Zbog ešerihije u Šumaričkom jezeru ne preporučuje se kupanje

Zbog ešerihije u Šumaričkom jezeru ne preporučuje se kupanje

Zbog bakterije ešerihije koli u vodi jezera u Šumaricama ovo kragujevačko kupalište nije preporučljivo za kupanje i plivanje, navodi se u analizi koju je 24. juna uradio Institut za javno zdravlje.

Ova zdravstvena ustanova, po ugovoru sa Sportsko-privrednim društvom Radnički koje gazduje Šumaričkim jezerom (ranije sa SC Mladost), na svake dve nedelje vrši analizu ispravnosti i kvaliteta vode na gradskim bazenima i jezeru u Šumaricama.

I dok je voda na otvorenim bazenima potpuno ispravna, jezero u Šumaricama zbog ešerihije koli, ali i prisustva drugih bakterija, "spalo" je na četvrtu klasu kvaliteta.

– Bakteriološki voda na jezeru u Šumaricama nije ispravna za kupanje zbog velikog broja bakterija ešerihija koli. Prema njihovom broju voda Šumaričkog jezera sada spada u četvrtu klasu vode, kaže za Danas doktorka Mirjana Milosavljević, načelnica Centra za higijenu i humanu ekologiju Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Po toj klasifikaciji prve dve klase površinskih voda svojim kvalitetom odgovaraju za kupanje i rekreaciju na njima, a posle odgovarajućih prerada mogu da se koriste i za piće.

Takođe ona je ispravna i za pranje ulica.

Treća kategorija vode ne bi trebala da se koristi za ove namene, a četvrta ni u kom slučaju za kupanje i plivanje. Naravno, pete klase je voda koja se uopšte ne upotrebljava.

Ipak, prethodnih godina dešavalo se da kvalitet vode Šumaričkog jezera "uđe" i u treću klasu, ali je kupanje na njemu bilo dozvoljeno.

– U tom slučaju smo davali posebna upustva i preporuke kupačima da tokom plivanja paze da im voda ne uđe u usta i da je ne gutaju, savetovali tuširanje odmah po izlasku iz vode, ističe doktorka Milosavljević.

Koliko je njoj poznato, do sada voda jezera u Šumaricama nikada nije bila četvrte klase.

Doktorka Milosavljević se, inače, kako kaže, i sama već punih 40 godina kupa na Šumaričkom jezeru, ali sada to nikome ne bi preporučila.

– Pored ešerihije koli, koja je samo indikator fekalnog zagađenja, u vodi jezera mogu da se nađu i bakterije koje su patogene, kao i paraziti tipa ameba, navodi ona.

U stručnom mišljenju koje je kragujevački Institut za javno zdravlje prosledio SPD Radnički koje gazduje jezerom u Šumaricama predložena je mera da se "proveri slivno područje jezera".

Po mišljenju doktorke Mirjane Milosavljević, do zagađenja jezera u Šumaricama dolazi zbog izlivanja fekalnih voda iz naselja koje se nalazi na desnoj obali jezera koje već godinama kuburi zbog sušnih godina sa nivoom vode kome nisu pomogle ni poslednje kiše.

– Nema odakle drugo. Slivno područje iznad jezera jedino može da bude izvor zagađenja. Komunalna i evenualno sanitarna inspekcija bi trebala da pregleda njihove septičke jame, da li su urađene po propisima i da li se uredno prazne, ali to mora da pokrene SPD Radnički koji gazduje jezerom, zaključuje naša sagovornica.

– Svakodnevno pratimo situaciju na jezeru i jasno smo građanima naglasili tablom da voda nije za kupanje i da plivanje nije bezbedno i zdravo, kaže za Danas Bratislav Uraković, direktor SPD Radnički koje gazduje Jezerom u Šumaricama.

Iako kupanje na jezeru nije preporučljivo, a Kragujevčanima je tablom naglašeno da to rade "isključivo na sopstvenu odgovornost", po Urakovićevim rečima za svaki slučaj na plaži u Šumaricama je angažovana spasilačka služba svakoga dana u periodu od 10 do 19 sati.

Inače, da podsetimo, kao što je Danas već ranje pisao ovogodišnja kupališna sezona na jezeru u Šumaricama trebala je da počne 15. juna, kao i na Gradskim bazenima.

Nove siguronosne bove postavljene su na dva metra od obale, a na plaži na jezeru urađena je rekonstrukcija i obnovljen je plažni mobilijar. U uređenje plaže na Šumaričkom jezeru, kao i otvorenih bazena, uloženo je 12 miliona dinara.

Zoran Mišić
Foto: Z. S. M. - arhivski snimak
Izvor: Danas, 27. 6. 2022.ARHIVA PPNS: EKOLOGIJA

FOTO: DVA DRVOREDA U KRAGUJEVAČKOJ ULICI POSTAJU URBANI RARITET

FOTO: Dva drvoreda u kragujevačkoj ulici postaju urbani raritet

"VRATI DAH PRIRODI – POSADI DRVO" - PREDLOG AKCIJE GRADA KRAGUJEVCA

’Vrati dah prirodi – posadi drvo’ - predlog akcije grada Kragujevca

PREPORUKA PPNS 
SANU: PROMOCIJA ZBORNIKA "PROJEKAT JADAR - ŠTA JE POZNATO?" (VIDEO)

SANU: Promocija zbornika ’Projekat Jadar - šta je poznato?’ (VIDEO)

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBMIKSKLAUD 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari