Otkazan rukometni turnir u Jezeru, Srbija-’Kosovo’ u Kovilovu

Otkazan rukometni turnir u Jezeru, Srbija-’Kosovo’ u Kovilovu

Iako je Rukometni savez Srbije najavio održavanje kvalifikacionog rukometnog turnira za Svetsko prvenstvo juniorki od 23. do 25. marta u kragujevačkoj hali Jezero, taj događaj je premešten u SC Kovilovo (nadomak centra Beograda), objavio je najpre Kurir, a potom je i potvrđeno agenicji Tanjug iz RSS. Nako toga je i na sajtu RSS objavlja sledeća informacija:

Kvalifikacioni turnir za Svetsko prvenstvo juniorki održaće se u SC "Kovilovo" od petka do nedelje umesto u Kragujevcu kako je to prvobitno bilo planirano. Rukometni savez Srbije odlučio se na promenu lokacije za organizaciju takmičenja zbog bezbednosti svih učesnika turnira, a sve u saradnji sa državnim organima. Turnir će biti odigran bez prisustva publike i medija.

To je i zvanični epilog izrazito negativnih reakcija javnosti već od petka, kada je RSS najavio turnir, ali i neslaganja unutar same rukometne organizacije - javno su se pobunili ponajpre u RS Vojvodine, a ubrzo i u RS Kosova i Metohije. 

Ova "selidba" domaćinstva unutar Srbije nije stišala reakcije u Kosovskoj Mitrovici, naprotiv, usledilo je još jedno obraćanje javnosti jer se i ovaj čin smatra sramotnim.

- Odluka da se za mesto odigravanja kvalifikacionog turnira za juniorke odredi Kovilovo umesto Kragujevca, nije donela ništa više ili bolje od onoga što je prva odluka donela, a to je osećaj izdaje, osramoćenosti i poniženja. Zar je jedini način da se ovoj poražavajućoj odluci stane na put, taj što će se "zamazati oči" svima, tako što će se iz Kragujevca turnir premestiti u Kovilovo, u prestonicu Srbije, Beograd?! Pravljenje ustupaka nepostojećoj državi Kosovo ne sme biti naša praksa i model ponašanja jer to može samo da znači da neko pokušava "na mala vrata" da prizna postojanje nečega što ne postoji. Bez himne, državnih obeležja i navijača, ovaj turnir biće samo poraz, nova sramota i bol u srcu svih kojima je Kosovo i Metohija dedovina, ljubav i svetinja, navodi se u saopštenju UO RS KiM koje je potpisao predsednik Slavoljub Mandić, a preneo je Tanjug takođe.

Podsećamo, povod za neslaganje je najava Rukometnog saveza Srbije da je Evropska rukometna federacija, na zahtev samog RSS, odlučila da se ovaj turnir održi bez intoniranja himni i nacionalnih simbola reprezentacija učesnica. Jedina vidljiva zastava biće ona ERF-a.

RSS je u petak saopštio da je zadovoljan odlukom kolega iz Evrope, a predsednik UO RSS Božidar Đurković je poručio da se "pobednik ne traži na političkom polju, već na rukometnom terenu".

- Imali smo dva puta: da ne igramo i da budemo izbačeni iz takmičenja uz visoku finansijsku kaznu ili da igramo na ovaj način koji je prihvatljiv za sve. U ovom trenutku ostvarili smo maksimum maksimuma, istakao je funkcioner RSS za Novosti.

Zadovoljstvo, međutim, nisu delile Đurkoviće kolege iz zemlje. RS Vojvodine je izdao saopštenje za javnost u kojem je navedeno "da se na sajtu RSS mogao videti naslov, u smislu Velika pobeda Srbije".

- Na koji način je Srbija pobedila i koga, ako znamo da će na teritoriji Srbije igrati reprezentacija tzv. države Kosova, a da će sve zastave, državni simboli i himne, dakle i zastava i himna Srbije, biti zabranjeni, što nikako ne može biti pobeda, već se objektivno radi o ponižavanju Srbije, bile su reči upućene iz Novog Sada.

