo protiv ovog i drugih štetnih projekta, je i tada, 20. januara, bilo jasno da je to jedna u nizu predizbornih laži vladajuće garniture. Jasno nam je i da ova Vlada i predsednik nikad neće i ne sme odustati od rasprodaje Srbije jer je to obećala onima koji su je doveli na vlast pre više od deset godina. Srbija ja za vreme njihove vladavine izgubila suverenitet, ne samo na Kosovu, već i u Boru, Majdanpeku, Smederevu i Zrenjaninu gde se kineski investitori ponašaju kao da su u svojoj zemlji i posluju mimo svih zakona Republike Srbije, tretiraju zaposlene kao roblje i ne poštuju ni minimum ekoloških standarda. Na dobrom smo putu da nam se isto desi i u dolini Jadra gde Rio Tinto i dalje kupuje imanja pravdajući se prvo time da su to kupovine koje su ugovorene pre uredbe Vlade Srbije, a sada se više i ne pravda jer u rukama ima punomoćje Puteva Srbije po kom im je odobreno da za račun države rade projektnu dokumentaciju i otkupljuju parcele na trasi pruge i brze saobraćajnice koje se grade isključivo za potrebe rudnika.

SEOS je naglasio:

- Tražili smo još u januaru, a i nekoliko puta od tada, da se punomoćje povuče, ali nema odgovora. U Rekovcu lokalno stanovništvo skoro tri meseca dežura pored parcele gde je planirano istražno bušenje. U Novom Sadu isto tako građani čuvaju oazu prirode Šodroš. Na Homolju se planira tretiranje rude zlata cijanidom. Pa treba li da spavamo pod vedrim nebom i da nam životi prođu u protestima i blokadama dok nesposobna i ucenjena vlast ne dovrši kolonizaciju Srbije? Naravno da ne treba!

Šta se desilo sa Rio Tintom u međuvremenu, da li Srbija postaje međunarodni simbol ekološkog otpora, ali i "žrtvovana zona", u izdanju Agelast govorili su: Ratko Ristić, profesor sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsednik Udruženja za zaštitu životne sredine Univerziteta u Beogradu, Sreten Đorđević, advokat specijalista u oblasti prava zaštite životne sredine i Svetlana Bojković, glumica i simbol ekološkog otpora.

ARHIVA PPNS AGELAST 156: RIO TINTO - SVETLANA BOJKOVIĆ, SRETEN ĐORĐEVIĆ, RATKO RISTIĆ

Agelast 156: Rio Tinto - Svetlana Bojković, Sreten Đorđević, Ratko Ristić

Dan pre poziva SEOS-a, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da je suština da li mi možemo da koristimo naše prirodne resurse i po koju cenu.

- Šta možemo da uradimo da bismo ih koristili, a da to bude prihvatljivo sa stanovišta i zaštite životne sredine i održivosti. Nema eksploatacije nijednog minerala niti proizvodnje ijednog vida energije koja nema loš uticaj na životnu sredinu. Ne postoji potpuno čista ni energija ni rudarstvo. Evropa je svoju listu kritičnih mineralnih resura u poslednjih 10 godina, sa 14 proširila na 30. To znači da su oni neophodni za razvoj novih tehnologija. Naša je odgovornost da sagledamo i da donesemo stratešku odluku, ne samo za litijum, nego i za druge rude kojima je Srbija bogata, izjavila je Đedović za Novosti.

U istom maniru ministarka je iznela stavove i na današnoj sednici Odbora za zaštitu životne sredine, jednoj od dve održane u istom danu na različitim lokacijama (detaljno na sajtu N1). 

- Trenutno smo u stručnim razmatranjima i svako ko zdravorazumski razmišlja, shvata da je esksploatacija litijuma neophodna i da je na nama, na struci da se izjasni da li je to moguće, kako i kada, rekla je ministarka.

Da je nova Vlada još jače od prethodne fokusirana na afirmisanje litijuma, pored aktivnosti na pomenutom Odboru, ilustruje i eko-forum "Look Up" koji će se održati 7. i 8. decembra na Kopaoniku, kako organizatori najavljuju, uz podršku Vlade Republike Srbije i Privredne komore Srbije. Jedna od tema prvo dana foruma je "Litijum – eksploatacija i zavisnost industrije".

Povrh toga, u javnom prostoru se potencira i izgradnja fabrike baterija slovačke kompanije Inobat u SrbijiReč je o partneru Rio Tinta koji je prošle godine "iskazao podršku razvoju ekosistema za proizvodnju baterija u Evropi ulaganjem u Inobat". Tada je izvršni direktor Inobata izjavio da se "iskreno raduje unapređenju partnerstva sa Rio Tintom". 

Vlada Srbije je pristala da uloži 419 miliona evra u poduhvat Inobata, prvi je objavio RojtersPremijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da "Srbija doprinosi zelenoj budućnosti i održivom razvoju kroz partnerstvo sa Inobatom".


Do sasvim drugačiji saznanja od onog što tvrde ministarka i premijerka dolazi se, međutim, čitanjem Tehničkog izveštaja Zajedničkog istraživačkog centra Evropske komisije (JRC EC). Reč je o studiji koja poredi niz pitanja koja utiču na zdravlje zemljišta, a u kojoj piše, pored ostalog:
  • "Zapadni Balkan ima ukupno 2.735 kontaminiranih lokacija... Ovo je rezultat rudarskih i industrijskih aktivnosti i, u manjoj meri, poljoprivredne prakse..."
  • "Većina zagađivača tla potiče od industrijskih procesa i rudarstva, lošeg upravljanja otpadom, neodrživih poljoprivrednih praksi, incidenata koje se kreću od izlivanja hemikalija do ekoloških katastrofa i oružanih sukoba koji su devastirali Zapadni Balkan nakon raspada Jugoslavije..."
  • "Rudarska industrija predstavlja glavni izvor zagađenja zemljišta u zemljama Zapadnog Balkana..."
Ko sve ima istražna prava i koje rude istražuje u Srbiji, pročitajte u članku na portalu PRVI PRVI NA SKALI.

Ko sve ima istražna prava i koje rude istražuje u Srbiji?


ARHIVA PPNS "RUDARSKA INDUSTRIJA JE GLAVNI IZVOR ZAGAĐENJA ZEMLJIŠTA NA ZAPADNOM BALKANU" - ZAJEDNIČKI ISTRAŽIVAČKI CENTAR EVROPSKE

’Rudarska industrija je glavni izvor zagađenja zemljišta na Zapadnom Balkanu’ - Zajednički istraživački centar Evropske komisije

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS SANU:
PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html