(Ne)dovoljna kontrola GMO u Srbiji?

(Ne)dovoljna kontrola GMO u Srbiji?

KAKO SE KONTROLIŠE GMO U SRBIJI

Zbog slabe kontrole na granici, u Srbiju ulazi neoznačena hrana sa genetski modifikovanim organizmima, kažu protivnici GMO i dodaju da ih brine i to što je multinacionalna kompanija uzela prevlast na domaćem tržištu semena od nacionalnih instituta. Iz Ministarstva poljoprivrede odgovaraju da su kontrole ciljane i efikasne, odnosno da izmena zakona o GMO niti je na dnevnom redu, niti u planu.

Srbija dozvoljava do 0,1 odsto genetski modifikovanih organizama u semenu i do 0,9 u hrani. Ipak, svake godine se otkriju parcele zasejane genetski modifikovanim semenom švercovanim iz Bosne ili sa Kosova. Za protivnike GMO to je incident, veći problem je, kako kažu, nedovoljna kontrola onoga što se zvanično uvozi.

"Seme je prva i poslednja odbrana od GMO. Kontroliše se svega pet do sedam odsto uvezenih pošiljaka u Srbiju. Dakle, nama niko kao građanima ne garantuje da se u preostalih 92 odsto uzoraka ne nalazi GMO", objašnjava dr Tatjana Brankov sa Ekonomskog fakulteta iz Subotice.

Kontrole su ciljane i efikasne – odgovaraju iz Ministarstva poljoprivrede. O tome šta će kontrolisati odlučuju na osnovu saznanja koje dobijaju od EU ili iz naučnih krugova.

Granična inspekcija ove godine je 672 puta uzorkovala pošiljke semena. Ni u jednoj nisu našli GMO. Od 979 uzoraka iz primarnih poljoprivrednih proizvoda – dva su sadržala GMO.

"Pratimo svetska dešavanja i za sve što se zna da je u svetu modifikovano ili postoji mogućnost da je modifikovano vršimo testiranja i uzimanja uzoraka i šaljemo na laboratorijske analize u ovlašćene laboratorije koje vrše identifikaciju i detekciju prisustva genetski modifikovanih organizama", navodi Ivan Tomašev iz Ministarstva poljoprivrede.

U Americi se genetski modifikovana hrana ne obeležava, osim ako nije namenjena izvozu u evropske zemlje koje su to propisale zakonom.

Srbija bi, kažu stručnjaci, pre pristupanja Svetskoj trgovinskoj organizaciji trebalo najplodnije regione da proglasi područjem bez GMO.

"Prenos semena sa jedne parcele na drugu parcelu je vrlo izvesno kada su vetrovi jaki. Drugo, unošenjem žetvenih ostataka doživljavaju genetske promene i jednostavno to širenje je nezaustavljivo", naglašava Zdenko Zloh, inženjer melioracije i ekološki aktivista.

Srbija jedina u Evropi ima samodovoljnu proizvodnju soje. Ne bismo smeli ni da ugrozimo poziciju jednog od 10 najvećih svetskih izvoznika kukuruza. Samoodrživa proizvodnja hrane je strateški najvažnija stvar svake zemlje, moćnija i od najmoćnijeg naoružanja.

VIDEO

Pripremila Marija Miladinović Lisov
Izvor: RTS PRVI PRVI NA SKALI Ostavimo zemlju nasihe predaka nasoj deci bez GMO


ARHIVA PPNS

Zašto je Španija najveći proizvođač GMO u Evropi? Zato što su pod Frankovim režimom ućutkani društveni pokreti! Zašto je Crna Gora u tišini promenila Zakon o GMO? Zato što su pod tamošnjim režimom ućutkani društveni pokreti! - pitanja su i odgovori koje je u pismu javnosti potpisala doc. dr Tatjana Brankov, autorka knjige "Hrana budućnosti ili bioteririzam" koja je doktorirala na temu GMO.

- Članstvo u STO, EU, napredak u pregovaračkom procesu ili članstvo u NATO-u nije indikator stepena razvijenosti demokratije u jednom društvu. Treba da insistiramo na očuvanju domaće semenarske industrije. Seme je simbol slobode, prva i poslednja linija odbrane od GMO, nedvosmislena ja Brankov.

DETALJNIJE:

 

PREPORUKA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije 

PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html