Poziv za opštinе i gradovе da usvoje Deklaraciju ’Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji’

Poziv za opštinе i gradovе da usvoje Deklaraciju ’Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji’

Poštovani predsednici opština i gradonačelnici i predsednici skupština opština i gradova

 • Ada, Bačka Topola, Bački Petrovac, Čoka, Novi Bečej, Mali Iđoš, Srbobran, Žabalj, Titel, Ruma, Pećinci, Nova Crnja, Žitište, Sečanj i Alibunar – u AP Vojvodini;
 • Loznica, Vladimirci, Krupanj, Koceljeva, Osečina, Ub, Valjevo, Mionica, Bajina Bašta, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Raška, Novi Pazar, Brus, Topola, Rača, Svilajnac, Jagodina, Rekovac i Paraćin - u regionu Šumadija i Zapadna Srbija; i
 • Blace, Kuršumlija, Medveđa, Bojnik, Doljevac, Gadžin Han, Preševo, Malo Crniće, Velika Plana, Boljevac, Kladovo, Negotin i Zaječar – u regionu Južna i Istočna Srbija

Uvereni da ste iz sredstava informisanja upoznati da je Skupština grada Čačka prva lokalna samouprava u Srbiji koja je 30. januara 2013. godine jednoglasno usvojila Deklaraciju "Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji", obaveštavamo Vas da su do danas – takođe jednoglasno – tekst Deklaracije usvojile ukupno 121 skupština opština i gradova ili 71,6 % od ukupno 169 opština i gradova u Republici Srbiji. Svih 121 opština i gradova na Karti u prilogu su označene zelenom bojom – simbolom ekološke održivosti. Ove opštine i gradovi čine 3/4 teritorije i u njima živi preko 80% ukupnog stanovništva Srbije.

Jedino je Skupština grada Kraljevo razmatrala i nije usvojila tekst Deklaracije, ali i među njihovim odbornicima nije bilo nijednog glasa protiv, već je broj glasova "Za" bio manji od broja glasova "Uzdržani". Zato je teritorija grada Kraljeva označena crvenom bojom na Karti opština i gradova koje su razmatrale i usvajale predmetnu Deklaraciju.

Posebno smo zahvalni što su tekst Deklaracije "Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji" razmatrale i jednoglasno usvojile i tri nevladine organizacije u čijim su programima naročito istaknute aktivnosti zaštite biodiverziteta, održive životne sredine, poljoprivrede, sela i porodice, i to:

Takođe, ovu društvenu akciju podržale su brojne ekološka udruženja, udruženja poljoprivrednika, organizacije za organsku poljoprivredu i druge nevladine organizacije.

Istovremeno, posle odluke Evropske komisije da se odluka o uzgoju GMO umesto na nivou Evropske unije donosi na nivou pojednih država članica EU, ističemo da je većina, odnosno 19 država članica EU, donela zakone o zabrani uzgoja GMO na njihovim teritorijama, pri čemu je Mađarska i pre toga takvu zabranu unela i u svoj Ustav.

S obzirom na rezultate ove društvene akcije i njen značaj za održivu životnu sredinu, zdravstvenu bezbednost stanovništva, održivu poljoprivredu i razvoj ruralnih područja, a imajući u vidu:

 1. Odluku Skupštine grada Čačka da Čačak bude domaćin (vidi video-zapis sa Konferencije za novinare na linku), i
 2. logističku podršku Stalne konferencija gradova i opština (SKGO),

inicijatori ove nacionalne društvene akcije su odlučili da se u subotu 12. decembra 2015. godine, sa početkom u 12 časova, u Domu kulture u Čačku održi Osnivačka skupština Saveza opština i gradova "Za Srbiju bez GMO".

S obzirom na predstojeću Osnivačku skupštinu Saveza opština i gradova "Za Srbiju bez GMO", molimo predsednike skupština preostalih 48 opština i gradova da priloženi tekst Deklaraciju "Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji" uvrste u dnevni red prve naredne sednice i istu usvoje, kako bi i predstavnici Vaše opštine i grada učestvovali na Osnivačkoj skupštini Saveza opština i gradova "Za Srbiju bez GMO" u Čačku.

Skeniranu Odluku Vaše skupštine opštine ili grada – sa kontakt podacima i e-mail adresom Vašeg predstavnika za Osnivačku skupštinu Saveza opština i gradova "Za Srbiju bez GMO" molimo da dostavite na ime prof. dr Miladina M. Ševarlića na miladin.sevarlic@agrif.bg.ac.rs.

Posle osnivanja i registracije Saveza opština i gradova "Za Srbiju bez GMO", njegovi predstavnici će se uključiti u aktivnosti European Conference on GMO-Free Regions – koja okuplja predstavnike oko 5.000 GMO-Free Regions u Evropi.

Poštovani predsednici opština i gradonačelnici i predsednici skupština opština i gradova, мolimo Vas da shvatite da od Vaše sadašnje aktivnosti zavisi:

 • Дa li ćemo оstaviti zemlju naših pradedova našoj deci bez GMO?
 • Da li će Srbija i u budućnosti ostati prepoznatljiva kao zemlja u kojoj se ne gaje GMO i proizvode samo proizvodi bez GMO?

Molimo predstavnike svih ekoloških društava, udruženja pčelara i poljoprivrednika i drugih nevladinih organizacija da svojim dopisima i razgovorima sa predsednicima odborničkih grupa u navedenim lokalnim samoupravama podrže donošenje Deklaracije "Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji".

Za sve dodatne informacije molimo da kontaktirate prof. dr Miladina M. Ševarlića.

Inicijativni odbor Osnivačke skupštine

 • Veljko Negovanović, predsednik Skupštine grada Čačka
 • Dragan Nikolić, pomoćnik gradonačelnika Čačka
 • Prof. dr Miladin M. Ševarlić, autor teksta Deklaracije "Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji"
 • Prof. dr Miodrag Dimitrijević, uža naučna oblast Genetika, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu
 • Dr Rodoljub Živadinović, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije
 • Biljana Radojević, član Predsedništva Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije
 • Dejan Milošević, vlasnik portala sa najvećom bazom informacija o GMO - www.prviprvinaskali.com

Prilozi

DEKLARACIJA PROTIV GMOKARTA 127 OPŠTINE I GRADOVA U SRBIJI ČIJE SU SKUPŠTINE USVOJILE DEKLARACIJU O GMOPPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO 

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

 • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
 • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
 • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

 • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
 • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
 • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html