SKC: Izložba ’’Zarobljeni u slobodi’’ - Ljubiša Simović

SKC: Izložba ’’Zarobljeni u slobodi’’ - Ljubiša Simović

Izložba "Zarobljeni u slobodi", autora Ljubiše Simovića biće otvorena u Galeriji SKC u utorak 4. oktobra u 20 časova. Izložbu će otvoriti Bojana Minović. Publika će izložbu moći da pogleda do 20. oktobra.

HIPOKEIMENONA

Sioranovski prizori Ljubiše Simovića, s nebesima koja iščezavaju u jesenjem sumraku, kao prejake metafore, ovlaploćuju ono što su imenovali.

Kao i Haksli, koji u eseju o Brojgelu beleži da je "ovaj svet strašno mesto", on jezu ovog saznanja dopunjuje njegovom konačnom nepopravljivišću, uz jasno osvešćeni revolt: otrov je u nama od samog početka, tragično naša jedina privilegija - tuđincima u vremenu i prostoru. Osuđen na sebe, svet povećava neravnotežu, a bol kao jedini dokaz života u simulakrimu traži predah, poništavajući sadašnjost i tegobu međusobnog ukrštanja.

Simović, čovek zamašnog vizuelno-estetskog iskustva, estetizuje beznađe, a kao narator stvarnih događaja silazi mnogo dublje od pojedinačnih uzročnika. On kao da je u dosluhu sa čudesnom snagom destrukcije, koja senči sve čega se njegov aparat dotakne. Taj supstrat Hamvaševog "kvara" koji leži ispod svega, to zlo koje se uselilo u sve, opasnije od Arnetovske banalnosti, čine osnovu njegove elegije poraza.

Oštre ivice fokusiranog sveta koje mu ranjavaju vid otkrivaju još ponešto:

  • Pokretna mnoštva nepoznatih brojeva.
  • Senke plamena u kojima gori tvorevina.
  • Čežnju za praznim prostorom kristala.
  • Zov ponora.
  • Iskušenja krajnjih zaključaka.

Čoveka u njegovom delu možemo u osnovi pretpostaviti kao biće u potrazi za smislom, ali okruženo beskonačnim vremenom bez sadržaja, i nagnuto na smrtnu stranu. Nekakvu nadu, ono jedino još može naći u teologiji.

Ili možda u ironičo-tragičnom zapisu pesnika, njegovog prezimenjaka, koji se nada da će razum pobediti,a što je od njega vrlo nerazumno.

Hipokeimenona - ono što leži ispod nečega, supstrat

Radoš Rakuš

BIOGRAFIJA

Ljubiša Simović, rođen 1961. godine. Završio je Istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radi kao muzejski savetnik u Narodnom muzeju u Kraljevu. Autor je brojnih projekata i izložbi u svojstvu istoričara umetnosti i selektora.

Autorski projekti - izbor: Oktobarski salon u Beogradu, Memorijal Nadežda Petrović u Čačku, Kritičari su izabrali, Kulturni centar u Beogradu, Ogledalo Balkana, festival novih medija, Narodni muzej u Kraljevu, Ideja (ne)realizacija, Požega, Kraljevo, Beograd, Prepoznavanja, Kruševac, Niš, Sofija, Skoplje, Podgorica, Kraljevo... Izlagao na jednoj samostalnoj i više grupnih izložbi fotografija. 

SKC - PROGRAMI

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR SAJT, FB PROFIL/STRANATVITER 


PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari