Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina (Kragujevac, septembar-decembar 2020)

Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina (Kragujevac, septembar-decembar 2020)

Udruženje PRVI PRVI NA SKALI realizujе projekat "Srbija bez GMO - dva zakona, 20 godina" u periodu od 19. septembra do 31. decembra 2020. godine.

Među sadržajima projekta su događaji koji će biti organizovani u skupštinskoj sali zgrade Gradske uprave u Kragujevcu:

Detaljnije o predavačima i inicijatoru:

U decembru, PRVI PRVI NA SKALI organizuje projekciju ekološkog dokumentarnog filma "OMG GMO". Distributerska kuća "Java films" iz Francuske ustupila je udruženju prava prikazivanja.Istog meseca biće prikazano i televizijsko izdanje - rezime projekta.

Ovim projektom se, između ostalog, jača svest građana o značaju zaštite životne sredine - edukacijom i informisanjem. Zaštita se vrši i sprovođenjem Zakona o genetički modifikovanim organizmima koji je važeći u Srbiji od 2009. godine (prethodni, ujedno prvi Zakon o GMO donet je 2001. u tadašnjoj SR Jugoslaviji), ali činjenice ukazuju da se zakon krši, što negativno utiče na životnu sredinu i stanovništvo.

Otuda je naophodan povećan nivo informisanosti građana o GMO, upoznavanje sa rezultatima dosadašnjih istraživanja, ekonomskim i ekološkim posledicama GM sistema ishrane.

Podsećamo, Grad Kragujevac je 2013. godine usvojio Deklaraciju o GMO. PRVI PRVI NA SKALI je bio inicijator, u saradnji sa Društvom pčelara i prof. Ševarićem, autorom teksta.

Predlog Deklaracije: Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!

Kragujevac je među 136 gradova i opština Srbije sa usvojenim dokumentom kojim se proglašavaju teritorije bez proizvodnje, gajenja i prometa GMO, kao i proizvoda od GMO.

Kliknite na sliku da bi ste zumirali

I država Srbija je potpisnica deklaracije o GMO - Deklaracije "Dunav soja" (kao i Nemačka, Švajcarska, Ukrajina, Moldavija, Mađarska, Bugarska, Rumunija, Slovačka, Poljska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina). Ovom deklaracijom, takođe iz 2013. godine, posebna pažnja se posvećuje uzgoju, preradi i korišćenju soje bez GMO.

Kliknite na sliku da bi ste zumirali

Hiljade regiona bez GMO (GMO-free regions) postoje širom Evrope, ima ih i u "Jadranskoj regiji". PRVI PRVI NA SKALI se zalaže godinama da se Srbija pridruži ovoj evropskoj porodici. Stručni saradnici udruženja su ovu inicijativu predstavili na Konferenciji regiona bez GMO u Berlinu 2018. godine.

Kliknite na sliku da bi ste zumirali

U narednim danima detaljnije o projektu, a u međuvremenu će biti objavljeni tačni termini događaja, u skladu sa epidemiološkom situacijom u Kragujevcu, gde je još uvek na snazi vanredna situacija.

Grad Kragujevac doprineo je u značajnoj meri realizaciji projekta obezbeđivanjem neophodnih sredstava za njegovo finansiranje.

http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html


Detaljno o GMO na portalu:


PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Foto: Gmo-free regions; Vlada Srbije; Ivan Stojanović/Arhiva PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari