Dani kneza Mihaila u Kragujevcu

Dani kneza Mihaila u Kragujevcu

Skupštinа grada Kragujevca je krajem prošle godine odlučila da se 2023. proglasi godinom kneza Mihaila Obrenovića, povodom 200 godina od njegovog rođenja.

Početkom ove godine predstavljen je program "Godine jubileja – 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića", sa centralni događajima koji se održavaju u septembru.

Prema istoriografskim izvorima knez Mihailo je rođen u šarenom konaku koji se nalazio na matičnoj lokaciji Narodnog muzeja Šumadije koji je koordinator programa.

Programe realizuju i CZNTK Abrašević, Knjaževsko-srpski teatar, Istorijski arhiv Šumadije, Muzički centar i Dom omladine.

Deo programa čine izložba Narodnog muzeja Srbije iz zbirke grafike vladarski portreti Obrenovića "Kako pamtimo vladare" i multimedijalna postavka u saradnji Narodnog muzeja i Istorijskog arhiva Šumadije "Knez Mihailo. Rođen u Kragujevcu", najavio je Grad.

Istorijski arhiv Šumadije objavio je monografiju "Knez Mihajlo Obrenović" koja sadrži pregled dokumenata, prepiski i pisama. Opsežne komentare istoričara Predraga Ilića čine drugi deo izdanja, a treći je posvećen umetničkoj biografiji kneza Mihajla.

CZNTK Abrašević od Matice srpske je dobio notne zapise i kompozicije u klasičnoj formi koji do sada nisu snimljeni. U studiju Centra odsvirane su "Note Mihaila kneza" kojima su srpske igre 19. veka doživele muzičko izdanje koje će biti propraćeno igrom folklora na promociji u Knjaževsko-srpskom teatru.

U saradnji sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda, Narodna biblioteka "Vuk Karadžić" organizuje Međunarodni naučni skup "Obrenovići i književnost". Učestvovaće akademici, profesori književnosti i istorije umetnosti koji će multidisciplinarnim pristupom da prikažu likove Obrenovića u srpskoj književnosti. Sva dela biće objedinjena u Zborniku sa okuglog stola, kao trajan zapis onoga što je ove godine rađeno u čast kneza Mihajla.

Film "Što se bore misli moje" režirao je Milorada Milinkovića, a govori o ubistvu kneza Mihaila Obrenovića, kao i događajima koji su neposredno prethodili ovom tragičnom činu. Zajedno sa Milinkovićem, scenario za ovaj istorijski, politički triler potpisuje Dragoljub Stojković. Ovo ostvarenje je i ljubavna priča kneza Mihaila i njegove, znatno mlađe verenice, Katarine Konstantinović.

Film o atentatu na jednog od naših najvećih vladara koji se 1868. godine dogodio na Košutnjaku sniman je od jeseni 2021. godine, a biće na repertoaru domaćih bioskopa od septembra.

PROGRAM "DANI KNEZA MIHAILA"

Izložba grafika dinastije Obrenović „Kako pamtimo vladare“

 • Organizator: Narodni muzej Srbije i Narodni muzej Šumadije
 • Lokacija: Umetnička galerija
 • 5. septembar u 19 časova

Edukativno-kreativna radionica za decu ,,Boje naše istorije“ knez Mihailo

 • Organizator: Narodni muzej Šumadije
 • Lokacija: Mali likovni salon
 • 7. septembar od 14 do 16 časova

Umetnički performans – Izrada murala sa likom kneza Mihaila

 • Organizator: Narodni muzej Šumadije i Milan Milosavljević DEROKS
 • Lokacija: Dvorište Narodnog muzeja Šumadije
 • 8. septembar od 18 do 20 časova

Promocija monografije „Knez Mihailo Obrenović kroz umetnost i arhiv“

 • Organizator: Istorijski arhiv Šumadije
 • Lokacija: Stara skupština
 • 14. septembar u 19 časova

Naučni skup „Knez Mihailo, vreme, život, delo“

 • Organizator: Odeljenje istorijskih nauka SANU I Centar SANU u Kragujevcu
 • Lokacija: Rektorat
 • 15. septembar od 10.30 do 17.30 časova

Promocija filatelističkog izdanja „Vladari Srbije“

 • Organizator: JP Pošta Srbije i Narodni muzej Šumadije
 • Lokacija: Konak kneza Mihaila
 • 15. septembar u 14 časova

Projekcija filma „Što se bore misli moje“

 • Organizator: Dom omladine Kragujevac u saradnji sa Gradskom upravom za poslove organa Grada
 • Lokacija: Zastavina bašta
 • 15. septembar u 20 časova

Igrokaz „Zapis Mihaila Knjaza“

 • Organizator: Narodni muzej Šumadije u saradnji sa Knjaževsko-srpskim teatrom, Centrom za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“ i Muzičkim centrom Kragujevac
 • Lokacija: Plato ispred Amidžinog konaka
 • 16. septembar u 19 časova

Otvaranje nove multimedijalne muzejske postavke „Knez Mihailo. Rođen u Kragujevcu“

 • Organizator: Narodni muzej Šumadije i Istorijski arhiv Šumadije
 • Lokacija: Konak kneza Mihaila
 • 16. septembar u 20 časova

Koncert „Naš dom“

 • Muzičko-scenski performans
 • Organizator: Dom omladine Kragujevac
 • Lokacija: Đački trg
 • 16. septembar u 21 čas

ARHIVA PPNS

Mihailo Obrenović (Kragujevac, 1823-Beograd, 1868)

PRESTONI KRAGUJEVAC: ZNAMENITE LIČNOSTI, PRVI DEO

Prestoni Kragujevac: Znamenite ličnosti, prvi deo
...Posle Miloševe smrti na presto se iz emigracije vraća Mihailo...

ŠUMADIJA I POMORAVLJE - DUŠA SRBIJE: SRPSKA REVOLUCIJA (ILI VASKRS SRBIJE), ČETVRTI DEO

Šumadija i Pomoravlje - duša Srbije: Srpska revolucija (ili Vaskrs Srbije), četvrti deo
Dok je knez Mihailo u Kragujevcu pripremao i jačao odbrambene snage, u Beogradu su odnosi ustavobranitelja i vlasti dovedeni na ivicu sukoba...

PRESTONI KRAGUJEVAC: PRESTONICA PO VOLJI NARODA 1840-1841. GODINE, II DEO

Prestoni Kragujevac: Prestonica po volji naroda 1840-1841. godine, II deo
...Otvarajući Miholjsku skupštinu u Kragujevcu, knez Srbije Mihailo Obrenović je rekao: "Jedina moja i narodna velika želja ispunjena je, jer su garnizoni turske vojske iseljeni iz Srbije, gradovi na rekama Savi i Dunavu su u našim rukama, sloboda i unutrašnja nezavisnost Srbije postale su prava istina".

MIHOLJSKA SKUPŠTINA DRŽANA U KRAGUJEVCU 1867.
Miholjska skupština držana u Kragujevcu 1867.

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html