Prezentacija ’’Albanska golgota – 100 godina kasnije’’

Prezentacija ’’Albanska golgota – 100 godina kasnije’’

Prezentacija podviga koji su sproveli u čast srpskih boraca učesnici ekspedicije "Albanska golgota – 100 godina kasnije" održaće se u svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije u četvrtak 2. februara od 19 časova.

Reč je o ekspediciji koja je za cilj imala prelazak iste one putanje koju je srpska vojska prešla 1915. godine povlačeći se preko Albanije. Na prezentaciji će uz lične utiske biti predstavljeni planinarski, vojni i nacionalni aspekti ovog putovanja.

Projekat su 2015. godine realizovala četvorica mladića, profesionalnih sportista i planinara, sa ciljem da na jedinstven i izuzetno dostojanstven način obeleže stogodišnjicu Prvog svetskog rata i događaja povlačenja vrha srpske države, vojske i naroda preko planina Crne Gore i Albanije, poznatog kao Albanska golgota, događaja koji je srpsku vojsku i srpski narod upisao u knjigu herojstva, stradanja i mučeništva. Ali ta Golgota dovela je i do vaskrsa srpske vojske i srpske države, do konačne pobede u Velikom ratu i trijumfalnog povratka u Otadžbinu.

Visokogorska ekspedicija peške je prešla putanju kojom se kretala glavnina srpske vojske zime 1915/1916.godine. Tačno sto godina od objavljivanja povlačenja, oni su iz Peći krenuli na put i, preko Čakora i Prokletija, peške stigli do albanske obale. Rekonstrukcija povlačenja sprkog naroda u jeku rata po zaleđenim obodima Prokletija, u strahu od smrzavanja, gladi i najezde neprijatelja, imala je za cilj da oda poštu precima i obeleži stradanje Srba koji je značajno promenilo tok savremene istorije.

Ova ekspedicija je prošla isti put, pod drugim okolnostima, ali sa istom ljubavlju prema Srbiji, i sa velikim poštovanjem prema onima koji pre sto godina nisu razmišljali o svojim životima, već samo o budućem životu njihove otadžbine. Na tom putu snimljen je izuzetan materijal, koji predstavlja pravo bogatstvo i nepresušan izvor podsećanja na nacionalnu i vojnu istoriju.

Članovi ove ekspedicije su: Nenad Mitrović, oficir Vojske Srbije, član vojnog orijentiring tima i planinar, Nemanja Nešković, inženjer informacionih sistema i instruktor alpinizma, Marko Marković, ekonomista koji je diplomirao u Ženevi i prešao mnoge vrhove od Alpa do Anda i Marko Nikolić, alpinista.

Organizator ove nesvakidašnje prezentacije u Kragujevcu je PEK Gora. 

ALBANSKA GOLGOTA FB STRANA
PEK GORA BLOG, FB STRANA

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html