SEOS: Predlog zakona i pitanja za Vladu Srbije

SEOS: Predlog zakona i pitanja za Vladu Srbije

Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS) održao je sastanak u Vladi Srbije sa premijerkom Anom Brnabić, nakon što je "ukidanjem prostornog plana stavljena tačka na projekat Jadar", kako je saopštila ova državna institucija.

SEOS se nakon sastanka obratio javnosti istakavši da se na sastanak otišlo sa nadom da će uspeti dogovor o trajnom rešenju problema eksploatacije litijuma i bora na teritoriji cele Srbije. Uz meštane iz doline Jadra, na sastanku su bili Ljiljana Bralović iz Pranjana (udruženje Suvoborska greda) i Dragan Simović iz Dobrinje (udruženje Sačuvajmo Dobrinju i okolinu).

"Postavili smo pitanja koja su ostala nerazjašnjena posle stavljanja van snage uredbe o donošenju prostornog plana. Rečeno nam je da je ukinuto Rešenje o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu od strane Ministarstva zaštite životne sredine, a da su ostali akti automatski poništeni ukidanjem ove uredbe", saopštio je SEOS.

ARHIVA PPNS TADIĆ: BILI SU DOBRODOŠLI! NIKO NEĆE RIO TINTU, KOJI JE OGROMNA KOMPANIJA, REĆI 2001..., 2012. NI SADA - NISTE DOBRODOŠLI! (VIDEO)

Slede sva pitanja koja je SEOS dostavio Vladi.

 1. Da li Vlada ili predsednica ima informacije ili uveravanja od strane kompanije da je ista odustala od projekta "Jadar" i da li kompanija napušta Srbiju ?
 2. Ko će da utvrdi i proceni nastalu štetu u Gornjem Jadru koja je izazvana istražnim aktivnostima kompanije Rio Sava?
 3. Šta će biti sa kućama koje su u vlasništvu kompanije koje su urušene? Mi ni pristajemo da živimo u takvom okruženju koje podseća na ratno stanje i ovim putem zahtevamo da se iste poruše da ne prave ruglo u selu.
 4. Kada će biti podnet zahtev za vraćanje našeg zemljišta u poljoprivredno, imajući u vidu da je otpao osnov za promenu namene koja nam je izvršena od strane RGZ- Službe za katastar nepokretnosti?
 5. Kada će biti obračun lokalnog poreza na imovinu, vršen u skladu sa poljoprivrednim zemljištem? Ne pristajemo da isti bude obračunavan kao na građevinsko zemljište.
 6. Da li se nastavlja "Zeleni fond", odnosno obećano ulaganje u zaštitu životne sredine, imajući u vidu predlog koje smo kandidovali za kanalisanje toka Jadra?
 7. Da li će se ispuniti obećanja ministra Nedimovića i direktora Puteva Srbije Drobnjaka lokalnoj zajednici o ulaganju u infrastrukturu, izgradnju puteva, sanaciju elektro mreže?
 8. Da li prestanak važenja Uredbe znači i da su prestali lokacijski uslovi koji su izdati od strane ministarstava?
 9. Da li će se i kada zaštiti crkva Sv. Georgija, imajući u vidu izjavu Predsednika Republike da će se to učiniti?
 10. Da li je Vlada Republike Srbije spremna da u saradnji sa stručnjacima iz različitih oblasti obezbedi stavljanje područja Gornjeg Jadra pod režim najvećeg stepena zaštite, kao područja od posebnog značaja za Republiku Srbiju?
 11. Kakav je pravni status punomoćja koje je izdalo javno preduzeće Putevi Srbije, a kojim je ovlastilo kompaniju Rio Sava za pribavljanje tehničke dokumentacije i da li pomenuta firma ima ista takva punomoćja za ostale infrastrukturne objekte (gasovod, pruga...)?

ARHIVA PPNS PROTEST: NIJE KRAJ - LOZNICA, 22. 1. 2022. (VIDEO)

Uz pitanja, SEOS je poručio:

"Mi nećemo da bilo ko rudari u Gornjem Jadru i tražimo trajnu zabranu istraživanja i eksploatacije, odnosno prerade litijuma i bora na teritoriji cele Republike Srbije.

Ovim putem prilažemo predlog Zakona o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora na teritoriji Republike Srbije, sa obrazloženjem, za koji predlažemo da se po hitnom postupku usvoji u Skupštini Republike Srbije", navodi SEOS.

