Zašto bismo dozvolom prometa GMO predali svoje nacionalno tržište hrane?

Zašto bismo dozvolom prometa GMO predali svoje nacionalno tržište hrane?


POVODOM SAZNANJA DNEVNIH NOVINA "BLIC" DA JE NOVI ZAKON O GMO U PLANU ZA 2020, POSREDSTVOM PORTALA PRVI PRVI NA SKALI: KOMENTAR PROF. DR. MILADINA M. ŠEVARLIĆA

Ko ima pravo, posle 136 opština i gradova (80,5% od ukupno 169 lokalnih samouprava u Srbiji!!!) čiji su odbornici (bez obzira na svoju partijsku, nacionalnu, versku, polnu, starosnu i obrazovnu pripadnost) jednoglasno usvojili tekst Deklaracije o zabrani uvoza, uzgoja, prerade i prometa genetički modifikovanih organizama na teritoriji svojih opština i gradova - da menja njihovu volju i odluku.

Zar odbornici u skupštinama opština i gradova nisu značajno brojniji i neposredniji (bliskiji) predstavnici naroda nego nadpolovična vladajuća koaliciona većina među 250 poslanika u Narodnoj skupštini - koji su (u većini slučajeva) "slepi poslušnici" svojih partijskih lidera?

Zašto se izbegava Ustavom propisano izjašnjavanje građana na referendumu o nacionalnim ("Briselski sporazum" - čiji je anagram "Uzeli Srbima srpsko") i zdravstveno-bezbedonosnim pitanjima, kao što je omogućavanje ili zabrana i prometa GMO - čija je proizvodnja uglavnom omogućena korišćenjem kancerogenog glifosata u zaštiti njihove proizvodnje?

Sva nezavisna istraživanja ishrane eksperimentalnih pacova sa GMO ukazuju na izrazito štetne zdravstvene posledice već u drugoj (promene na unutrašnjim organima!) i posebno u trećoj (povećan procenat jedinki obolelih od kancera!!) i četvroj generaciji potomaka (besplodnost!!!).

Istovremeno, zašto bi Srbija koja ima zavidnu sopstvenu proizvodnju i izvoz semena preuzela rizik da buduća proizvodnja hrane za naše stanovništvo zavisi od monopolski nadmoćnih multinacionalnih kompanija - koje su i u dosadašnjoj višedecenijskoj praksi bile neodgovorne za prehrambenu sigurnost stanovništva i ekološku bezbednost životne sredine?

I najzad, zašto bi i samo dozvolom prometa GMO predali (čak ne i prodali!?) svoje nacionalno tržište hrane vredno (danas) pet, a ubuduće i preko 10 milijardi evra?

Zar ćemo dozvoliti da nas i "tuđa kutlača dobro hrani" kao što nas inostrani investitori za rad u "robovskim uslovima" plaćaju mesečno manje ispod troškova života za egzistencijalni minimum čak i samačkog, a kamoli višečlanog domaćinstva?

PRVI PRVI NA SKALI Miladin M Sevarlic

MILADIN M. ŠEVARLIĆ - BIOGRAFIJA

 • 18. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, 11. 9. 2017.
 • Štete u poljoprivredi veće nego 2012.
 • Okršaj kod GMO korala - Ršum VS. Glišin
 • Gulan: Za zadruge 25 miliona evra; Ševarlić: Gde su milioni?
 • Rasturanje PKB - najveće zlo agroprivrede; ’’Branko Gleđa’’ - model pljačkanja zadružnog sektora
 • XV Sednica Odbora za poljoprivredu
 • Susreti sela Srbije: Kukujevci - najuspešnije selo (VIDEO)
 • Prodaja oranica u Srbiji strancima - EU neokolonijalizam
 • Amandman o biološkoj sigurnosti, o GMO; O Deklaraciji protiv GMO
 • Obraćanje javnosti, 29. jun 2017.
 • Da razvijamo semensku proizvodnju koja nije GMO
 • Dobro Jutro - Jovana&Srđan: Organska hrana u Srbiji
 • Upitnik RTS: Kad Srbija utihne
 • Narodna skupština: Konferencija za novinare, 18. 5. 2017.
 • Deklaracija o GMO i proizvodima od GMO
 • Ako nije dovoljno 135 Deklaracija protiv GMO u Srbiji, idemo na referendum
 • Uticaj agresije NATO-a na agrobiznis u SR Jugoslaviji
 • Sačuvati zadruge i PKB, regresirati dizel gorivo...
 • Svitanje, Radio 2M: Miladin M. Ševarlić
 • Srpski seljak živi između dve kletve

DETALJNIJE 
PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO

PREPORUKA PPNS 

 

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

 • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
 • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
 • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

 

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html