Kragujevac drugi put ’’maršira’’ protiv Monsanta - za Srbiju bez GMO

Kragujevac drugi put ’’maršira’’ protiv Monsanta - za Srbiju bez GMO

Društvo pčelara Kragujevac, u sadejstvu sa portalom prviprvinaskali.com, pod sloganom "Za Srbiju bez GMO" organizuje "Marš protiv Monsanta" u subotu 20. maja, u okviru međunarodne akcije koja se već nekoliko godina održava u preko 500 gradova širom sveta.

Okupljanje počinje od 11 časova i 30 minuta kod fontane u Velikom parku, gde će u simboličnih "pet do 12" biti pročitani sadržaji o GMO (genetički modifikovanim organizmima) i kompaniji Monsanto. Reč je o biotehnološkoj korporaciji koja se, kao planetarni gigant, pored ostalog bavi proizvodnjom i prodajom GM semena, što u Srbiji nije dozvoljeno Zakonom o GMO iz 2009. godine.

DR TATJANA BRANKOV: USTAVNA ZABRANA GMO - REŠENJE ZA SRBIJU

Učesnici ovog "javnog skupa u pokretu" prošetaće trotoarom ulice Kragujevačkog oktobra, bez ometanja saobraćaja, do Spomen muzeja "21. oktobar" gde se okupljanje završava, kao i prošle godine, takođe u organizaciji kragujevačkih pčelara i portala PPNS.

Predsednik Društva pčelara Kragujevca i zamenik predsednika Saveza pčelarskih organizacija Srbije Milutin Bata Petrović i pokretač portala PPNS Dejan Milošević bili su 2013. godine kopredlagači Deklaracije o GMO na teritoriji Kragujevca, zajedno sa prof. dr Miladinom M. Ševarlićem, autorom tog dokumenta. Odbornici u gradskoj skupštini su jednoglasno usvojili Deklaraciju o GMO 27. decembra te godine.

PROF. DR MILADIN ŠEVARLIĆ: AKO NIJE DOVOLJNO 135 DEKLARACIJA PROTIV GMO U SRBIJI, IDEMO NA REFERENDUM

Тime se Kragujevac svrstao među 135 gradova i opština koji su danas sa usvojenom Deklaracijom. То је 80% od ukupno 169 gradova i opština u Srbiji - bez podataka za Kosovo i Metohiju, 77,2% ukupne teritorije Srbije, 84,5% ukupnog stanovništva, 75,3% poljoprivrednog zemljišta, 72,2% oranica, 80,4% livada i pašnjaka i 86,4% voćnjaka i vinograda..., po Popisu из 2012. godine.

PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasih predaka nasoj deci bez GMO 20. maj 2017 
Оkupljanje 20. maja ove godine zato predstavlja odbranu volje naroda čiji su najdirektniji predstavnici u lokalnim samoupravama usvajali Deklaracije, poručuju inicijatori marša, ali i Zakona o GMO:

Član 2

Nijedan modifikovan živi organizam kao ni proizvod od genetički modifikovanog organizma ne može da se stavi u promet, odnosno gaji u komercijalne svrhe na teritoriji Republike Srbije.

Srbija je pod pritiskom korporacija poput Monsanta da se legalizuje promet GMO jer je to njihov interes kao proizvođača i prodavca patentiranog GM semena. Organizatori marša i stručna javnost na koju su upućeni smatraju da Srbija mora da očuva sopstveno seme, a time i prehrambenu sigurnosti i samodovoljnost. O tome će biti reči i na skupu 20. maja.

KRAGUJEVAC CENTAR BORBE PROTIV GMO - KAMIČAK U OPANKU

U Velikom parku će toga dana biti organizovano i fotografisanje, za šta je pripremljen ram sa oznakom "Srbija bez GMO", kao i dečja likovna radionica, a skup će imati i humanitarni karakter jer je dogovoreno prikupljanje priloga za izlečenje Teodore Vranješević. Sem što će se govoriti o GMO, organizatori će okupljenima da podele edukativne, nekomercijalne štampane materijale u kojima su predstavljeni stavovi stručnjaka o GMO, kao temi najvišeg nacionalnog ranga.

Za razliku od prošlogodišnjeg "marširanja" kada su Kragujevčani ispoljili ovu vrstu otpora kao jedini u Srbiji, za 20. maj se priprema Marš protiv Monsanta - za Srbiju bez GMO i u Beogradu. Organizatori iz Kragujevca su se sinhronizovali sa Društvom srpskih domaćina i UG "Ko nam truje decu" koji spremaju akciju za glavni grad, pa su očekivanja da će se ove godine u Srbiji hiljadama brojiti prisustni pčelari, planinari, članovi ekoloških i srodnih organizacija i ostali zainteresovani građani.

  

Organizatori Marša protiv Monsanta - za Srbiju bez GMO u Kragujevcu i Beogradu pozivaju organizacije, udruženja građana i sve zainteresovane pojedince da se takođe pokrenu u svojim sredinama, naročito u navedenih 135 gradova i opština i da organizuju marš, odnosno porodičnu šetnju, vođeni idejom koja povezuje većinsko stanovništvo naše zemlje - ZA SRBIJU BEZ GMO. Napominju da je skup nadstranački, te da neće biti dopuštena stranačka, niti bilo kakva ideološka obeležja.

KAKO DA O(P)STANE SRBIJA BEZ GMO - SNIMAK TRIBINE

Poput lokalnih samouprava u Srbiji, u Evropi je preko 5.000 teritorija koje su protiv GMO, njihovi predstavnici su okupljeni u European Conference of GMO-free Regions.

Portal PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac u setnji protiv GMO Mapa Evrope

Napomene:

GALERIJA PPNS

Foto: Zoran Petrović, Ivan Stojanović


VLAST U SRBIJI ODREDILA LJUDE ZA ODLUČIVANJE O GMO

PRVI PRVI NA SKALI Strucni savet za procenu rizika u oblasti bezbednosti hrane

DETALJNIJE


PREPORUKA PPNS 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html