Taj Predlog Zakona sadrži sledeća četiri člana:

 1. Zabranjuje se istraživanje i eksploatacija litijuma i bora u Republici Srbiji. Zabrana se odnosi na: izdavanje dozvola za istražne radove i eksploataciju, donošenje investicionih odluka, izradu investicionih programa i tehničke dokumentacije, kao i izgradnju postrojenja za proizvodnju litijuma i bora.
 2. Odredbe člana 1 ovog zakona ne odnose se na naučno-istraživačke aktivnosti, geološko-seizmička istraživanja, vojna istraživanja i obrazovanje kadrova, kao ni na operatere koji su do dana stupanja na snjagu ovog zakona otpočeli eksploataciju bora, na eksploatacionim poljima za koje je već izdata dozvola.
 3. Stupanjem na snagu ovog zakona prestaju da važe članovi Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjimaZakona o eksproprijaciji i Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara u kojima se predviđaju postupci istraživanja, eksploatacije i prerade litijuma i bora.
 4. Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Sastanak SEOS-a sa premijerkom bio je prilika za iznošenje još jedne bitne činjenice.

"Prilažemo Vam izvod iz banke da je počev od dana otvaranja, pa do danas ,račun udruženja "Ne damo Jadar" iz Gornjih Nedeljica bez priliva bilo kakvih novčanih sredstava iz zemlje i inosttranstva, pa molimo i da tu činjenicu u javnosti istaknete, imajući u vidu da ni od koga ne primamo novčana sredstva, a stalno se ta činjenica ističe", stoji na kraju dopisa koji je u Gornjim Nedeljicama 21. potpisao potpredsednik udruženja Zlatko Kokanović, a u Vladi je zaveden 24. januara.

SEOS prenosi javnosti i stav premijerke o predlogu da se donese Zakon o zabrani istraživanja i eksploatacije ruda koje u svom sastavu imaju litijum i bor.

"Rečeno nam je da postoji dobra volja, ali da nema dovoljno vremena da se sprovede procedura donošenja tog zakona do 15. februara kad se raspušta parlament. Mišljenja smo da ipak ima vremena ako zaista postoji volja, a formiranje radne grupe, koje je predloženo od strane premijerke, je samo odlaganje problema do posle izbora", stav je SEOS-a.

Premijerka je obećala i da će inspekcije izaći na teren u najkraćem roku da ispitaju zagađenje i utvrde nastalu štetu.

"Sve u svemu, pokrenuto je mnogo tema, ali sa sastanka nismo izašli mnogo sigurniji nego što smo na njega došli. Posebno su nam zasmetale premijerkine političke insinuacije jer ovaj problem nije politički, već državni i nacionalni. Uputila nas je na bivšu vlast da nam kaže ko je doveo Rio Tinto u Srbiju, umesto da to sama pita ministarku Mihajlović, za koju smo sigurni da zna odgovor", prenosi SEOS.

Brnabić je na sastanku rekla i da su zahtevi prihvaćeni zbog pritiska naroda, a ne zbog razumevanja razmera katastrofe koja bi nastala otvaranjem rudnika u dolini Jadra, smatraju u ovom savezu.

"Čekamo dolazak obećanih inspekcija kako bi se utvrdila i sanirala šteta na plodnim njivama i kako bi se normalizovao život u okolnim selima. U skladu sa postupanjem ili nepostupanjem Vlade ćemo donositi naredne odluke i obaveštavati javnost o njima. Podržavamo napore svih organizacija aktivnih u ovoj borbi i pozivamo ih još jednom na udruženu akciju u odbrani onih čiji životi zavise od potencijalnog otvaranja ovih rudnika, a koji su okupljeni u SEOS-u. Ne odustajemo od našeg konačnog cilja, borbe za zabranu eksploatacije litijuma i bora u celoj Srbiji", zaključuje se u današnjem saopštenju.

Слика може припадати 2 особе, људи седе, људи стоје и у затвореном
Na sajtu Vlade Srbije juče su nakon sastanka ponovljene reči premijerke da su "ukidanjem prostornog plana za projekat Jadar ukinuti svi akti u vezi sa Rio Tintom i da je stavljena tačka na izgradnju rudnika.

"Ukinuti su prostorni plan, radna grupa i svi akti u vezi sa Rio Tintom u smislu dozvola. Dobili smo za to potvrdu i od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva zaštite životne sredine", rekla je premijerka.