Isti Savez je podsetio da se ovakvim organizovanjem turnira krši odredba čl. 165 st. 5 Zakona o sportu, prema kojem postoji obaveza upotrebe grba, zastave i himne Republike Srbije na svim međunarodnim takmičenjima, kao i odredbe čl. 29 i čl. 36 Zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne R. Srbije.

RSS nije bio pošteđen ni kritika iz RS Kosova i Metohije.

- Božidar Đurković nije samo predsednik Rukometnog saveza Srbije, on je i predsednik takmičarske komisije Evropske federacije. On je taj koji je doneo takvu odluku. Mogao je da premesti organizaciju turnira u Češku, Norvešku…, turnir nije morao da se organizuje, rekao je generalni sekretar RS KiM Siniša Lazić za Kontakt Plus.

Iz kancelarije u Kosovskoj Mitrovici su dodali, "ako je pobeda to što će u srcu Šumadije naša reprezentacija igrati bez zastave i himne, neka je na čast rukovodstvu RSS".

Iz takmičarskog dela ovog (ne)sportskog meteža podsećamo da će samo najbolja ekipa generacije 1998. biti učesnik Svetskog prvenstva, a konkurenti Srbije u grupi su: Norveška, Slovačka i "Kosovo". SP će se održati u julu u Đeru (Mađarska). 

Jutros (9:45) je na sajtu RSS osvanuo poziv svim zainteresovanim predstavnicima medija za praćenje turnira u Kragujevcu i akreditovanje. Do ove dopunjene objave (16:00) promena mesta odigravanja nije potvrđena na istom sajtu, pa se poruka BIĆEMO DOBRI DOMAĆINI i dalje odnosi na Kragujevac.

PRVI PRVI NA SKALI Otkazan rukometni turnir u Jezeru, Srbija-’Kosovo’ u Kovilovu akreditacija

O promenama još uvek nema reči ni na sajtu ERF, a kao mesto i termin odigravanja i dalje stoji - Kragujevac, 23.-25. mart 2018. godine.  

PRVI PRVI NA SKALI Srbija ’Kosovo’ bez nacionalnih simbola 23. marta u Kragujevcu

Foto: RSS

RUKOMETNI SAVEZ "KOSOVA" SAJTFB STRANAINSTAGRAM 
RUKOMETNI SAVEZ SRBIJE SAJTFB STRANATVITERJUTJUB
EHF SAJTFB STRANATVITERJUTJUB 


PRILOZI

USTAV REPUBLIKE SRBIJE

Grb, zastava i himna

Član 7.

Republika Srbija ima svoj grb, zastavu i himnu.
Grb Republike Srbije se koristi kao Veliki grb i kao Mali grb.
Zastava Republike Srbije postoji i koristi se kao Narodna zastava i kao Državna zastava.
Himna Republike Srbije jeste svečana pesma "Bože pravde".
Izgled i upotreba grba, zastave i himne, uređuju se zakonom.

 

ZAKON O IZGLEDU I UPOTREBI GRBA, ZASTAVE I HIMNE REPUBLIKE SRBIJE

IZGLED I UPOTREBA ZASTAVE

Ostali slučajevi isticanja Državne zastave

Član 24.

Državna zastava može se isticati:
1) na proslavama i drugim svečanim manifestacijama kojima se zvanično obeležavaju događaji značajni za Republiku Srbiju;
2) prilikom međunarodnih susreta, takmičenja i drugih skupova (političkih, naučnih, kulturno-umetničkih, sportskih i dr.) na kojima Republika Srbija učestvuje ili je reprezentovana, u skladu sa pravilima i praksom održavanja takvih skupova;
3) u drugim slučajevima, ako njena upotreba nije u suprotnosti sa ovim zakonom.


ARHIVA PPNS

PRVI PRVI NA SKALI Slikom

PPNS/SLIKOM

ARČIBALD RAJS

 

PRVI PRVI NA SKALI Ko nam truje decu

ppns - modli

APELI


PPNS/KG VODIČ

PPNS/RADION

PPNS/RADION - EMISIJE KOJE VIŠE NISU NA FM

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html