Šefčovič: Pregovori EU i Srbije o litijumu u završnoj fazi

Šefčovič: Pregovori EU i Srbije o litijumu u završnoj fazi

Uklanjaju se poslednje prepreke za trgovinsko partnerstvo između Srbije i EU za nabavku litijuma iz Jadra?

Zvanično trgovinsko partnerstvo za snabdevanje Evropske unije kritičnim sirovinama iz Srbije je „pred nama“, a pregovori su u završnoj fazi, rekao je evropski komesar za „Zeleni plan“ Maroš Šefčovič za Euronews.

Trgovinski sporazum između EU i Srbije nagovešten je prošlog septembra, potpisivanja pisma o namerama za jačanje i proširenje saradnje na kritičnim lancima snabdevanja.

ARHIVA PPNS EVROPSKA KOMISIJA: SRBIJA JE U EVROPI VEROVATAN IZVOR MINERALA LITIJUMA

Evropska komisija: Srbija je u Evropi verovatan izvor minerala litijuma
Euronews ocenjuju da su EU i Srbija voljne da se udruže oko pitanja eksploatacije litijuma, „pod uslovom da se reše izazovi ekološkog i društvenog prihvatanja (vezanih za projekat Jadar)“.

„Nadam se da ćemo u kratkom vremenskom periodu biti u mogućnosti da finaliziramo tekst Memoranduma o razumevanju“, rekao je Šefčovič za Euronews, dodajući da su trenutni razgovori s Vladom Srbije „fokusirani na ekstrakciju, preradu, rafiniranje i upotrebu litijuma“.

Podsećamo, pismo o namerama koje su potpisali najvoši predstavnici Srbije i EU prethodilo je najavljenom memorandumu, o čemu je Nova ekonomija već pisala.

Na marginama samita o sirovinama, održanog prošle nedelje u Briselu, Šefčovič se osvrnuo na „jedinstvenu poziciju“ Srbije u odnosu na minerale navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama EU (CRMA), poput litijuma visokog kvaliteta, koji je nazvao „jedan od najboljih na svetu“.

ARHIVA PPNS U FUNKCIJI REALIZACIJE PROJEKTA JADAR SPROVODE SE VELIKI INFRASTRUKTURNI PODUHVATI, PO ODLUKAMA VLADE

U funkciji realizacije projekta Jadar sprovode se veliki infrastrukturni poduhvati, po odlukama Vlade
„Sve što mogu reći u ovom trenutku jeste da postoji pozitivan razvoj. Bilo je nekih pravnih pitanja koja se sada razmatraju između kompanije i vlade“, rekao je Šefčovič.

Iako komesar nije posebno spomenuo operacije kompanije Rio Tinto u Srbiji, rudarskog giganta koji ne odustaje od eksploatacije litija u dolini Jadra, nakon što joj je licenca oduzeta usled žestokog otpora i protesta u januaru 2022. godine.

Šefčovič je rekao da je izvršna vlast EU u „bliskom kontaktu s Vladom Srbije“, da joj pomaže da sve procene uticaja na životnu sredinu budu obavljene po „najvišim evropskim standardima“.

Nadam se da ćemo videti dalji razvoj tog projekta, ali to je, naravno, odluka Vlade Srbije“,

Čed Blevit (Blewitt), generalni direktor projekta Jadar u Rio Tintu, rekao je da će kompanija na leto objaviti procenu uticaja na životnu sredinu od 200 stranica.

Anglo-australska grupa saopštila je da trenutno čeka odluku Vlade Srbije, a izrazila je i nadu da će se nastaviti sa projektom.

Prema njihovim rečima, očekuje se da bi Rio Sava mogla da isporuči 58 tona litijum karbonata godišnje, što je dovoljno za pogon milion električnih vozila.

„Nemamo šta da krijemo, znamo da ćemo doneti najviše ekološke standarde i podržaćemo zajednice koje će doći da nas nadziru“, rekao je Blewitt za Euronews.

Foto: Energy-storage: Birn
Izvor: Nova ekonomija 

ARHIVA PPNS: RADION
OBLAK U BERMUDAMA MALI SVETIONIK NEONSKA DUGA
PRVI PRVI NA SKALI Oblak u bermudama Darko Kocjan 202 PRVI PRVI NA SKALI Mali svetionik The Little Lighthouse Stanislav Zabic PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Neonska duga - rokenrol magazin Zikice Simica
LET IT ROLL SREDINOM ULICE ČEKAJUĆI VETAR
PRVI PRVI NA SKALI Let It Roll Zoran Paunovic Portal PRVI PRVI NA SKALI Sredinom ulice Moma Rajin PRVI PRVI NA SKALI Ekologija Kragujevac Cekajuci vetar Radio Beograd

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAMTREDS

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • Svetlana Maričić
    20.05.2024

    Gospodine Čad, narod Srbije ne želi litijum i za nas je to završeno. U slučaju da vam je ova izdajnika vlada nešto obećala, tačnije pojedinci, nas ne obavezuje. Imaćemo ulice i velike proteste. Ako ste nekome nešto platili, onda njega za gušu.

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html