Ona je naglasila da neka druga kompanija ne bi mogla da dođe jer ne postoje nikakva druga istražna prava.

"Niko se nije ni prijavio za istražna prava, niti imamo nameru da ih dajemo nekom drugom", poručila je premijerka. 

Ukidanjem prostornog plana stavljena tačka na projekat „Jadar”
U ličnom osvrtu na dešavanja povodom rudnika litijuma u zemlji, književnica iz Preljine Ljiljana Bralović je napisala da je mislila da će svaki grad u Srbiji imati po jedan rudnik, ali da je "grdno pogrešila".

"Svako selo i svaki grad u Srbiji će imati svoj rudnik - 172 rešenja za istraživanje su izdata od strane ministarstva rudarstva i energetike raznim belosvetskim hoštaplerima. Pa vi čekajte da pojedu naše planine, da zatruju zemlju, vodu i vazduh. Divno će biti živeti na ivici rudnika, kamenoloma, površinskih kopova. Kada drumove zaposednu kamioni sa eksplozivom i kiselinama, kada svaki strani državljanin zaposlen u rudniku bude imao veća prava od nas, biće kasno da se kajete što ste verovali Pinku, RTS-u, Prvoj, Hepi TV - biće kasno, narode moj", apeluje Bralović.

Слика може припадати 1 особа и текст који гласи „ikac_ NAŠA HEROINA! INSPIRACIJA SAČANOST @LJILJANABRALOVIC

Kratak osvrti imala je i Marijana Trbović Petković iz Gornjih Nedeljica, а neposredan povod bila je objava australijske štampe o razlikama između Srbije i Mongolije, zemlje u kojoj je Rio Tinto sklopio sporazum sa vlastima.

Слика може припадати 2 особе и текст који гласи „watoday.com.au/business/c 10 DANCEMOMS NOW STREAM FOR FREE Advertisement The difference between Serbia and Mongolia one is in Rio’s court Elizabeth Knight Business columnist January 25, 2022 12.28pm Save Share It’s been a ten-year-long and difficult gestation, but Rio Tinto has finally given birth to a workable agreement with the Mongolian government to progress the massive $9.7 billion copper project, Oyu Tolgoi. Glib as this might be, Rio can only be thankful that Mongolia is not home to an unvaccinated tennis star who was denied the opportunity to“

"Srbija je za njih ostala enigma. Nisu mogli da shvate pitanje meštana: Šta ćemo bez dedovinu i očevine, bez korena koji ne može novcem da se plati? Za njih je to bila cena od dva evra po aru. Nazvali su je - "emotivni bol". Sada znaju šta je bol, njihov je materijalni, a naš je duševni. Pratimo situaciju, ta bol nam drži oči širom otvorene. Mongolija nije Srbija, možda smo imali i malo sreće", piše Trbović Petković, inače profesorka književnosti u lozničkoj gimnaziji.

ARHIVA PPNS NALED, KANADA FOND, BREAKTHROUGH D.O.O - INICIJATORI UBRZANOG DONOŠENJA NOVOG ZAKONA O RUDARSTVU (2014)

Rio Tinto je tema i večerašnje emisije TV N1 "Da razumemo", a centralno pitanje je: "Ako Rio Tinto odlazi, šta iza njega ostaje?"

Слика може припадати 4 особе, одело и текст


Prvi sagovornik biće Milan Parivodić, bivši ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom u Vladi Srbije i v. d. ministra finansija, uticajan i danas, kao savetnik stranih investitora, osnivač i predsednik Forinvesta. U kontekstu rudarenja i litijuma bitna odrednica je da predstavlja glavnog pravnog savetnika Geološko-rudarske asocijacije Srbije (GRAS). Parivodić je pisao Zakon o stranim ulaganjima (2013: "Novi zakon o ulaganjima dovodi najveće investitore"), promovisao je famozni Zakon o rudarstvu iz 2015. (2016: "Litijum pozivnica za Australijance"). Ostao je upamćen i po zagovarao kredite u "švajcarcima" (2019: "Milan Parivodić: Ministar ’švajcarac’"), kao član UO Vojvođanske banke (NBS: Osnovni podaci), Atlantskog Saveta SAD, a kada je reč o političkom angažmanu - bio je član DSS, odakle je prema pisanju dnevnika Danas prešao u SNS (2019: "Vučićevi ’predstavnici vlasti’ odgovorni za švajcarce, sada u njegovim redovima"), ali je to demantovao: "Nisam na vlasti, ali pomažem vladama".

