Brazil: Herbicid glifosat otkriven u uzorcim majčinog mleka - pokazala studija

Brazil: Herbicid glifosat otkriven u uzorcim majčinog mleka - pokazala studija

Nova studija urađena na uzorcima majčinog mleka otkrila je da su dojene bebe koje žive u blizini GMO useva tokom vrhunca prskanja u državi Parana (jednoj od 26 u Brazilu) bile izložene značajnim nivoima glifosata u majčinom mleku.

Nivoi su bili slični u urbanim i ruralnim područjima, što znači da je izloženost zagađenju životne sredine verovatno bila važan faktor, saopštila je organizacija "SAD bez GMO" (GMO Free USA).

Autori studije ističu važnost kontinuirane identifikacije ovih jedinjenja u majčinom mleku kako bi se mogle preduzeti mere zaštite javnog zdravlja i smanjenja ove vrste kontaminacije.

U SAD se ne sprovodi takva studija niti praćenje, što dovodi našu novorođenčad u opasnost od zdravstvenih problema koji će proizaći iz potencijalno značajnog nivoa unetog glifosata u prvih šest meseci njihovog života, poručuju iz ove organizacije.

ARHIVA PPNS SAD: HERBICID GLIFOSAT U 80 ODSTO UZORAKA URINA

SAD: Herbicid glifosat u 80 odsto uzoraka urina
Prema podacima koje je u junu ove godine objavio Rojters, ukupna površina zasada soje u Brazilu bila je skoro 41 milion hektara u sezoni 2021/2022, od čega nemodifikovana soja (bez GMO) čini samo 2% zasađenih površina.

Očekuje se da će površina zasađena sojom bez GMO u novoj sezoni (2022/2023) koja počinje u septembru porasti za 24% jer je namera farmera da odgovore na veću potražnju iz Evrope, koja takvu soju dobija delom iz Indije. Usled pandemije, Indija je zatvorila svoje granice za izvoz hrane i stvorila dodatnu potražnju (za brazilskom sojom).

"Sve više Evropljana traži mleko od krava koje se hrane konvencionalnom sojinom sačmom, jaja od pilića hranjenih konvencionalnom sojom. U Nemačkoj postoji sve veći pokret da se svinje uzgajaju korišćenjem zrna bez GMO", reči su stručnjaka sa Instituta Soja Livre koje prenosi Rojters.

IZ SADRŽAJA STUDIJE

Studija je objavljena pod nazivom "Određivanje glifosata u majčinom mleku dojilja u ruralnom području države Parana, Brazil", a autori koji su jednako doprineli ovom radu su: M. Camiccia, L. Z. P. Candiotto, S. C. Gaboardi, C. Panis i L. B. M. Kottivitz - svi sa brazilskog državnog univerziteta Zapadne Parane, Francisko Beltrao.

U apstraktu je navedeno da je cilj ove studije bio da se potvrdi prisustvo glifosata u majčinom mleku i da se okarakteriše izloženost majke zagađenoj životnoj sredini. Na vrhuncu primene glifosata u usevima kukuruza i soje u tom regionu, tokom aprila i maja 2018. godine, sakupljeno je 67 uzoraka mleka od žena koje su dojile bebe u gradu Francisco Beltrao (država Parana), a živele su u urbanim i ruralnim područjima. Glifosat je detektovan u svim analiziranim uzorcima majčinog mleka sa srednjom vrednošću od 1,45 µg/L. Takođe, glifosat je detektovan u uzorcima vode za piće iz urbanog područja i u arteškim bunarima iz ruralnog područja regiona gde je živela ispitivana populacija. Procena ukupne količine glifosata koju su unele bebe koje doje u periodu od šest meseci bila je značajna. Ovi rezultati sugerišu da je proučavana populacija u laktaciji bila zagađena glifosatom, verovatno usled kontinuiranog izlaganja takvoj okolini, piše u apstraktu studije.

Autori u uvodu ovog rada podsećaju da Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da se sve bebe hrane isključivo majčinim mlekom do šestog meseca života. Stoga postoji velika zabrinutost zbog zagađenja ove hrane (ili supstance) jer su deca ranjivija zbog nezrelosti njihovih vitalnih sistema, uključujući i imuni sistem. Iako majčino mleko ima visoku nutritivnu vrednost, ono može da bude važan izvor hemikalija za decu koja doje.

