Prof. dr Tomaš Tvardovski - Biopatenti i budućnost biotehnologije

Prof. dr Tomaš Tvardovski - Biopatenti i budućnost biotehnologije

Bioekonomija zasnovana na znanju je blisko povezana sa biotehnologijom i intelektualnom svojinom. Nesumnjivo je da je genetska modifikacija bila i da će ostati fundamentalni element bioekonomije i da biotehnološki napredak pruža prilike za ekonomski rast. U ovom slučaju se prefinjena nauka (genomika, proteomika, bioinformatika) "prevodi" u obične proizvode, na primer: farmaceutske proizvode, sredstva za pranje veša ili instant supe. Savremena biotehnologija u svakodnevnom životu ljudi budi ambivalentna osećanja u društvu.

Proizvodi za dnevnu upotrebu dobijeni genetskom modifikacijom spadaju u red proizvoda široke potrošnje:

 • kada je u pitanju hrana: Bt kukuruz, genetski modifikovana soja, GM pivo, ulje od GM soje; važno pitanje predstavlja i sadržaj GMO u hrani i prehrambenim proizvodima kao i obeležavanje GMO proizvoda; kada je u pitanju zdravlje: hormoni, kao što su eritropoetin, gensulin; monoklonska antitela u dijagnostici; genske terapije;
 • kada je u pitanju industrijska primena: pamuk, stočna hrana, enzimi u proizvodnji, različite vrste praška za pranje (…) i mnogi drugi.

Tri osnovne ekonomske grane definišu meru u kojoj će GMO biti uključen u biotehnološke grane koje nazivamo zajedničkim imenom „boje“:

 • agrobiotehnologija – tzv. zelena biotehnologija 
 • industrija – koja predstavlja belu biotehnologiju 
 • zdravlje – koje predstavlja crvenu biotehnologiju

O autoru

Prof. dr Tomaš Tvardovski zaposlen je na Institutu za bioorgansku hemiju Poljske akademije nauka u Poznanju i na Fakultetu za biotehnologiju i prehrambene nauke na Institutu za tehničku biohemiju Tehnološkog univerziteta u Lođu. Od 2004. godine, predsednik je Biotehnološkog saveza Poljske, a u nekoliko mandata potpredsednik Odbora za biotehnologiju Poljske akademije nauka i glavni urednik časopisa „Biotehnologija“. Njegova naučna interesovanja i istraživački rad tiču se regulatornih mehanizama za biosintezu proteina u eukariotskim sistemima, posebno kod biljaka. Njegov rad takođe uključuje pravna i društvena pitanja koja se tiču biotehnologije, a to su: intelektualna svojina, biobezbednost i prihvatanje u društvu.

Izvor: Zavod za intelektualnu svojinu


PREPORUKA PPNS - PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ: 


GALERIJA PPNS: KAKO DA O(P)STANE SRBIJA BEZ GMO

PRESS

Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

 • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
 • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
 • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

 • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
 • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
 • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html