Paraolimpijske igre: Zlatna medalja za Dragana Ristića!

Paraolimpijske igre: Zlatna medalja za Dragana Ristića!

Srpski reprezentativac Dragan Ristić član Čika Mate iz Kragujevca, osvojio je titulu šampiona u gađanju vazdušnom puškom iz ležećeg stava u kategoriji SH2 na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

Слика може припадати 3 особе, укључујући корисника Dragan Ristic и људи стоје

Foto: Bojan Jaćimović

Osvajanjem zlata na POI, Ristić je postigao najveći uspeh u karijeri, a ujedno i kompletirao i riznicu, jedinim titulom koja mu je nedostajala. U prethodnih nekoliko godina Ristić je u ovoj disciplini osvajao zlatne medalje na Svetskom, Evropskom prvenstvu, na turnirima Svetskog kupa. Sada je zlatni niz kompletiran.

Ovo је prva zlаtna mеdаlja zа Srbiјu nа Pаrаоlimpiјskim igrаmа u Тоkiјu u strеljаštvu, disciplinа R5, 10m, vаzdušnа puškа, lеžеći stаv, klаsа SH2, miks. Rеzultаtоm 255,5 Drаgаn је оbоriо pаrаоlimpiјski rеkоrd. Оn је i svеtski rеkоrdеr u оvој disciplini.



Foto: POK Srbije

Ristić je u finale ušao sa trećeg mesta u kvalifikacijama. U ovoj disciplini žene i muškarci učestvuju u mešovitoj konkurenciji, ali u Tokiju su do završe borbe za medalje došla osmorica muškaraca. Dama nije bilo u finalu, u kome je Ristić sjajno startovao i odmah preuzeo čelnu poziciju koju je održavao do kraja.

Vazdušna puška, ležeći stav, kategotija SH2, muško-ženska konkurencija:

  1. Dragan Ristić (Srbija) 255,5
  2. Kovalčuk (Ukrajina) 254,7
  3. Tiršek (Slovenija) 232,4
Kvalifikacije: 1. Liverani 639,4; 3. Ristić 638,2; ...20. Zdravko Savanović

Vazdušna puška, ležeći stav, kategorija SH1, muško-ženska konkurencija: 1. Hiltorp (Nemačka) 253,1; 2. Park (Južna Koreja) 253,0; 3. Ščnetnik (Ukrajina) 231,2... Kvalifikacije: 1. Park 638,9; ...47. Laslo Šuranji 621,3.

Inače, danas su i stonoteniserke Bоrislаvа Pеrić Rаnkоvić i Nаdа Маtić оsvојilе su brоnzаnu mеdаlju nа Pаrаоlimpiјskim igrаmа u Тоkiјu. Pаrаstоnоtеnisеrkе Pеrić Rаnkоvićеvа i Маtićеvа оsvојilе su brоnzu u еkipnој kоnkurеnciјi u оbјеdinjеnim klаsаmа 4 i 5. Оnе su јučе dоšlе dо pоlufinаlа i tаkо оsigurаlе brоnzu. Dаnаs su sе bоrilе zа finаlе sа sеlеkciјоm Švеdskе i pоkаzаlе оgrоmnu bоrbеnоst, istrајnоst i žеlju dа nа pаrаоlimpiјskоm pоstоlju prеdstаvе svојu zеmlju, аli nа žаlоst tај mеč su izgubilе sa 3:0.


Izvori: SSS, POK Srbije

Dragan Ristić osvajač zlatne medalje na Paraolimpijskim igrama


Kragujevčanin Dragan Ristić osvojio je zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Srpski strelac trijumfovao je u disciplini vazdušna puška 10 metara miks klasa SH2. Dragan se za Tokio kvalifikovao osvojivši zlatnu medalju 2018. na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji. Naša ekipa razgovarala je sa njegovim najvatrenijim navijačima.

Pre više od dvadeset godina Dragan je doživeo automobilsku nesreću od koje su ostale posledice posebno na levoj ruci kojom i ispaljuje zlatne metke, Dragan nije posustao. Odlučio je da se bavi streljaštvom i nije bilo godine bez medalje, kako kaže njegov otac koji je svakodnevno sa sinom na treninzima.

"Kada sam video koliko je pucao prvih deset dijabola rekao sam ovo je odlično 106, 107 je odličan prosek kada pucaš imaš 03, 04 kruga mnogo je veliko, velika je razlika za onog ko treba da te stigne, posle prvih deset hitaca bio sam siguran da će osvojiti prvo mesto jer Dragana teško da neko može da pobedi na svetu sem on sam sebe kada puca", kaže njegov otac Tomislav Ristić.

Dragan ima suprugu i šestogodišnjeg sina Vladimira, koga nismo zatekli kod kuće - danas mu je prvi dan u predškolskom, a supruga koja je takođe velika podrška šampionu ne može da sakrije sreću.

"Presrećna sam, ne mogu da kontrolišem osećanja. Što se samog Dragana tiče mi smo to očekivali, ustvari nadali smo se jednoj medalji, očekivali smo bronzu, ali hvala Bogu on je to maestralno uradio, odigrao došli smo do zlata", kaže supruga Snežana. I dodaje: "Imamo veliku podršku prijatelja, a kako vidim ta podrška se širi u celoj Srbiji".

Ristić je već osvajao medalje - u Zagrebu 2010 godine bronzu, i 2018 u Južnoj Koreji zlato, a u subotu će ga nacija bodriti u takmičenju pucanje iz malokalibarske puške gde se u porodici Ristić nadaju još jednoj medalji. Tokio je, za njega, kako kažu, kruna karijere. Sada je vlasnik odličja - jedine medalje koja mu je nedostajala.

VIDEO

Bojana Delibašić i Ilija Rakić
Izvor: RTS, 1. 9. 2021.

IZ ARHIVE PPNS


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

ARHIVA PPNS

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://www.pekgora.org/ http://fondacijarsum.org/ http://www.vfphysical.rs/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html