Nova generacija GMO - predavanje u Banja Luci

Nova generacija GMO - predavanje u Banja LuciPredavanje o novoj generaciji genetski modifikovanih organizama 17. maja u banja Luci održala je Heidemarie Porstner, jedan od koordinatora kampanji protiv GMO u Evropi, trenutno angažovana u austrijskoj organizaciji Global 2000 kao koordinator kampanje za sigurnu hranu.

Porstner je prisutnima prenela svoje iskustvo i znanje o najnovijim tehnologijama uređivanja gena koje razvijaju velike biotehnološke kompanije.

Pored iskustva u radu sa novom generacijom GMO, Porstner već niz godina vodi kampanje na austrijskom nivou i na nivou Evropske unije protiv GMO i trgovinskih sporazuma koji bi dopustili uvoz istih.

- Ove tehnike se predstavljaju kao revolucionarna naučna otkrića, ali su zapravo velika opasnost po životnu sredinu. Važno je naglasiti javnosti da su nas već prethodno razočarala obećanja prve generacije GMO. Ovim novim tehnikama industrija želi da uvede GMO na naša polja bez njihove regulacije i obeležavanja, izjavila je Porstener.

Glavni problem nove generacije GMO je nemogućnost utvrđivanja posledica takvih intervencija na genetičkom materijalu. Rizici koje nose nove GMO tehnologije mogu da imaju katastrofalne posledice po biodiverzitet i ljude.

- Treba da se zapitamo postoji li stvarna potreba za upotrebom GMO u poljoprivredi. Obećanja koja su došla sa prvom generacijom GMO su se pokazala kao lažna, pa se može pretpostaviti i da su obećanja vezana za novu generaciju GMO samo propaganda biotehnoloških kompanija. Treba da se usmerimo na podržavanje i razvijanje konvencionalnih metoda uzgoja čime bi se štitila životna sredina i ljudi uključeni u poljoprivredne radove, izjavila je Ivana Kulić, koordinator anti-GMO kampanje u Centru za životnu sredinu.

Evropski sud pravde je doneo odluku u julu 2018. kojom se nove tehnologije smatraju genetski modifikovanim organizmima i time treba da budu u potpunosti regulisane.

Predavanje je održano u Socijalno edukativnom centru (SEC), u organizaciji Centra za životnu sredinu (CZZS).

Porstner je ’90-ih godina završila studije prehrambenih nauka na univerzitetima u Beču, Rimu i Milanu. Tokom studija bila je upoznata sa potrebom za povezivanjem prehrambenih nauka sa borbom za očuvanje životne sredine, s obzirom da je na fakultetu razvila kritičan stav prema GMO i obećanjima vezanim za njih. Tokom 2010. godine počinje da volontira u ekološkoj organizaciji "Global 2000", a već naredne godine postaje koordinator anti-GMO kampanji. Vodila je mnogo kampanji na niou Austrije, ali i na nivou Evropske unije, kao što su "Sloboda za raznolikost semena" i "Zaustavimo TTIP i CETA".

GMO - MYTHS AND TRUTHS (AN EVIDENCE-BASED EXAMINATION OF THE CLAIMS MADE FOR THE SAFETY AND EFFICACY OF GENETICALLY MODIFIED CROPS AND FOODS)

Izvor: CZZS

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 


GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - KRAGUJEVAC 2019

 

GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - KRAGUJEVAC 2019 II


GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - BEOGRAD 2019

 

GALERIJA PPNS: SRPSKI ANSAMBL SMILJE

 

GALERIJA PPNS: MARŠ PROTIV BAJERA - HAMBURG 2019

 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


ARHIVA
PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 
PREPORUKA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html