GMO moratorijumom blokiran u Švajcarskoj do 2021.

GMO moratorijumom blokiran u Švajcarskoj do 2021.

 

Nacionalni i državni saveti Švajcarske složili su se u junu ove godine o produženju moratorijuma za GMO na još četiri godine - do kraja 2021. godine. Regulisanje koegzistencije je odbačeno, a ovom prilikom nije usvojen predlog da produžetak moratorijuma traje narednih osam godina.

Švajcarska ima moratorijum na GMO od novembra 2005. godine kada se većina švajcarskog stanovništva (55,7%) izjasnila na referendumu u cilju zabrane korišćenja genetički modifikovanih životinja i biljaka u švajcarskoj poljoprivredi na period od pet godina.

Švajcarski parlament je u martu 2010. produžio zabranu za još tri godine - do novembra 2013. godine. Parlamentarci su 2012. godine glasali za drugo produženje moratorija od pet godina - do decembra 2017. godine, da bi se nadovezala najnovija odluka o moratorijumu do 2021. godine.

ZVANIČNA OBJAVA ŠVAJCARSKOG PARLAMENTA

Bazirajući na Članu 160 stavu 1 Saveznog Ustava, kanton Bern je podneo zahtev da se promeni naslov 6. člana pod brojem 197 Saveznog Ustava:

"Na kraju 2017. godine ističe moratorijum o upotrebi GMO i stoga se traži njegovo produžavnje do 2021. godine. Neće moći da se uvoze niti da budu u prodaji:

  • biljke, delovi biljaka i semena koja su genetički modifikovana, a koja su namenjena u poljoprivredne svrhe, baštovanstvo ili šumarstvo; 
  • životinje genetički modifikovne koje su namenjene za ishranu ili u poljoprivredne svrhe."

OBRAZLOŽENJE

Po članu 104 stava 1 Konfederacija je zadužena da pazi na poljoprivredu i zaštiti životnu sredinu, takođe da obezbedi proizvodnju hrane za svoje stanovništvo i za očuvanje životnih resursa.

Poljoprivredna politika 2014-2017 se sastoji u tome da proizvodi budu visokog kvaliteta. Prema Povelji, Konfederacija se odriče upotrebe GMO biljaka i životinja. Mnogobrojna švajcarska poljoprivredna preduzeća su potpisala tu povelju i zalažu se da budu odgovorni prema tržištu.

Potrošači ne žele da vide u prodavnicama proizvode koji su GMO porekla i veruju da je njihova hrana visokog kvaliteta.

Proizvodnja bez GMO je i veliki adut u internacionalnom smislu, švajcarski proizvodi se moraju razlikovati od uvoznih koji u sebi sadrže GMO.

Švajcarsko udruženje poljoprivrednika i SAG, (krovna organizacija 25 švajcarskih udruženja, ključni forum za pitanja genetskog inženjeringa, prim. PPNS), naručili su pravno mišljenje profesora Rojša donese odluku o tome da li je u skladu sa Ustavom to što oni traže produžavanje moratorijuma.

Krajnji zaključak je da je to ispravno, u skladu sa Ustavom, ukoliko se u obzir uzmu i ekonomski uticaji. Produžavanje moratorijuma je u skladu sa Ustavom jer služi ostvarenju ciljeva definisanih članom 104.

Bern je poljoprivredno područje, svako peto poljoprivredno domaćinstvo se nalazi u kantonu Berna, poljoprivrednici obrađuju 18% celokupne teritorije.

Nije ni moguće, niti je u navikama poljoprivrednika da mešaju GMO i tradicionalnu kulturu (u smislu sadnica), bez obzira da li se to odnosi samo na Bern ili na celu Švajcersku, s obzirom da je takva želja prilično mala.

Promena zakona je bila predložena 2013. godine, ali nije bila usvojena jer mešanje te dve kulture nije moguće, GMO zasadi bi ugrozili ove druge.

Državni odbor je odlučio 1. marta 2017. godine, bez opozicije, da prihvati predlog Komisije za nauku, školstvo i kulturu.

Komisija je proučila predlog na zasedanju 23. marta 2017. godine.

RAPPORT DE LA COMMISSION - PROLONGATION DU MORATOIRE SUR LES OGM



Ako se uzme u obzir pređašnji predlog, zaključak je da je produžetak moratorijuma do 2012. godine već bio odobren od dva odbora.

Cilj je dakle postignut i nema razloga da predlog ne bude usvojen.

Prevod: Nora Đorđević
Obrada: Portal PPNS


DETALJI O ŠVAJCARSKOJ

Švajcarska je od svih država na svetu najbliža direktnoj demokratiji. Za bilo koju promenu u ustavu referendum je obavezan; za bilo koju promenu u zakonu, može se tražiti referendum. Kroz referendume, građani mogu da menjaju bilo koji zakon koji je izglasao Bundeshaus i kroz inicijative mogu da uvode amandmane u federalni ustav, što Švajcarsku čini državom direktne demokratije.

Parlament (Bundeshaus) se sastoji od dva doma: Saveta kantona Švajcarske, koji ima 46 predstavnika (dva iz svakog kantona i po jedan iz svakog polu-kantona) koji se biraju po sistemu koji određuje svaki kanton, i Državnog saveta, koji se sastoji od 200 članova koji se biraju po sistemu srazmernih predstavnika.

Švajcarska je savezna parlamentarna republika koju čine 26 kantona. Švajcarska je članica Saveta Evrope, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj, Partnerstva za mir, Evropske asocijacije za slobodnu trgovinu, Ujedinjenih nacija, Svetske trgovinske organizacije...

Švajcarski ustav je do danas dva puta verifikovan - 1874. i 1999. godine.

Švajcarska nije članica Evropske unije, niti je članica Evropskog ekonomskog prostora, ali ima važne bilateralne sporazume sa Evropskom unijom. Pristupanje Švajcarske u NATO bio bi prekid neutralnosti Švajcarske.

Zemljište nije naročito pogodno za razvitak poljoprivrede, mada ostaje važan faktor u Švajcarskoj. Razvijeno je stočarstvo, a naročito se uzgajaju krave za mužu, dok ova grana privrede i dalje u velikoj meri odoleva modernizaciji i zadržava tradicionalne elemente. 

Prema podacima iz avgusta 2008. godine, Švajcarska ima 7.610.248 stanovnika, od čega 21,3% čine stranci. Sa prostora Srbije živi 186.000 građana.

ŠVAJCARCI NE VOLE GMO - TU ROBU NE KUPUJU, A PROIZVODNJU SU ZABRANILI



PRILOZI

GMO FREE SWITZERLAND



GENETICALLY MODIFIED CROPS IN SWITZERLAND: IMPLICATIONS FOR AGROSYSTEM SUSTAINABILITY EVIDENCED BY MULTI-CRITERIA MODEL


ARHIVA PPNS 

Zakonodavstva pojedinih država različito tretiraju proizvodnju i promet GMO. Označavanje proizvoda sa GMO obavezno je u EU, Japanu, Australiji, Novom Zelandu, Koreji, Švajcarskoj...

ISTRAŽIVANJE BIBLIOTEKЕ NARODNE SKUPŠTINE O GMO 

... Ševarlić je podsetio da je Švajcarska nekoliko puta produžavala moratorijum po tom pitanju, i da je u toj zemlji poslednji put na referendumu 56 odsto građana bilo za nastavak moratorijuma.

AKO BUDE IZBORA, ODRŽATI I REFERENDUM O GMO 

Na nivou grada, opštine, pokrajine, može se doneti pravosnažna odluka o zabrani gajenja i korišćenja GMO.

EU DOPUŠTA FORMIRANJE ZONA SLOBODNIH OD GMO 


PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html