Dimitrijević: Zna li Vujović, sem za GMO i Monsanto, i za srpski ’idealan spoj nauke i privrede’?

Dimitrijević: Zna li Vujović, sem za GMO i Monsanto, i za srpski ’idealan spoj nauke i privrede’?

Povodom objave na sajtu "Stanje stvari" pod naslovom "Sada je 12 i 15" autora Nikole Varagića (Na marginama skupa „Nauka, privreda i društvo“ održanog u zgradi SANU, 2. juna 2016) u kojoj je navedena izjava ministra Vujovića da "treba otvoriti pitanje GMO, tj. dozvoliti uvoz GMO", kao i da je za ministra Vujovića "idealan spoj nauke i privrede - GMO, odnosno, Monsanto", reagovao je genetičar, prof. dr Miodrag Dimitrijević, posredstvom portala PRVI PRVI NA SKALI. Reagovanje prenosimo u celosti.

* * *

Doktor ekonomije i ministar Dušan Vujović, bi trebalo da zna bolje od ove izjave. Ne samo što je "doktor nauka", već je i iz Požarevca, grada u dolini Stiga, koji je jedan od najplodnijih krajeva Istočne Srbije i Srbije uopšte. U ovom kraju su se decenijama gajile sorte (hibridi) Instituta za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada. I tu dolazimo do izjave navedenog kolege Vujovića da je "GMO (Monsanto) idealan spoj nauke i privrede". Ovako nešto srpski ministar može da izjavi jedino kao plod potpune neukosti, ili nekritičke "ljubavi" prema svemu što je inostrano. Najtužnije je što su ti naši "političari" prvo uništili svaki srpski IDEALAN SPOJ NAUKE I PRIVREDE, pa se onda oduševljavaju sa GMO i sa privatnim kompanijama!

Zašto je država uništila Centar za šećernu repu u Aleksincu - svetski poznati centar za oplemenjivanje šećerne repe i "idealan spoj nauke i privrede"? Zašto su uništili Istraživački centar "Srbija", pa Institut za strna žita u Kragujevcu, pa Institut za istraživanja u poljoprivredi u Zaječaru, pa Istraživački centar za krompir u Guči. To je, bre, sve osnivano u Kraljevini Jugoslaviji, a razvijano posle rata upravo kao IDEALAN SPOJ NAUKE I PRIVREDE!

Da li je Vujović čuo za Institut za kukuruz u Zemun polju, svetski poznat i priznat IDEALAN SPOJ NAUKE I PRIVREDE?

Da li je Vujović ikada posetio, pošto nije čuo, za Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu koji je svetski priznat i poznat IDEALAN SPOJ NAUKE I PRIVREDE? Institut ima oko 1.200 registovanih sorti i hibrida. Preko 700 od toga registrovano u inostranstvu i ovde! Izvozi semensku robu, a time i SRPSKU NAUKU, PAMET I TEHNOLOGIJU u preko 30 zemalja sveta - uključujući i Kinu, Rusiju, Francuski i mnoge druge. Kini je ČAST da posluje sa INSTITUTOM, baš kao što je "ČAST", kako rekoše, "SRBIJI, ŠTO KINA POSLUJE SA NAMA"!? Gde se o časti galami, tu časti nema! Ali to je druga priča.

Srbija je decenijama držala drugo mesto na listi SVETSKIH REKORDA U PRINOSU PŠENICE, sa sortom "Sava"!!! Prvo mesto su držali Ameri, ali oni su preračunavali sa jutra, a "Sava" je odvalila na 30 hektara!

Da li Vujović zna da su nama dolazili studenti iz Holandije na praksu, da uče oplemenjivanje?

Da li Vujović zna da smo (Institut za ratarstvo i povrtarstvo) zajedno sa Univerzitetom u Vageningenu, 80-ih godina prošlog veka držali Internacionalnu školu za agronome i naučnike iz zemalja Trećeg sveta?

Ti ljudi još uvek postoje, ali su ih u stranu gurnuli oni koji se ODUŠEVLJAVAJU PO PRINCIPU "U TUĐEGA TATKA, POGOLEMA PATKA"!

Mi smo imali ne IDEALAN SPOJ NAUKE I PRIVREDE, već smo imali, moj ministre, koji o zemlji u kojoj si ministar, pojma nemaš - IDEALAN SPOJ OBRAZOVANJA-NAUKE I PRIVREDE! Zato smo i bili svetska velesila u proizvodnji sorti i hibrida, a Boga mi i u širokoj proizvodnji.

Temeljito je taj spoj rasturen, i organizacioni i finansijski! To su opet uradili neki "ministri", kojima je strano bilo bolje nego srpsko.

Srbija je država koja najniže u Evropi finansira nauku i visoko obrazovanje i sramota je da jedan srpski ministar drži lekcije šta je IDEALAN SPOJ NAUKE I PRIVREDE i za to proglašava neki spoj u inostranstvu, dok do kolena stoji u razvalinama srpskog IDEALNOG SPOJA NAUKE I PRIVREDE, koji su neki slični njemu prethodno razvalili, i još razvaljuju!

Sramota do neba!

Što kažu - MI AKO SMO LUDI, NISMO BLESAVI!

Ako nas uništavaju, ne moraju i da nas ponižavaju. 

Prof. dr Miodrag Dimitrijević
Poljoprivredni fakultet, Novi Sad

 
Foto: Svet/Fonet 
 

PREPORUKA PPNS - PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ:


GALERIJA PPNS: KAKO DA O(P)STANE SRBIJA BEZ GMO

PRESS

Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/STRANI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOMAĆI MEDIJI

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

 • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
 • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
 • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

PPNS/O GMO/PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ

 • PREDAVANJE ’ZA SRBIJU BEZ GMO’ (CIKLUS ’DUŠA PRE ZVEZDA’)
 • SRBIJI NE TREBA GMO - PROF. DR MILADIN M. ŠEVARLIĆ (POLEMIKE)
 • NEISTINE GMO LOBISTA VEĆ PET GODINA U UDŽBENIKU ’BIOLOGIJA ZA OSMI RAZRED’ U SRBIJI

Detaljnije

GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE PROTIV GMO


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - UKINUTE EMISIJE

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

 • Poznavalac prilika
  18.09.2016

  BRAVO prof Dimitrijeviću, čista desetka! Siguran sam da Vi niste bili na besplatnom "usavršavanju" o trošku Monsanta u Americi par godina, kao što su to bili "poznati" genetičari iz Srbije!

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html