Prvi Prvi na Skali
  • Advertisement

 
 

Događaji

02.09.2020

Muzej 21. oktobar: Jasenovac - pravo na nezaborav

Prvi Prvi na Skali
https://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/dogadjaji/kalendar-dogadjaja-u-kragujevcu.html http://www.vfphysical.rs/ http://www.prviprvinaskali.com/clanci/apeli/za-nedin-oporavak-i-bolju-buducnost.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/prestoni-kragujevac.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kg-vodic/sumadija-i-pomoravlje-dusa-srbije.html http://prviprvinaskali.https://prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://prviprvinaskali.com/clanci/kragujevac-bez-gmo.html

Najveća izložba o Jasenovcu u Srbiji posle Drugog svetskog rata - "Jasenovac - pravo na nezaborav", premijerno prikazana u Ujedinjenim nacijama u Njujorku 26. januara 2018. godine, biće svečano otvorena u Muzeju "21. oktobar" u subotu 5. septembra.

Veliki školski čas o Jasenovcu održaće se na platou i u muzeju, na 1.500kvm, uz upotrebu 15 tona opreme. Na zadnjem platou Muzeja biće otkrivena prva i u svetskoj istoriografiji najveća makete logora Jasenovac koju je sačinio Arhitektonski fakultet (10x3m), teška dve tone, ističu organizatori.Povod za ovaj događaj je 75 godina od završetka Drugog svetskog rata, oslobođenja Aušvica i proboja Jasenovca, a poziv za prisustvo javnosti upućuju prof. dr Gideon Grajf, vodeći svetski stručnjak za holokaust i Međunarodna stručna grupa GH-7 "Stop reviziji".

Komemoraciju ovih značajnih datuma iz istorije čovečanstva pored prof. Grajfa, svečano će otvoriti preživeli dečji logoraši Jasenovca, u prisustvu visokih funkcionera Srbije, Grada Kragujevca i predstavnika diplomatskog kora.

PROGRAM

10.00-11:00

Dolazak učesnika iz Beograda, prijem gostiju ispred Muzeja "21. oktobar" i postavljanje venaca na Spomenik streljanim đacima i profesorima

11:00-11:45

Dobrodošlica i uvodna reč prof. dr Gideona Grajfa (Izrael), vodećeg istoričara holokausta; Roberta Mekormika, autora knjige o Anti Paveliću, dekana Univerziteta Južne Karoline - uvod u priču o stradanju civila u Drugom svetskom ratu (uključujući stradanje u Kragujevcu i Jasenovcu)

11:45-12:00

Svečano otvaranje izložbe - ministar Ivica Dačić i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić

12:30-14:30

Izlaganje učesnika, promocija knjige, triologije profesora Grajfa o Jasenovcu, ustaškom konačnom rešenju i ustaškom vikaru Alojziju Stepincu, razmatranja o stradanju u Jasenovcu

14:30-15:00

Zatvaranje konferencije - završna reč učesnika i moderatora

15:00-16:00

Pitanja publike - razgovor, diskusija sa publikom

Izložba "Jasenovac - pravo na nezaborav" biće otvorena uz prisustvo preživelih dečjih logoraša: Smilje Tišme, narodnog poslanika (91 godina), Jelene Buhač Radojčić (86 godina) i Gojka Rončevića Mraovića iz Jastrebarskog (88 godina), kao i potomka Nikole Tesle Lazara Kosanovića.

U umetničkom programu na svečanom otvaranju primadona beogradske opere Jadranka Jovanović otpevaće srpsku, jevrejsku i romsku himnu, biće pročitana poema "Krvava bajka" i prikazan video spot "Otvori mi, brate" u izvođenju primadone Jovanović, Ane Sofrenović i Stivena Hantingtona (u aranžmanu kompozitora Vojkan Borisavljević).

Organizatori su: Spomen-park "Kragujevački oktobar", Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Grad Kragujevac, Međunarodna stručna grupa GH-7, Institut za Holokaust "Šem olam" iz Izraela, Srpsko-jevrejski centar "Sveti Sava i Jehuda Alkalaj" iz Jerusalima i Knjaževsko-srpski teatar.

Prilog PPNS

RTS Kulturno-umetnički program - Zvanični kanal, 2018: Jasenovac - Pravo na nezaborav

O zločinima NDH, zverskim ubistvima, mučenjima Srba, Jevreja, Roma, Hrvata antifašista i pripadnika drugih naroda, govori emisija "Pravo na nezaborav". Posvećena je dokumentarno-umetničkoj srpsko-jevrejskoj izložbi "Jasenovac - pravo na nezaborav", priređenoj u Palati Ujedinjenih nacija u Njujorku. Izložbu je koncipirala ekspertska grupa istoričara iz sedam zemalja na čelu sa prof. dr Gideonom Grajfom ekspertom za holokaust iz Izraela.

Saznajte istinu o logoru Jasenovac, najbrutalnijoj fabrici smrti u Drugom svetskom ratu u svedočenjima preživele dece logoraša, istoričara, savremenih umetnika, diplomata i političara kao i crkvenih velikodostojnika.

  • Autor: Dragana Rakočević
  • Reditelj: Bojan Vorkapić
  • Snimatelj: Goran Koprivica
  • Montažer: Ana Đurković


ARHIVA PPNS

"To je bio pakao na zemlji, način ubijanja je bio tako okrutan da se to ne može opisati rečima"

Gideon Grajf, Institut "Šem olam", Izrael 

NDH: STRAH, PONOR, MUK (VIDEO)ISPRAVKA I IZVINJENJE ŠPANSKE TV ZBOG NEPOMINJANJA SRPSKIH ŽRTAVA JASENOVCA (VIDEO)PRVI PRVI NA SKALI Log glava 75


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 


PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 


PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano

DREN

DOM

POTROŠAČI

Print Friendly and PDF

Komentara (0)Dodaj komentar