Zarazni hepatitis pasa

Zarazni hepatitis pasa

Zarazni hepatitis pasa je akutno, veoma kontagiozno oboljenje, prouzrokovano virusom iz roda Adeno virusa. Najizrazitije promene lokalizovane su na jetri.

Virus se najpre naseli u krajnicima i epitelu tankih creva, a zatim putem cirkulacije dospeva i u ostale organe. Umnožavanje virusa je izrazito u retikulohistiocitnom sistemu i endotelu krvnih sudova pri čemu dolazi do teškog oštećenja, a samim tim i do poremećaja u njihovom permeabilitetu i cirkulaciji. Ovo oboljenje je češće kod lovačkih pasmina koje su predisponiranije u odnosu na ostale rase jer češće dolaze u kontakt sa divljim životinjama kao što su lisica, vuk i medved.

Inkubacija traje od 3-10 dana, a tok i ishod ovog oboljenja zavise od uzrasta i načina zaraze. Ukoliko su psi usled oslabljenog imuniteta pri prethodnom dejstvu virusa štenećaka ili leptospiroze toliko iscrpljeni, Adenovirus ih praktično samo dotuče. Stoga se smrtnost ovog oboljenja kreće od 10-45 odsto.

Prvi znaci bolesti se obično jave iznenada, pa bolest može da se pomeša sa štenećakom ili trovanjem. Temperatura je visoka (41,5oC), javlja se apatija, gubitak apetita, povraćanje i polidipsija (pojačana žeđ).

S obzirom da virus prvo dospeva u krajnike, dolazi do njihove upale sa otokom limfnih čvorova, a zatim i do konjuktivitisa. Pošto virus prvenstveno ispoljava svoje dejstvo na jetru, dolazi do njenog zapaljenja i uvećanja, što se može opipati duž desnog rebarnog luka, pri čemu psi cvile i pružaju otpor. Bol može biti toliko intenzivan da pri palpaciji pokazuju agresivnost, čak i prema vlasniku. Slično kao kod leptospiroze, i ovde je izražena kifoza (savijena, pogrbljena leđa).

Usled promena na jetri, dolazi do ikteričnih prebojavanja vidljivih sluznica. Oko zuba nastaju sitna krvarenja, a veoma brzo se javi i krvav proliv jer virus napada i epitel tankih creva. U početku bolesti dolazi do izrazitog pada, a posle 3-4 dana do naglog povećanja leukocita.

Naročito karakterističo za ovo oboljenje je pojava keratitise - zapaljenje rožnjače. Ona može da prođe i bez posledica po vid životinje. Ovo zamućenje rožnjače se javlja u fazi ozdravljenja psa. Međutim, u težim slučajevima dolazi do krvarenja u unutrašnjim organima, pri čemu krv izlazi kroz usta i čmar. Tada psi ispoljavaju znake cerebralnih poremećaja, teturaju se, a nastaje i paraliza zadnjih nogu. Na kraju dođe do rupture jetre sa posledičnim krvarenjem u trbušnoj duplji i uginućem.

TERAPIJA

Uobičajena terapija, kao i kod svih oboljenja iz ove grupe, svodi se na upotrebu infuzionih rastvora obogaćenih dekstrozom (zbog jetre) i vitaminskim kompleksom, uz kortiko preparate i antibiotike simptomatski.

IMUNOPROFILAKSA

Važe isti principi prifilakse kao i kod štenećaka, parvovirozeleptospiroze i parainfluence pasa.

Do sledeće objave, sve što vas interesuje o zaraznom hepatitisu ili uopšte o ljubimcima - javite se, iskoristite kontakt-formu portala PPNS ili mejl milan.miki.bojovic@gmail.com. Najinteresantnija pitanja, uz odgovore, objavljivaćemo u ovoj rubrici.

Foto: pets4homes.co.uk
DVM Miki Bojović 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html