Neophodno је doneti novi zakon o GMO - Knjiga preporuka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji 2015/2016

Neophodno је doneti novi zakon o GMO - Knjiga preporuka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji 2015/2016

Zaključci i preporuke Evropske komisije u Izveštaju o skriningu su:

. . .

U oblasti fitosanitarne politike, izveštaj konstatuje da se Zakon o sredstvima za zaštitu bilja ne sprovodi u pogledu registracije, za koju se i dalje primenjuje prethodni postupak koji nije u skladu sa pravom EU. Usvojeni su pravilnici za godišnji program za kontrolu sredstava za zaštitu bilja posle registracije i mere za zaštitu zdravlja bilja za 2015. godinu. U oblasti genetički modifikovanih organizama (GMO) izveštaj konstatuje, kao i prethodne godine, da je neophodno doneti novi zakon o genetički modifikovanim organizmima (GMO) u skladu sa zakonodavstvom EU, kao uslov za članstvo Srbije u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO).

. . .

PREPORUKE POGLAVLJE 30 (2015-2016)

Najznačajniju prepreku za ulazak Srbije u STO predstavlja opšta zabrana prometa genetički modifikovanih proizvoda (GMO) u Srbiji, pošto je u prethodnom periodu stvoren negativan odnos u javnosti prema ovom pitanju. Potrebna je demistifikacija ovog pitanja kroz široku javnu debatu oko dva aspekta:

  1. pre svega da promet ne znači i dozvolu uzgoja odnosno oslobađanja u životnu sredinu, 
  2. ukidanje opšte zabrane prometa ne znači automatsku dozvolu prometa bilo kog GMO proizvoda, bez sistema ograničavanja i ustanovljavanja da li su ti proizvodi bezbedni za zdravlje ljudi i životnu sredinu. 
Potrebno je stoga ustanoviti sistem koji dozvoljavao podnošenje prijava za dobijanje dozvola za promet bilo kog proizvoda koji sadrži GMO, koji bi međutim uslovljavao praktično stavljanje u promet posebnim dozvolama za svaki pojedinačni slučaj, zavisno od ekspertske ocene o bezbednosti njihove upotrebe. Proces izdavanja dozvola bi trebalo biti što transparentniji, uz aktivno učešće svih zainteresovanih građana, kao i uz razmatranje i socioekonomskih faktora.

Imajući u vidu da su pitanja pristupanja u STO i ukidanja opšte zabrane prometa proizvoda koji sadrže GMO postala politička pitanja, smatramo da je potrebno da donosioci odluka, uz podršku Privredne komore Srbije i Nacionalnog konventa o EU otvore niz debata u kojima bi građani na nepristrasan način, utemeljen na činjenicama, bili informisani o ovoj problematici. 

ANKETA PPNS: DA LI STE PROTIV GMO U SRBIJI? 

KNJIGA PREPORUKA NACIONALNOG KONVENTA O EVROPSKOJ UNIJI 2015/2016

Tribina mali baner

Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

  • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
  • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
  • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari