GMO otkriven u ovsenoj kaši ’nestle bistrov’ u Rusiji - pokrenut postupak

GMO otkriven u ovsenoj kaši ’nestle bistrov’ u Rusiji - pokrenut postupakRuski regulator za zaštitu prava potrošača Rospotrebnadzor pokrenuo je prekršajni postupak protiv kompanije Nestle Rusija, nakon pronalaska genetski modifikovane papaje u instant ovsenoj kaši te kompanije.

Prema tvrdnjama Rospotrebnadzora, proizvođač je znao da sastojci u njegovom proizvodu brenda "bistrov" ne ispunjavaju propisane zahteve i o tome nije obavestio regulatora, prenosi Raša tudej (RT).

ON LIABILITY FOR FAILURE TO FULFILL THE DUTY OF INFORMING ABOUT THE NON-COMPLIANCE OF THE RELEASED PRODUCT WITH THE REQUIREMENTS OF TECHNICAL REGULATIONS

Situacija je i dalje pod kontrolom, saopštilo je ministarstvo. Pojedini ruski mediji su preneli da je Rospotrebnadzor uklonio taj proizvod iz prodaje.

U Nestleu su za rusku agenciju Tas rekli da Nestle Rusija ne koristi genetski modifikovane sastojke u proizvodnji ovsene kaše "Bistrov", i da su čim su postali svesni "slučajnog prisustva GMO u tom proizvodu" obustavili njegovu proizvodnju.

Nestle ima jaku poziciju na ruskom tržištu žitarica za doručak, ali i snažnu poziciju na tamošnjem tržištu instant kafe, kakaa, hrane za bebe i drugih proizvoda.

RT podseća da je Nestle, najveća svjetska kompanija za hranu i piće, jedna od najbojkotovanijih korporacija jer su u mnogim zemljama zabeleženo njeno kršenje radnih prava.

Kompanija je postala ozloglašena nakon skandala sa mlekom za bebe iz ’80-ih kada je promovisala i prodavala zamenu za majčino mleko u nerazvijenim zemljama Afrike i Latinske Amerike.

Kompanija je u 2016. priznala mogućnost robovskog rada u lancu snabdevanja kafom. Takođe je priznala prisilni rad u svojim lancima snabdevanja morskim plodovima na Tajlandu.

Izvori: Tanjug; RT

ARHIVA PPNS

  • Zakonom o genetskom inženjeringu, u Nemačkoj je osnovana Savezna služba za zaštitu potrošača isigurnost životnih namirnica (BVL, Bundesamt für Verbraucherschutzund Lebensmittelsicherheit ), čiji je jedan od osnovnih zadataka davanje dozvola zarazličite primene GMO (UPOREDNOPRAVNA ANALIZA O DOZVOLJENOSTI PROIZVODNJE I UPOTREBE GMO)
  • U Ruskoj Dumi je završeno prvo čitanje predloga zakona koji uvodi takse za poslove koji se bave prodajom proizvoda koji sadrže GMO, a koji ne sadrže upozorenja za potrošače na pakovanjima. Ovaj predlog zakona daje prava agenciji za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor da preuzme odgovornost u praćenju situacije i kažnjava prekršioce (DUMA DOZVOLILA STROŽIJE ZAKONE O OBELEŽAVANJU GMO PROIZVODA)

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 


GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - KRAGUJEVAC 2019

 

GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - KRAGUJEVAC 2019 II


GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - BEOGRAD 2019

 

GALERIJA PPNS: SRPSKI ANSAMBL SMILJE

 

GALERIJA PPNS: MARŠ PROTIV BAJERA - HAMBURG 2019

 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


ARHIVA
PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 
PREPORUKA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari