Sto deset porodičnih godina u ’Zastavi’

Sto deset porodičnih godina u ’Zastavi’

Miodrag Stojilović
KRAGUJEVAC OTVORENI GRAD KOJI SE VOLI
UK Koraci

Dragoljub Rihter(ović)
pitomac Vojnotehničke
škole i radnik
»Zastave«

Sto deset porodičnih godina u "Zastavi"

Dolazak porodice Rihter, odnosno Rihterović, vezan jer za Ernsta Rihtera, mog dedu. Moj deda je u Kragujevac došao po odobrenju Vojnog ministarstva Nemačke. Zapravo, u to vreme je to bila Pruska monarhija. To odobrenje je dobio 2. novembra 1888. godine.

U Kragujevac je stigao dve godine nakon toga. Nije prošlo mnogo, a on je, iako još uvek mlad, sklopio brak sa našom bakom Katarinom, potonjom Rihter. Iz tog braka je rođeno petoro dece, tri dečaka i dve devojčice: moj otac Žarko, zatim stričevi Miodrag i Jovan, i dve tetke – Evgenija i Olivera. Sva deca su rođena do 1900. godine.

Deda je radio u Vojnotehničkom zavodu, kao korespondent za nemački jezik i nastavnik nemačkog u Vojnozanatlijskoj školi.

Sva deca moga dede su dobila srpska imena. I ne samo što im je dao srpska imena – težio je da deca u njegovom prisustvu govore samo nemački, da bi naučila taj jezik, a u prisustvu babe Katarine – samo srpski, tako da su sva deca odlično znala oba jezika. Naravno, to im je kasnije pomoglo tokom života i rada.

Životni putevi su im bili različiti: jedna tetka je otišla u Beograd, druga u Sarajevo, neki su otišli u Niš – tako da je do 1945. godine u Kragujevcu ostala samo naša porodica Rihter, čija je glava bio moj otac Žarko.

I moj otac, kao i deda, to je tada bilo uobičajeno, imao je petoro dece: četiri sina – Radoslava, Dragoslava, Dušana i mene, Dragoljuba, i ćerku Veru.

Deda je 1892. godine počeo da radi, a posle njegove smrti u »Zastavi« je radio moj otac Žarko, do Drugog svetskog rata; posle rata zaposlio sam se u »Zastavi«: do 1949. bio sam polaznik pitomačke škole, a od 1950. sam i zvanično počeo da radim, da zarađujem svoje parče hleba. Negde oko 1980. godine moj sin je završio Tehničku školu, a pošto se tih godina teže dolazilo do posla, on se nakon prekvalifikacije i sam zaposlio u »Zastavi«, u službi bezbednosti. Tako je naša porodica 110 godina vezana za »Zastavu«!

Otac je za vreme rata radio u Vojnotehničkom zavodu, te ga je na poslu, u fabrici, zatekla racija 20. oktobra 1941. Direktor fabrike im nije dozvoljavao da izlaze iz fabričkog kruga, da ih ne bi oterali u topovske šupe u Šumaricama. Zadržao ih je u halama do pet sati uveče. Kada su ih pustili, otac je, došavši kući, saznao da su Nemci odveli mog najstarieg brata Radoslava. Pokušao je da ga spase, ali nije uspeo – tako da je 21. oktobra i on streljan sa ostalim građanima Kragujevca.

Deda je predavao nemački jezik; zatim je radio na uvozu opreme i repromaterijala za potrebe vojne fabrike, a jedno vreme je predavao i trgovačkoj omladini. Za vreme rata se tako izdržavao, jer je izgubio posao u fabrici. Ja u šali kažem da se deda bavio i »tezgarenjem«. Mnogo dece je bilo, a svega jedna plata – morao je da se snalazi, pa je obučavao i decu imućnijih Kragujevčana koji su hteli da im deca znaju jedan svetski jezik.

Događale su mi se i neprijatnosti sa mojim prezimenom. Prilikom preuzimanja izvoda iz matične knjige rođenih, pre tri godine, saopštili su mi u Skupštini opštine, u matičnoj službi, da »ne mogu da dobijem izvod iz matične knjige rođenih na Rihterović« – kao što sam prethodnih 67-68 godina dobijao – već jedino na prezime Rihter. Rekli su mi da je u matičnim knjigama, koje su dobili iz crkve posle Drugog svetskog rata, zavedeno da su mi roditelji Rihter Žarko i Rihter Jelena, te prema tome i ja mogu da odbijem izvod samo na prezime Rihter. Posle izvesnog kolebanja i razmišljanja prihvatio sam to, smatrajući da su to moji verodostojni koreni. Tako sam i sva dokumenta promenio na Rihter.

Jeste mome sinu i mojim unucima prezime Rihter, ali mi smo Srbi. I ja se osećam kao Srbin. Tu sam od rođenja, slavim Đurđevdan, sva deca imaju srpska imena. Mi smo Srbi nemačkog porekla, a Đurđevdan je kao porodičnu slavu odabrao još deda Ernst. Naši preci su samo došli sa strane, a ovde su prihvaćeni kao ravnopravni i uvaženi sugrađani.


Naredna objava: Susret braće posle pola veka

Prethodne objave:

  1. Reč urednika: Dragulj od knjige: Grad nije negde, grad je sa nekim
  2. Predgovor: Razumeti i voleti jedan grad
  3. Identitetski oslonci
  4. Otvoreni grad: Dvostruka češka veza

Kragujevac otvoreni grad koji se voli PRVI PRVI NA SKALI baner 400x229


STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI 
FB STRANATVITERINSTAGRAM, TRED

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html