Drugi sagovornik biće akademik Vladica Cvetković, dopisni član Odbora za energetiku u SANU, redovni profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, moderator letošnjeg foruma "Treba li Srbiji rudnik litijuma?", jedan od članova Saveta IS Petnica, čiji su stavovi:

Spram njih biće Sreten Đorđević, advokat iz oblasti ekološkog prava, zastupnik pokreta Marš s Kolubare, prepoznatljiv, pored ostalog, po tome što je u sudskom sporu porazio Euro litijum Balkan (2021: "Viši sud potvrdio zabranu istraživanja bora i litijuma u Valjevu"), firme čijim je osnivačkim aktima raspolagao upravo Parivodić - podnosio je zahtev za promenu osnivačkog akta.

Foto: SEOS; Vlada Srbije; Projekat Jadar; Svajcarac.weebly; Advecolaw; N1


IZ ARHIVE PPNS

AGELAST: RIO TINTO - DR DRAGANA ĐORĐEVIĆ, DR LJILJANA TOMOVIĆ I SRETEN ĐORĐEVIĆ

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020


IZ ARHIVE PPNS: KVALITET VAZDUHA

PREPORUKA PPNS

IZ SANU MINISTARKI - O PROJEKTU JADAR: MNOGO NEDOREČENOSTI O REŠAVANJU VELIKIH PROBLEMA I POGUBNOG UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU

ARHIVA PPNS
DREN: EKOLOGIJA

JANUAR 2022

 • Tadić: Bili su dobrodošli! Niko neće Rio Tintu, koji je ogromna kompanija, reći 2001..., 2012. ni sada - niste dobrodošli! (VIDEO)
 • Protest: Nije kraj - Loznica, 22. 1. 2022. (VIDEO)
 • I Službeni glasnik objavio Uredbu o prestanku važenja Prostornog plana za realizaciju "Projekta Jadar"
 • Objavljena Uredba o prestanku važenja Prostornog plana za realizaciju projekta Jadar
 • Rio Tinto brine - za "naše aktivnosti i naše ljude u Srbiji"
 • Naled, Kanada Fond i Breakthrough doo - inicijatori ubrzanog donošenja novog zakona o rudarstvu 2014.
 • Vlada ukinula prostorni plan za Jadar
 • Dejan Lekić za CINS: Skoro milion i po građana u većim mestima ne zna kakav vazduh diše
 • SEOS: Nastavlja sa blokadama - nećemo rudnik litijuma, moratorijum nas ne zanima
 • Rio Tinto odlaže plan proizvodnje u Srbiji za 2027, uslov: odobrenja i dozvole Vlade
 • Brnabić: Lično ću se uključiti u realizaciju projekta (2018); Rio Tinto ne mora da bude u Srbiji (2022)
 • Dok je projekat Rio Tinta zaustavljen u blizini Feniksa, ambasador Godfri: Litijum je ogromna korist za Srbiju
 • Manojlović: Ne plaća se odšteta ako se ukine Prostorni plan; Đorđevi: Tehnologija Rio Tinta opasna po životnu sredinu
 • Vučić o Rio Tintu: Šta mislite da je neko na lepe oči dobio istražna prava bez-dinara? Dinara nam nisu platili!
 • Ima li posledica za Rio Tinto zbog neobjavljivanja studije u 2021. o proceni uticaja na životnu sredinu, najavljene na sastank sa Vučićem i u izjavama A. Brnabić
 • Da li ste za utvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije? NE!
 • Prof. Zoran Stevanović, geolog: Država ima pravo da ne odobri kopanje litijuma
 • Rio Tinto kao metafora: BDP i statističke iluzije
 • Prorektor Ristić: Izaći ću na referendum i zaokružiti NE
 • Agelast: Rio Tinto - dr Dragana Đorđević, dr Ljiljana Tomović i Sreten Đorđević
 • Budimo pametni, sačuvajmo to što imamo - Jovan Memedović (Sasvim prirodno: Gladni turista)
 • Projekat Rio Tinta u Srbiji štite potpisi Svilanovića (2004) i Vučića (2021) na međunarodnim ugovorima sa Ujedinjenim Kraljevstvom?
PPNS - DREN: EKOLOGIJA
JANUAR-DECEMBAR 2021

PRVI PRVI NA SKALI: Ekologija, januar-decembar 2021.

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html