Najnoviji izveštaj pokazuje da proizvođači glifosata ’’potkupljuju nauku’’

Najnoviji izveštaj pokazuje da proizvođači glifosata ’’potkupljuju nauku’’

Beč, 23. mart 2017. - Sve ukazuje na to da su Monsanto i ostali proizvođači glifosata prikrili naučne dokaze o uticaju glifosata na zdravlje ljudi kako bi kontroverznu supstancu zadržali na tržištu, kaže se u najnovijem izveštaju udruženja GLOBAL 2000 (Friends of the Earth Austria member of PANEurope) uz podršku Avaaza, BUND-a, Campact-a, CEO-a, GMWatch-a, Pesticide Action Network (PAN) Europe, PAN Germany i Umweltinstitut München.

RAT LOŠOJ NAUCI I NAUČNICIMA KOJI FALSIFIKUJU STUDIJE

Između 2012. i 2016. godine pomenute kompanije su finansirale čitav niz izveštaja u naučnim časopisima, u kojima se jednoglasno donosi zaključak da glifosat i njegovi komercijalni oblici nisu štetni po zdravlje. Najnoviji izveštaj "Kako potkupiti nauku" pokazuje da ovi izveštaji koje je finansirala industrija herbicida, a u kojima se procenjuje da li su glifosati karcinogeni i genotoksični (tj. da li mogu da izazovu poremećaje u DNA), zapravo sadrže drastične naučne greške, od navodnih propusta u proračunima, preko unošenja podataka koji nisu relevantni, do nepoštovanja pravila OECD-a, kada je u pitanju evaluacija karcinoma kod glodara.

Njihovi izveštaji takođe konzistentno pridaju veći značaj neobjavljenim studijama iz industrije herbicida, pre nego studijama u naučnim časopisima koje su prošle proveru stručnih kolega.

Uprkos ovim nepravilnostima, regulatorna tela koja su donela zaključke da glifosati nisu kancerogeni, često su se pozivali na argumente baš u ovim izveštajima koje je finansirala industrija glifosata. Nemački federalni biro za procenu rizika (BfR), Evropska uprava za bezbednost hrane (EFSA), i Agencija za zaštitu životne sredine u SAD (EPA) – su neke od agencija koje su se pozivale na pomenute izveštaje.

PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ: SVE POSTAJE ROBA I PREDMET TRGOVANJA, PA I NAUKA! 

Proizvođači glifosata su pokušali na sve moguće načine da podstaknu regulatorna tela da umanje zabrinjavajuće efekte glifosata. Činjenica da su te regulatorne agencije prihvatile njhovu “pomoć”, skandalozna je, kaže Helmut Burtscher, jedan od autora ove studije.

Nasuprot tome, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i Međunarodna agencija za proučavanje karcinoma (IARC), odbile su da prihvate nalaze neobjavljenih studija navedene u izveštaju koji je finansirala industrija glifosata, navodeći da podaci izneti u njima nisu pouzdani i da nedostaju važne informacije. IARC generalno ne prihvata neobjavljene naučne podatke.

Organizacije koje danas objavljuju ovaj izveštaj takođe podržavaju Evropsku građansku inicijativu (ECI) da zabrani glifosat i zaštiti ljude i životnu okolinu od toksičnih pesticida.

Jedan od ciljeva ECI u projektu Zaustavite glifosat jeste zahtev Evropskoj komisiji da “osigura da naučna procena pesticida u svrhu odobrenja EU za njihovo korišćenje bude bazirana isključivo na objavljenim studijama, koje finansiraju kompetentne državne institucije koristeći novac obezbeđen iz industrije pesticida, ali ne i industrija pesticida direktno.”

’SUPERMARKET REVOLUCIJA’ U SRBIJI

"Odluke o budućem korišćenju glifosata trebalo bi da budu donete na osnovu nezavisne revizije podataka od strane IARC-a", dodao je Burtscher.

Prevod: Sunčica Getter 
Obrada: Portal PPNS

Izvori: Pan-Europe, DW, Union of Concerned Scientists 


About GLOBAL 2000

GLOBAL 2000 is an independent Austrian environmental organization. GLOBAL 2000 is a member of Friends of the Earth, the largest international network of environmental organizations. 

PODSEĆANJE PPNS 


PREPORUKA PPNS

U Republici Srbiji aktuelno je 139 deklaracija protiv genetički modifikovanih organizama (GMO) na teritorijama gradova i opština. Usvajane su od Čačka 30. januara 2013. godine do Sjenice 20. decembra 2016. godine. Na portalu PPNS podeljene su u dve grupe:

  • GRADOVI I OPŠTINE SRBIJE SA USVOJENIM DEKLARACIJAMA PROTIV GENETIČKI MODIFIKOVANIH ORGANIZAMA (135)
  • DEKLARACIJE DRUŠTAVA I ORGANIZACIJA (4)

Tekst Deklaracije o GMO su jednoglasno usvojili odbornici u 135 opština i gradova ili 80% od ukupno 169 gradova i opština u Srbiji - bez podataka za Kosovo i Metohiju.

U 135 opština i gradova koji čine sadašnju SRBIJU BEZ GMO se nalazi:

  • 77,2% ukupne teritorije Srbije
  • 84,5% ukupnog stanovništva u 2014. godini
  • 75,3% poljoprivrednog zemljišta, 72,2% oranica, 80,4% livada i pašnjaka i 86,4% voćnjaka i vinograda - po Popisu 2012. godineNapomena: grbovi gradova i opština u ovom dokumentu sadrže linkove koji vode do zasebno predstavljenih deklaracija

Za ostatak teritorije naše države gde još uvek nema zvaničnog dokumenta lokalne samouprave protiv genetički modifikovanih organizama, evo predloga Deklaracije Mi ne želimo GMO na našoj teritoriji!, usvojene u većini gradova i opština. Autor je prof. dr Miladin M. Ševarlić.Ukoliko imate nove podatke iz navedenih opština i gradova Srbije, a naročito ako znate da postoje usvojene Deklaracije protiv GMO na našoj teritoriji koje ovde nisu predstavljene, molimo vas da nas kontaktirate služeći se formom na portalu PPNS. Unapred hvala za trud. 

SRBIJA BEZ GMO - GMO-FREE SERBIA

Hol Skupštine Srbije, 18. oktobar 2016. - prvo nacionalno predstavljanje mape i logotipa Srbija bez GMO

Izvor: Narodna skupština Republike Srbije


OPŠTINE I REGIONI U REPUBLICI SRBIJI, 2015 - REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU

PREPORUKA PPNS

PPNS/O GMO/PROF. DR MIODRAG DIMITRIJEVIĆ

  • AGROPARLAMENT - PORED OSTALOG O GMO
  • NIJE DOKAZANO DA JE GM HRANA ZDRAVSTVENO BEZBEDNA
  • RADIO BEOGRAD 1 - NOVINARENJE: O GMO

Detaljnije


Korisni članci na PPNS o glifosatu

Korisni članci na PPNS o EFSA


PPNS/O GMO/EVROPA

PPNS/O GMO/SVET

PPNS/O GMO VIDEO

PPNS/O GMO/DOKUMENTI


● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić (nazivi aktiviraju linkove)
 

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Sve postaje roba i predmet trgovanja, pa i nauka!

http://www.prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/prof-dr-miodrag-dimitrijevic/sve-postaje-roba-i-predmet-trgovanja-pa-i-nauka.html

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html