Rima: Radovi Đorđa Ivačkovića 1961/1962

Rima: Radovi Đorđa Ivačkovića 1961/1962

Izložba radova slikara Đorđa Ivačkovića nastalih u njegovom prvom, takozvanom "beogradskom" periodu, biće otvorena u kragujevačkoj Galeriji Rima u sredu 8. novembra u 19 časova.

Po prvi put biće predstavljene slike nastale tokom 1961. i 1962. godine - u vreme pre Ivačkovićevog trajnog odlaska u Pariz, u kojima je započeo uspostavljanje osnovnih postulata svoje apstraktne slike po kojoj će postati cenjen i prepoznatljiv u narednim decenijama.

Samouk u oblasti slikarstva, arhitekta po profesiji i džez muzičar, Ivačković je tokom pedesetih godina XX veka doživeo sudbonosne susrete sa francuskim i američkim posleratnim slikarstvom na gostujućim izložbama u Beogradu. Tada je zaplovio u svet apstraktne slike, sasvim samostalno. Sa jedne strane nezainteresovan za beogradsku likovnu scenu, a sa druge strane neukorenjen u inostranim kulturno-umetničkim sredinama, Ivačković je samo snagom sopstvenog doživljaja vođenog iskustvom bavljenja džez muzikom i upornog istraživanja u oblasti likovne apstrakcije već početkom sedme decenije stvorio dela čiste apstrakcije i ekspresivnog karaktera.

U slikama iz 1961. godine moguće je očitati Ivačkovićeve rane uzore poput Pjera Sulaža, Hansa Hartunga i Franca Klajna, dok će na liniji slika iz 1962. godine nastati i prvi radovi kojima se naredne godine javno predstavio kao slikar u Parizu i kojima će privući pažnju i priznanje francuske likovne kritike.

Izložbu koja donosi nove uvide u Ivačkovićevo stvaralaštvo posetioci kragujevačke galerije moći će da pogledaju do 10. decembra.

Đorđе Ivačković (1930-2012)

Rođen u Horgošu 1930. godine, Ivačković je nakon završene Mešovite gimnazije u Novom Sadu (1948) upisao i završio studije na Arhitektonski fakultet u Beogradu (1955). Sredinom pedesetih godina XX veka samostalno počinje da se bavi slikarstvom na šta su presudno uticale izložbe savremenog franscuskog i američkog slikarstva održane u Beogradu. Kratko boravi u Italiji (1957) i Nemačkoj (1959) i posećuje Pariz krajem 1961. godine.

Odlučuje da mu slikarstvo bude životni poziv i trajno se seli u Pariz naredne godine. Prvu samostalnu izložbu održava u Parizu 1963. godine. Na pariskom Bijenalu mladih 1965. postiže veliki uspeh u selekciji Francuske. Tom prilikom ga prvi put otkriva jugoslovenska stručna javnost i već od 1967. godine počinje da izlaže u Jugoslaviji. Prvu samostalnu izložbu u domovini priređuje 1971. u Beogradu.

Tokom osme i devete decenije XX veka učestvuje na najznačajnijim likovnim smotrama u Francuskoj i Jugoslaviji, njegovi radovi postaju deo izložbi savremene jugoslovenske umetnosti koje su, u organizaciji Muzeja savremen umetnosti u Beogradu, proputovale Evropu i svet. Najveći i najznačajniji deo svog opusa stvara u Parizu. Priredio je blizu trideset samostalnih i učestvovao na velikom broju grupnih izložbi.

Poslednji put je samostalno izlagao 2011. godine u Kragujevcu, u Galeriji Rima. Preminuo je u Parizu 13. jula 2012. godine.

Velika retrospektiva Ivačkovićevog stvaralaštva priređena je u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti 2015. godine. Njegova dela danas se nalaze u Muzeju savremene umetnosti, Narodnom muzeju u Beogradu i uglednim privatnim kolekcijama u zemlji i inostranstvu.

ARHIVA PPNS


GALERIJA RIMA SAJTFB STRANA  
 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ https://www.ijfk.info/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html http://test.prviprvinaskali.com/strane/donacije-i-sponzorstva.html