Njive bez GMO - za zaradu Srbije

Njive bez GMO - za zaradu SrbijeStručnjaci tvrde: Konvencionalna poljoprivreda naša šansa na svetskom tržištu. Prostran: Nema ni potrebe da se menjaju propisi, kad nećemo skoro u EU i STO


Srbija ne treba GMO! Ako već ne vodimo računa o zdravlju i štetnosti proizvoda dobijenih genetičkom modifikacijom, ono bar da se okrenemo finansijskom momentu, jer ne postoji nijedan ekonomski interes da dozvolimo promet, prodaju i uzgoj GMO.

Prema rečima agroekonomiste Milana Prostrana, kada je reč o zakonu kojim se štiti domaća proizvodnja i na neki način ne dopušta gajenje i promet GMO, to treba poštovati. Dokle god možemo da naplatimo naše "čiste" proizvode, ne treba da žurimo sa menjanjem postojećih zakonskih odredaba.

- Srbija je već godinama pod pritiskom i prete nam da ne možemo u Svetsku trgovinsku organizaciju, zbog zakona o GMO, koji zabranjuje promet, preradu i uzgoj - kaže Prostran. - Imajući u vidu da nećemo skoro u EU, sigurno ne bar do 2025. godine, ne bi trebalo da udovoljavamo zahtevima. Čim to budemo dozvolili, odmah će biti ugrožena domaća proizvodnja. Naša zemlja treba da brani tu zabranu, dokle god bude mogla, jer sada možemo dobro da naplatimo soju i kukuruz, koji su najčešća meta genetičke modifikacije.

Kako objašnjava profesor Miladin Ševarlić, agroekonomista, u Srbiji se već koriste proizvodi koji imaju veze sa GM, jer uvozimo mleko, meso i prerađevine, iz zemalja gde je dozvoljena upotreba genetski modifikovane soje i kukuruza u ishrani stoke.

Inače, Srbiju je 2014. godine uzbunila "GMO afera" u restoranima "Mekdonaldsa", kada su potvrdili da je u ponudi njihovih restorana mogla da se nađe piletina koja je tovljena GM hranom. Piletina je bila nabavljena u Mađarskoj.

- Preko Kosova se svašta dovozi - upozorava profesor Ševarlić. - Postoji i ilegalni uvoz GM soje u našoj zemlji, ali i odsustvo detaljne kontrole za uzorkovanje svih, ili bar više od 90 odsto, uvoznih kontingenata poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, već se prihvata njihova deklaracija. Iz Rumunije i BiH najvše se vraća GM soja.

Prema rečima profesora Ševarlića, u svetu je 10 zemalja zabranilo uvoz, uzgoj, preradu i promet GMO i proizvoda od GMO. Među njima je i Srbija. A uz našu zemlju, tu su Rusija, Butan, Zimbabve, Alžir, Venecuela, Kenija, Kirgistan, Madagaskar i Peru. Neke od ovih zemalja su i članice STO.

- U EU, 19 zemalja članica je zabranilo uzgoj svih vrsta GMO, dok je jedino liberalnija Španija, sa oko 100.000 hektara pod sojom i kukuruzom - dodaje Ševarlić. - Srbija je dovoljna sama sebi u proizvodnji hrane, od semena do proizvoda. Naročito što se smanjuje ukupan broj stanovnika. A kada govorimo o izmeni postojećeg zakona, uvek je politički vrh taj koji gura da se menja, ali tu su i oni koji se bave uvozom.

Profesor Miodrag Dimitrijević, genetičar sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, ističe da bi Srbija trebalo više da ulaže u nauku i obrazovanje, kako bismo se vratili na nivo da GMO dočekamo stručno i kompetentno, a ne senzacionalistički.

- Postoji čitav niz mera EU koja se ponaša prilično restriktivno protiv GMO, bez obzira na to što ga nisu direktno zabranili - ističe prof. Dimitrijević. - Neke zemlje su razvile čitav niz posrednih mehanizama da kontrolišu promet GMO, pa je on gotovo i zaustavljen. Protiv sam GMO, jer mi imamo razvijeno konvencionalno oplemenjivanje. Ne bismo smeli da kompromitujemo našu cenjenu proizvodnju GM sojom ili kukuruzom.

DR GRUJIČIĆ: OPASNOST OD TUMORA

Kao lekar koji celog života brine o zdravlju ljudi, smatram da ne postoji dovoljno dokaza i istraživanja koja potvrđuju GMO hranu kao ispravnu i zdravu. Naprotiv, postoje istraživanja (kao što je istraživanje prof. Žila Erika Seralinija) koja kažu da GMO hrana može dovesti do pojave tumora i raznih drugih bolesti, navodi se u jednom od pisama profesorke Danice Grujičić, načelnika medikalne onkologije u Klinici za neurohirurgiju.

- Pozitivna stvar je što trenutno važeći zakoni u Srbiji sprečavaju distribuciju i proizvodnju GMO hrane - kazala je prof. dr Grujičić. - Mi kao građani se moramo založiti da ti zakoni ostanu na snazi. Problem sa promenom zakona je između ostalog i u tome što će velike kompanije koje proizvode GMO seme uništiti domaće autohtone sorte i izvesno stvoriti zavisnost naših seljaka.

Jelena Subin
Izvor: Novosti

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 


GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - KRAGUJEVAC 2019

 

GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - KRAGUJEVAC 2019 II


GALERIJA PPNS: SRBIJA BEZ GMO - BEOGRAD 2019

 

GALERIJA PPNS: SRPSKI ANSAMBL SMILJE

 

GALERIJA PPNS: MARŠ PROTIV BAJERA - HAMBURG 2019

 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


ARHIVA
PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 
PREPORUKA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html