Uništeno 15 parcela u opštini Sečanj, poljoprivrednici sumnjaju da je upotrebljen glifosat

Uništeno 15 parcela u opštini Sečanj, poljoprivrednici sumnjaju da je upotrebljen glifosat

Savi Daviniću iz Jarkovca i Ištvanu Verešu iz Neuzine pod okriljem noći su uništeni usevi! Daviniću su nepoznata lica uništila kukuruz na 13 parcela u katastarskoj opštini Boka, a njegovom kolegi Ištvanu Verešu iz Neuzine, suncokret na dve parcele, koje se takođe nalaze u Boki.

uništeni usevi

Prema informacijama do kojih smo došli, u ataru Boke stradala je još jedna parcela, ali njen vlasnik ne želi da se oglašava u javnosti.

I Davinićev suncokret i Verešov kukuruz najverovatnije su isprskani totalnim herbicidom „glifosatom“.

BAJER PLAĆA 12 MILIJARDI DOLARA ZA VIŠE OD 95.000 TUŽBI PROTIV MONSANTAKoliko su trajale noćne operacije za sada je teško reći, tek Davinić je svoje njive obišao u nedelju, 21. juna, i imao je šta da vidi.

– Meni je ovog proleća na jednoj parceli na isti način uništeno žito, ali tada to nisam prijavljivao. Mislio sam, dobro, smiriće se ti što to rade, a mogu samo da pretpostavim ko je u pitanju. Ovo sada je, međutim, prevršilo svaku meru. Neko je ciljano uništavao moje njive, jer imam jednu parcelu od 1,5 lanca, a na drugom mestu veću. U tom delu su stradale samo moje. Prijavio sam slučaj policiji u Sečnju, a na pitanje na koga sumnjam, rekao sam da ovo nije radila neka „boranija“. To se radilo velikim traktorima i prskao je neko ko je znao koje njive da uništava. Zna se ko ima takve traktore i ko njima tako vešto upravlja – ističe Davinić za portal zrenjaninski.com.

uništeni usevi

Uništeni usevi

Sava Davinić: U atarima vlada anarhija i krajnje je vreme da joj se stane na put

On navodi da je otišao u poljoprivrednu inspekciju u Zrenjaninu, jer je želeo da inspektor izađe na teren, kako bi imao dokumentaciju za sud.

– Inspektor mi je kazao da je, da bi inspekcija izašla i uradila svoj posao, potrebno da platim 407.000 dinara. Najlepše sam se zahvalio. Meni je šteta oko 10.000 evra, a treba da platim 4.000 evra da neko izađe na teren. Privatno neću nikoga da tužim. Neću propasti zbog ovoga, kao što nisam ni do sada propao, a bilo je prilika, ali država i svi nadležni moraju da znaju šta se u atarima dešava. Radim crkvenu zemlju u zakupu 21 godinu, sve plaćam redovno, pošteno, a neki vrše pritisak na popa da im da zemlju u zakup po mnogo nižoj ceni. Ovo je možda i poslednji momenat da se anarhiji koja vlada u atarima stane na put, jer kako je krenulo neće se dobro završiti – upozorava Davinić.

EVROPSKA KOMISIJA ZABRANILA PESTICID BAJERA KOJI ŠTETI PČELAMA

On dodaje da su sada na potezu policija i javni tužilac.

– Mi smo pet sati snimali štetu, sve imamo na fotografijama i snimcima. Ponavljam, ja da se privatno sudim, ne pada mi na pamet. Ovo nije moj problem, ovo je problem društva, sistema i, ako se nešto pod hitno ne učini, posledice će biti nesagledive – napominje Sava Davinić.

I Ištvanu Verešu su uništeni usevi. Stradale su mu dve parcele pod suncokretom, a štetu procenjuje na 1.000 evra.

– Mi smo potpuno nezaštićeni. Ne mogu da verujem da poljočuvar u ovom ataru ne može da kontroliše šta se dešava. Prijavio sam slučaj policiji i sada čekam da vidim šta će se dalje preduzeti – kaže Ištvan Vereš.

Izvor: Zrenjaninski, 28. 6. 2020.  


ARHIVA PPNS

SRBIJA BEZ GMO: DVA ZAKONA, 20 GODINA - 1 OD 15 PROJEKATA ZA KOJE GRAD KRAGUJEVAC RASPODELJUJE SREDSTVA

EU PROTIV PESTICIDA KOJI SADRŽE HLORPIRIFOS I HLORPIRIFOS-METILSRBIJA BEZ GMO FB STRANAFB GRUPA
KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA


ARHIVA PPNS

SRBIJA BEZ GMO, POSLE KOVIDA-19


PREPORUKE PPNS

VIKILIKS: SRBIJA - NOVI ZAKON O GMO NE PODLEŽE STO, VLADA OBEĆAVA DA ĆE GA IZMENITI VREMENOMGM SISTEMI ISHRANE I NJIHOV EKONOMSKI UTICAJ - TATJANA BRANKOV, KOVILJKO LOVRE: ZAVRŠNE NAPOMENEPROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ: VREME GMO JE PROŠLO, DOLAZI VREME GEO - GENETIČKI ’EDITOVANIH’ ORGANIZAMADR STOJKOVIĆ: ZLOUPOTREBA GMO MOGUĆA I SA LJUDSKIM EMBRIONOM (2017); PROTIV GMO - ONO ŠTO NE ZNAMO, NE TREBA DA NUDIMO (2012)

 

ARHIVA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari