Bajer mora da plati zbog glifosata - kazna potvrđena, iako umanjena

Bajer mora da plati zbog glifosata - kazna potvrđena, iako umanjena

Američki sud smanjio je kaznu o obeštećenju koje nemački hemijski gigant Bajer mora da plati Edvinu Hardemanu iz Kalifornije obolelom od raka zbog izloženosti sredstvu za uništavanje korova raundapu, objavio je Si-En-En.

To sredstvo na bazi glifosata proizveo je američki Monsanto, kojeg je Bajer preuzeo prošle godine za sumu od 63 milijarde dolara.

Američki sudija je izjavio da su dokazi protiv nekadašnjeg Monsanta podržali presudu o novčanoj odšteti izrečenu zbog glifosata sadržanog u raundapu, ali je istakao da je smanjio odštetu na 20 miliona dolara sa prethodnih 75 miliona dolara.

Sud je saopštio i da će nova suđenja vezana za preparat raundap početi u avgustu i da će Bajer morati da se suoči sa 13.400 tužbi američkih građana zbog rizika od raka koji se pripisuje sastojku glifosat, izveštava Rojters.

Hardeman je prvi pacijent koji je odveo Monsanto na federalno suđenje zbog raundapa. Sudija u ovom procesu je rekao da su porotnici imali dobar razlog da izreknu kaznenu odštetu protiv Monsanta. Dokazi lako potkrepljuju zaključak da je ovu korporaciju više zanimalo zatvaranje istrage i manipulisanje javnim mnjenjem, nego sigurnost njenog proizvoda. Pokazalo se da su namerno prikrivani poznati ili očigledni sigurnosni rizici.

Ovaj ishod je sličan onome što se desilo bivšem školskom čuvar Džonsonu koji je prvi izveo Monsanto na državni sud. Kalifornijski porotnici dodelili su mu prošle godine 289 miliona dolara odštete.

Pacijenti ne-Hodgkinovog limfoma počeli su masovno da tuže Monsanto nakon što je izveštaj Svetske zdravstvene organizacije iz 2015. godine ukazao da bi glifosat mogao da izaziva rak. Monsanto je tvrdio da raundap ne izaziva rak i da je taj izveštaj potiru studije koje govore da je glifosat siguran.

Kritičari ove kompanije su se pitali da li je Monsanto imao uticaj na regulatore u SAD, kao što je EPA. Istraživanje Si-En-En-a obelodanilo je interne mejlove Monsanta u komunikaciji sa zvaničnikom EPA. U elektronskoj pošti iz 2015. godine, izvršni direktor Monsanta je napisao da je službenik EPA u to vreme nudio pomoć za zaustavljanje revizije glifosata. Monsanto je i to osporio.

Izvori: Tanjug, Si-En-En 


PREPORUKA PPNS

KRAGUJEVAC BEZ GMO 
FB GRUPA

SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)


U KANADI PRODAJU NEOBELEŽENE LOSOSE, VLADA NE PRATI GM PROIZVODE

 

ARHIVA PPNS

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije

 

PPNS/O GMO/EVROPA

 

PPNS/O GMO/SVET

 

PPNS/O GMO VIDEO

 

PPNS/O GMO/DOKUMENTI

 
PREPORUKA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

PRVI PRVI NA SKALI Podrzite PPNS - Zoran Modli manji

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html