Hemijska zagađenost ljudskog mleka je široko rasprostranjena i rezultat je višedecenijskog zagađenja životne sredine toksičnim proizvodima. Visoki nivoi zagađivača su prijavljeni kod žena koje žive u poljoprivrednim oblastima zemalja u razvoju sa intenzivnom upotrebom pesticida. Iako su koristi od dojenja veće od rizika od zagađivača u majčinom mleku, kontinuirana identifikacija ovih jedinjenja u majčinom mleku je izuzetno važna kako bi se mogle preduzeti mere javnog zdravlja da se ovo zagađenje smanji, pišu autori studije.

Brazil je poslednjih godina postao najveći potrošač pesticida na svetu. Uticaji na javno zdravlje su široko rasprostranjeni, zahvataju ogromne teritorije i utiču na različite populacije, kao što su radnici u različitim delatnostima, u fabrikama i na farmama, i svi potrošači kontaminirane hrane i vode. Glifosat je tržišni lider u Brazilu među pesticidima, čini 33,6% ukupno prodatih pesticida, naglašeno je u studiji.

ARHIVA PPNS POGREŠAN JE PUT REŠAVANJA GLADI NA PLANETI ZEMLJI POMOĆU GMO - PROF. DR MARIJAN JOŠT (IN MEMORIAM)

Pogrešan je put rešavanja gladi na planeti Zemlji pomoću GMO - prof. dr Marijan Jošt (IN MEMORIAM)

Fransisko Beltrao ima jaku poljoprivrednu delatnost, posebno monokulture soje i kukuruza, koje zahtevaju tretman herbicidima, među kojima se najčešće koriste glifosat i 2,4D. S obzirom na razvojni model brazilske poljoprivrede, koji se zasniva na rastućoj potražnji za sintetičkim hemijskim agensima, studije koje analiziraju uticaj upotrebe pesticida na stanovništvo su relevantne za merenje njihovog uticaja. Stoga je ovo istraživanje imalo za cilj da istraži prisustvo herbicida glifosata u majčinom mleku dojilja koje žive u gradu Francisco Beltrao tokom vrhunca prskanja ove supstance u regionu, kako bi se izmerilo zagađenje životne sredine koja je nastala, kao i da se proceni povezanost između socio-ekoloških parametara ovog herbicida i zdravstvene istorije žena u laktaciji, zapisano je na kraju uvoda.

"Bez sumnje, najrelevantniji nalaz naše studije bio je otkrivanje glifosata u svim evaluiranim uzorcima majčinog mleka. Raspodela nivoa u µg/L bila je prilično slična među poduzorcima. Ne postoji zakon o minimalnim nivoima glifosata u majčinom mleku, ali u slučaju pesticida, moramo pretpostaviti da je prihvatljiv nivo nula", naveli su autori, pored ostalog u delu za diskusiju.

Autori su ukazali i na eksperimentalne podatke koji su pokazali da su muški pacovi pod uticajem glifosata imali poremećaje (smanjen nivo testosterona, oštećene Sertolijeve ćelije (prim. PPNS: ćelije koje se nalaze u zidu semenih kanalića muških polnih žlezda-testisa) i smanjeni broj spermatida. Takođe su predočili da izloženost glifosatu kod životinja utiče na njihov reproduktivni sistem u pubertetu i odraslom dobu izazivajući smanjenje broja spermatozoida i nivoa testosterona. Takvi nalazi ukazuju na potencijal glifosata za endokrine poremećaje i pojačavaju potrebu za dodatnim studijama kako bi se razumele posledice na razvoj deteta, smatraju autori.

"Naši nalazi o kontaminaciji životne sredine su pokazali da su uočeni nivoi glifosata u vodi unutar nivoa dozvoljenih brazilskim zakonom za ovu supstancu (do 500 µg/L). Međutim, kada pogledamo maksimalne granice koje su odobrile zemlje u Evropskoj uniji (0,1 µg/L po pesticidu), ovi nalazi su zabrinjavajući, posebno imajući u vidu nivoe pronađene u vodi iz arteških bunara. Ovaj nalaz pojačava pojava uzoraka majčinog mleka zagađenog glifosatom u populaciji koja živi u geografskom regionu sa glifosatom u vodi. Razni pesticidi ulaze u vodene resurse i zagađuju ljude", upozoravaju autoru.

Glavni putevi razlaganja glifosata u vodi su mikrobiološka degradacija (biodegradacija) i povezivanje sa sedimentima. Glifosat se ne razgrađuje brzo u vodi, ali u prisustvu vodene mikroflore, glifosat se razlaže u AMPA receptor i na kraju u ugljen-dioksid. Pošto je glifosat-AMPA pokretljiv u životnoj sredini, njegovo prisustvo u površinskim i podzemnim vodama će verovatno povećati izloženost životinja i ljudi. Prisustvo glifosata u hrani, iako u niskim koncentracijama, sugeriše da glifosat opstaje u lancu ishrane "izvan kapije farme" širom komercijalnog tržišta, u svim fazama skladištenja, transporta i obrade, pripreme i konačno potrošnje, piše na kraju studije "Određivanje glifosata u majčinom mleku dojilja u ruralnom području države Parana, Brazil". 

PRILOG PPNS DETERMINATION OF GLYPHOSATE IN BREAST MILK OF LACTATING WOMEN IN A RURAL AREA FROM PARANÁ STATE, BRAZIL
 Foto: Agropages
Izvori: Toxin-free USA; Cielo
Obrada: PRVI PRVI NA SKALI


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS RIO TINTO "BRANI" SRBIJU OD GMO?

Rio Tinto ’brani’ Srbiju od GMO?

PREPORUKA PPNS

O GMO

 • Pogrešan je put rešavanja gladi na planeti Zemlji pomoću GMO - prof. dr Marijan Jošt (In memoriam)
 • Korporativno ozelenjavanje - Tatjana Brankov,
 • Stari "GMO" mogli su da se identifikuju, sa "novim genomskim tehnikama" neće biti tako
 • Zbog kršenja Zakona o GMO, pod zabranom uvoza i prometa bili Mikros union i Perutnina Ptuj 2018. i 2019; GM soja gajena na 178 hektara od 2012. do 2019. - saznaje PRVI PRVI NA SKALI
 • Pitanje suvereniteta u proizvodnji hrane je ključno i za pitanje GMO - prof. Dimitrijević

Detaljno OVDE

KRAGUJEVAC BEZ GMO

 • Predstavljanje projekata udruženja PRVI PRVI NA SKALI - Gradska uprava, Kragujevac (AUDIO)
 • Znanje imanje: Put u uspeh
 • Kragujevac bez GMO 2021 - rezime projekta  (VIDEO)
 • Očuvanje starih sorti, za Srbiju bez GMO - dr Ivana Petrović (VIDEO)
 • GMO, balast moderne poljoprivredne proizvodnje - Bogdan Cekić (VIDEO)

Detaljno: OVDE 

GMO: SRBIJA

 • Rio Tinto "brani" Srbiju od GMO?
 • Prva banka semena u Srbiji čuva stare sorte od zaborava i klimatskih promena
 • Novosadska nemodifikovana (GMO-free) soja biće posejana u Kanadi
 • UBM (Mađarska) gradi fabriku stočne hrane bez GMO u Srbiji
 • GM zrno na 29 njiva - najviše u Mačvi, ali je ima svuda, i u Šumadiji

Detaljno: OVDE

GMO: EVROPA

 • Mit je da EU "hrani svet", ali je istina da "jede" eko sistem
 • Španska Jovanjica: Zaplenjeno 135.000 GMO "konoplje" na najvećoj plantaži u Evropi
 • Za GMO nema mesta u hrvatskoj poljoprivredi
 • Nova genomska tehnika (NGT) mogla bi da zameni GMO?
 • Većina Evropljana (86%) želi da hrana koja sadrži GMO bude obavezno označena

Detaljno: OVDE

GMO: SVET

 • SAD: Herbicid glifosat u 80 odsto uzoraka urina
 • Preminuo Dejvid Benet (57) kome je presađeno genetski modifikovano srce svinje (VIDEO)
 • Prof. dr Tatjana Brankov: Korporativno predatorstvo - ekskluzivno za Prviprvinaskali.com
 • U Bangladešu vanila od plastike - uz pomoć GMO bakterija; Prijatelji Zemlje: Sinbio vanilija je ekstremni oblik genetskog inženjeringa
 • Peru produžio moratorijum na GMO, do 2035: Biodiverzitet je naš identitet!

Detaljno: OVDE 

GMO: DOKUMENTI

 • Vikiliks: Srbija - Novi zakon o GMO ne podleže STO, Vlada obećava da će ga izmeniti vremenom
 • Zakon o izmenama i dopunama Zakona o genetički modifikovanim organizmima - predlog, 2013.
 • Nacionalna strategija održivog razvoja - Vlada Srbije, 2008
 • Zakon o genetički modifikovanim organizmima
 • Bioetički aspekti istraživanja i korišćenja rezultata u oblasti GMO
Detaljno: OVDE

GMO: VIDEO

 • Argentinsko loše seme
 • Seme pobune
 • Vikiliks: Rat, laži i videotrake
 • Rat za seme
 • Svet po Monsantu

Detaljno: OVDE

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM , JUTJUBMIKSKLAUD 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv rudnika litijuma u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html