SEOS o rudarenju litijuma: Ne pristajemo na kompromis

SEOS o rudarenju litijuma: Ne pristajemo na kompromis

Na godišnjicu protestnog okupljanja 27. novembra 2021. godine protiv korporacije Rio Tinto i njenog projekta Jadar za otvaranje rudnika litijuma u Srbiji, Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) objavio je saopštenje koje prenosimo u celini.

Primetna je tendencija skoro svih političkih i društvenih aktera da smire strasti kad je u pitanju rudarstvo u Srbiji.

Kad pogledate situaciju na terenu, širom Srbije se besomučno istražuje, a vlast u svom predizbornom programu nigde ne pominje rudarenje kao glavni oslonac razvoja Srbije jer je to nepopularno i unosi nemir među birače.

ARHIVA PPNS EU I SIROVINE: KAD ’ZELENA RESTRUKTURALIZACIJA’ POSTANE CRNA TRANSFORMACIJA

Veći deo opozicije se stidljivo izjašnjava protiv eksploatacije litijuma, a druge rude ne pominje, dok je malom broju njih glavna tema kampanje borba protiv rudnika u dolini Jadra i drugim oblastima.

Sa druge strane, organizacije civilnog društva (NVO sektor) glasno ćute. One velike, kako se oni međusobno razvrstavaju, nikad se i nisu izjašnjavale, ali su, koliko znamo, davale novac, odnosno odobravale projekte malim, lokalnim organizacijama koje su se borile protiv rudarenja u svojim sredinama. I ta slavina je izgleda zavrnuta, pa je svima preostalo da se bore sopstvenim sredstvima, kako smo mi od početka radili.

ARHIVA PPNS RIO TINTO PARTNER EU OD 2022. U PROJEKTU VEKTOR KOJI SE TIČE I SRBIJE

Ne znamo čime se oni trenutno konkretno bave, ali je očigledno da im ljudska prava, vladavina prava, osnaživanje institucija, sprečavanje nasilja i korupcije nisu primarne teme, jer sve norme su prekršene i krše se svakodnevno, pre svega u Boru i Majdanpeku, a onda i u svim drugim delovima gde se rudari ili se planira rudarenje.

Stiče se utisak da i na njih neko vrši pritisak da ohlade situaciju i da pokušaju da pacifikuju nas, lokalce, koji se borimo za opstanak i ostanak na svojim ognjištima. Ne bave se našim pravima, što bi trebao da im bude primarni zadatak, jer naspram sebe imamo konglomerat, evidentno korumpiranu vlast i beskrupulozne multinacionalne kompanije iza kojih stoje najmoćnije zemlje sveta. Možda se u ovoj činjenici i krije odgovor na njihovo ćutanje svih ovih godina.

ARHIVA PPNS RUDARSTVO I GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U BELOJ KNJIZI SAVETA STRANIH INVESTITORA

Umesto da vrše pritisak na vlast da poštuje Ustav i zakone, da oslobode medije i dozvole struci da iznese naučne stavove o aktivnim i istražnim rudarskim projektima, oni nas pozivaju na dijalog, ali za sad ne znamo sa kim. Ako su to rudarske kompanije, nismo zainteresovani jer nam one ne misle dobro. Ni nama ni Srbiji. Ako je u pitanju vlast, opet nismo zainteresovani jer ona prvo treba da uvede red u postojećim rudnicima, da nam se u celoj Srbiji ne povećava broj umrlih od raznih oblika raka, da nam se ne ispuštaju neprečišćene otpadne vode u reke, da se ne smanjuju kazne zagađivačima, da uvede sve investitore u zakonske okvire Republike Srbije, pa tek onda da razmišlja o novim rudnicima.

ARHIVA PPNS KONFERENCIJA SEOS-A PROTIV KONFERENCIJE O MINERALNIM RESURSIMA SRBIJE

Nosiocima vlasti ne verujemo jer su nas lagali, optuživali, targetirali, ucenjivali, otpuštali. Rudarskim kompanijama ne verujemo jer vidimo kakve katastrofe izazivaju širom sveta. Ovde je poverenje nepovratno izgubljeno i teško da će se ikada uspostaviti.

ARHIVA PPNS NALED, KANADA FOND, BREAKTHROUGH D.O.O - INICIJATORI UBRZANOG DONOŠENJA NOVOG ZAKONA O RUDARSTVU (2014) 

Naled, Kanada Fond, Breakthrough d.o.o - inicijatori ubrzanog donošenja novog Zakona o rudarstvu (2014)

IZ ARHIVE PPNS OSNOVNA ISTRAŽIVANJA LITIJUMA I SVA PRIMENJENA GEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA NISU DOZVOLJENA PROGRAMOM ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE U KRAGUJEVCU OD 2023-2033
Osnovna istraživanja litijuma i sva primenjena geološka istraživanja nisu dozvoljena Programom zaštite životne sredine u Kragujevcu od 2023-2033

PREPORUKA - EKSKLUZIVNO NA PPNS 
SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html