Drugo predavanje iz projekta ’Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina’ u Kragujevcu 17. oktobra

Drugo predavanje iz projekta ’Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina’ u Kragujevcu 17. oktobra

U okviru projekta "Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina" koji realizujе udruženje PRVI PRVI NA SKALI, genetičar prof. dr Miodrag Dimitrijević održaće predavanje "Srbija i GMO - prošlost, sadašnjost i budućnost" u skupštinskoj sali zgrade Gradske uprave u Kragujevcu u subotu 17. oktobra od 12 časova.

Na predavanju će, pored ostalog, biti predstavljene metode transgene tehnologije, kako je manipulacija genomom evoluisala tokom decenija, zašto je došlo do pojave genetički modifikovanih organizama, proceniće se kuda stremi GMO. U sklopu genetičke priče, sledi i iskustveni osvrt na odnos Srbije i Evrope prema GMO, domaće i međunarodno pravo.

Dimitrijević je doktorirao na Katedri za genetiku i oplemenjivanje biljaka, Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Autor je, pored ostalog, priručnika "Genetički modifikovani organizmi - pitanja i dileme" i udžbenika "Genetika populacije - adaptabilnost i stabilnost genotipa". Koautor je jedne sorte pšenice. Između ostalog, bio je član ekspertske grupe SANU odeljenje u Novom Sadu za razvoj biotehnologije Vojvodine, član Nacionalnog saveta za saradnju sa Uneskom, urednik časopisa "Savremena poljoprivreda". Zaposlen je kao nastavnik na predmetu genetika na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

BIOGRAFIJA

NAPOMENE

Predavanje se organizuju u skladu sa vanrednom situacijom u Kragujevcu, pa je broj posetilaca ograničen na 30 (na raspolaganju su samo sedišta u parteru skupštinske sale, bez balkona). Podrazumeva se poštovanje sledećih epidemioloških preporuka:

  • ispravno nošenje maske (preko lica)
  • prolazak preko dezinfekcione barijere na ulazu u zgradu Gradske uprave
  • održavanje fizičkog rastojanja od dva metra
  • korišćenje dezinfekcionih sredstava prilikom ulaska u zgradu i izlaska

Zbog epidemioloških ograničenja, građani koji su zainteresovani za praćenje predavanja treba da rezervišu svoje mesto slanjem mejla najkasnije do petka 16. oktobra u 18 časova na adresu info@prviprvinaskali.com - tema: Rezervacija mesta za predavanje 17. oktobra.

Nakon toga udruženje uzvraća javljanjem - potvrdiće mogućnost prisustva ili će poslati informaciju o nemogućnosti, odnosno o eventualnim izmenama. Sve ovo čini se isključivo u cilju što bezbednije organizacije, pa iz udruženja PRVI PRVI NA SKALI unapred zahvaljuju na razumevanju i strpljenju.

Grad Kragujevac doprineo je u značajnoj meri realizaciji projekta obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njegovo finansiranje.

Prvi Prvi na Skali

IZ OPISA PROJEKTA

Projekat je započet u septembru predavanjem prof. dr Tatjane Brankov "Kovid-19 - katalizator povećanja prehrambenog suvereniteta?" i predstavljanjem njene knjige "GM sistemi ishrane i njihov ekonomski uticaj" objavljene u Londonu (premijerno u Srbiji). Snimak predavanja nalazi se na portalu.

Do kraja godine sadržaće još dva događaja. U novembru sledi tribina "Agroekonomski pokazatelji štetnosti GMO za Srbiju" na kojoj će predavač biti prof. dr Miladin M. Ševarlić.

U decembru, PRVI PRVI NA SKALI organizuje projekciju ekološkog dokumentarnog filma "OMG GMO".Istog meseca biće prikazan rezime projekta u video formatu.

Projektom se, između ostalog, jača svest građana o značaju zaštite životne sredine - edukacijom i informisanjem. Zaštita se vrši i sprovođenjem Zakona o genetički modifikovanim organizmima, važećim od 2009. godine, ali činjenice ukazuju da se zakon krši, što negativno utiče na životnu sredinu i stanovništvo.

Otuda je naophodan povećan nivo informisanosti građana o GMO, upoznavanje sa rezultatima dosadašnjih istraživanja, ekonomskim i ekološkim posledicama GM sistema ishrane.

Grad Kragujevac je 2013. godine usvojio Deklaraciju o GMO. PRVI PRVI NA SKALI je bio inicijator, u saradnji sa Društvom pčelara i prof. Ševarićem, autorom teksta.

Predlog Deklaracije: Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!

Kragujevac je među 136 gradova i opština Srbije sa usvojenim dokumentom kojim se proglašavaju teritorije bez proizvodnje, gajenja i prometa GMO, kao i proizvoda od GMO.

Kliknite na sliku da bi ste zumirali

Republika Srbija je takođe potpisnica deklaracije o GMO - Deklaracije "Dunav soja" (kao i Nemačka, Švajcarska, Ukrajina, Moldavija, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Slovačka, Poljska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina). Ovom deklaracijom iz 2013. godine posebna pažnja se posvećuje uzgoju, preradi i korišćenju soje bez GMO.

Kliknite na sliku da bi ste zumirali

Više hiljada regiona bez GMO (GMO-free regions) postoji širom Evrope, ima ih i u "Jadranskoj regiji". PRVI PRVI NA SKALI se sa stručnim saradnicima zalaže da Srbija postane deo ove evropske porodice. Ova inicijativa predstavljena je i prihvaćena na Konferenciji regiona bez GMO u Berlinu 2018. godine.

Kliknite na sliku da bi ste zumirali

Detaljno o GMO na portalu:

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Foto: Gmo-free regions; Vlada Srbije; Ivan Stojanović/Arhiva PPNS; privatno 

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html