Referendum o prehrambenom suverenitetu, protiv genetičkog inženjeringa - u Švajcarskoj

Referendum o prehrambenom suverenitetu, protiv genetičkog inženjeringa - u ŠvajcarskojŠvajcarski birači u nedelju izlaze na dva referenduma kako bi zaštitili kvalitet svoje ishrane i poljoprivrede, prenose švajcarski mediji. Švajcarci ujedno odlučuju i o pravnom statusu biciklističkih staza.

Švajcarska je uglavnom urbano društvo, ali je poljoprivreda važan deo njenog kulturnog identiteta. Mnogi veruju da je identitiet ugrožen uvozom jeftine hrane koja krši visoke švajcarske standarde.

Švajcarci zato izlaze na biračka mesta 23. septembra na dva referenduma o budućnosti prehrambene industrije. Zakazani su pošto je prikupljeno više od 100.000 potpisa, kako je i utvrđeno Zakonom o direktnoj demokratiji.

Prvi referendum poznat je kao Inicijativa o pravednoj ishrani. Poziva se savezna vlada da promoviše ekološku i pravednu proizvodnju hrane koja uzima u obzir dobrobit životinje. Predlaže se uvođenje detaljnijeg označavanja proizvoda i preduzimanje mera protiv bacanja hrane.

Drugi referendum je o prehrambenom suverenitetu Švajcarske. Zbog suverenosti hrane u toj zemlji, zahteva se radikalna reorganizacija poljoprivrednog sektora, sa jačim fokusom na manja i porodična gazdinstva. Predlaže se zabrana genetičkog inženjeringa, mere za povećanje broja zaposlenih u poljoprivredi, određivanje pravednih cena za sve proizvode i plaćanje većih nameta za uvezenu hranu.

Prvi referendum promoviše švajcarska Zelena partija, a drugi švajcarsko poljoprivredno udruženje Uniter.

Protivnici, uključujući švajcarsku vladu, veruju da će usvajanje oba zahteva dovesti do porasta birokratije i cena, a Švajcarska može da bude i u sukobu sa postojećim međunarodnim trgovinskim sporazumima.

Prema anketama, rezultati će biti "tesni".


PRVI PRVI NA SKALI Referendum o prehrambenom suverenitetu, protiv genetickog inzenjeringa - u Svajcarskoj Food sovereignty

Švajcarci u nedelju glasaju i na referendumu koji je najavila vlada kako bi potvrdila svoju martovsku odluku da legalno uskladi staze za biciklizam sa pešačkim i planinskim stazama.

Pre četrdeset godina, u Ustav Švajcarska uneta je obaveza održavanja i gradnje pešačkih i planinskih staza, a sada se želi proširenje i na obavezne biciklističke staze.

Izvor: Hina


ELECTION GUIDE: SWITZERLAND - REFERENDUM, 23 SEPTEMBER 2018

THE INITIATIVE


ARHIVA PPNS

GMO MORATORIJUMOM BLOKIRAN U ŠVAJCARSKOJ DO 2021.

 

Zašto je Španija najveći proizvođač GMO u Evropi? Zato što su pod Frankovim režimom ućutkani društveni pokreti! Zašto je Crna Gora u tišini promenila Zakon o GMO? Zato što su pod tamošnjim režimom ućutkani društveni pokreti! - pitanja su i odgovori koje je u pismu javnosti potpisala doc. dr Tatjana Brankov, autorka knjige "Hrana budućnosti ili bioteririzam" koja je doktorirala na temu GMO.

- Članstvo u STO, EU, napredak u pregovaračkom procesu ili članstvo u NATO-u nije indikator stepena razvijenosti demokratije u jednom društvu. Treba da insistiramo na očuvanju domaće semenarske industrije. Seme je simbol slobode, prva i poslednja linija odbrane od GMO, nedvosmislena ja Brankov.

DETALJNIJE:

 

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO
PREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

DetaljnijePPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari