Preuređen Trg Radomira Putnika: Dominacija sivila nad zelenilom

Preuređen Trg Radomira Putnika: Dominacija sivila nad zelenilom

Preuređen Trg Radomira Putnika ponovo je na raspolaganju Kragujevčanima i gostima grada od 15. novembra.

Kako je Grad objavio, trg se prostire na više od 5.000kvm. Cena svih radova na preuređenju, započetih oktobra prošle godine, bila je 71.400 dinara (610 evra) po kvadratu, odnosno 357 miliona dinara (sa uvećanjem cene od 21 milion dinara iz decembra 2022).

Utisci iz prve šetnje

Prvi utisak koji stvara ovaj prostor jeste dominacija sivila nad zelenilom na tih 5.000 kvadrata. To je sasvim suprotno od odnosa zelene boje (pretežno travnjaka) i sive (staze) ispred trenutnog sedišta lokalne samouprave odakle sledi preseljenje dela administracije u zgradu Suda. Nije zadržana ta "proporcija", prijatnija za posmatranje i boravak. Takođe, nije predviđen/zasađen jedan jedini cvet.

Pravi utisak o tom odnosu imaćemo kad "upekne zvezda", tokom vrelih letnjih dana. Kada se nađemo na ovim pločnicima i poželimo da se zadržimo da li će nam prijati nedostatak hlada?

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Preuređen Trg Radomira Putnika Dominacija sivila nad zelenilom 01
Naredni utisak donosi najveća novina - vodoskoci. Šta je fontana možemo najbolje da sagledamo svaki put kada smo u Velikom parku gde je postavljen "Ranjenik" 1950. godine, delo kragujevačkog vajara Dragana Panića.

Osveženje koje voda sobom donosi je neupitno, ali upitno je da li je vodoskoke trebalo bolje oivičiti, da ih prati viša "ograda". Voda koja se razliva uokolo može da donese veće neprijatnosti šetačima kada temperature budu niže i eventualno dođe do poledica, a vodoskoci budu još uvek uključeni. "Domet" vode je već sad uočljiv.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Preuređen Trg Radomira Putnika Dominacija sivila nad zelenilom 02
U projektu je bilo naznačeno: "Posebnu pažnju prilikom projektovanja obratiti na regulisanje odvodnjavanja vode".

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Preuređen Trg Radomira Putnika Dominacija sivila nad zelenilom 09
Projektom je bio predviđen poveći broj klupa, sa pratećim kantama za smeće. To je sprovedeno u delo i za svaku je pohvalu. 

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Preuređen Trg Radomira Putnika Dominacija sivila nad zelenilom 03
Čini se neusklađenom sa klupama "kontra strana" 16 stabala crvenog javora. Uz to, u središnjem delu trga stabla ne prate klupe, postoji samo rasveta.

U ovim jesenjim danima, a posebno tokom proleća, sedenje na klupama će biti uživanje. Tu sada ima i četiri stabla više. Ali, opet se postavlja pitanje korišćenja trga u letnjem periodu.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Preuređen Trg Radomira Putnika Dominacija sivila nad zelenilom 04
Propuštena je prilika (a možda i nije kasno, ako bi struka dopustila), da se iza klupa takođe posade stabla i formira dupli drvored. To je, inače, gotovo sasvim iskorenjena pojava u Kragujevcu. Jedan od retkih primera, ako ne i jedini, da pešaci prolaze trotoarom između dva drvoreda, nalazi se u ulici Vojislava Kalanovića, u blizini autobuske stanice.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Preuređen Trg Radomira Putnika Dominacija sivila nad zelenilom 05
Ono čega su lišeni posetioci ovog dela strogog centra Kragujevca - klupe ispod krošnje, postoji kraj dečjeg igrališta u blizini Pozorišta za decu i mlade. A postoji i koji kilometar dalje, na primer, na Skveru u MZ Pivara. Ispod raskošne krošnje nalazi se klupa. Tu u punoj snazi dolaze do izražaja Balaševićevi stihovi iz 1988. godine:

"Ko nije drvo razumeo prvo
Pa tek onda sadio
taj nije ništa uradio
I shvatiće kad-tad
Da ne zna šta je hlad."

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Preuređen Trg Radomira Putnika Dominacija sivila nad zelenilom 11
Ukinut saobraćaj ispred i iza spomenika Vojvodi Putniku je najveća dobrobit za pešake, što je ostvarenje planiranog. Preostaje da se to strogo primenjuje.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Preuređen Trg Radomira Putnika Dominacija sivila nad zelenilom 08
Iz prvobitne zamisli ovog preuređenja izostavljena je podzemna garaža, kao i podzemni pešački prelaz - ka Institutu za javno zdravlje.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Preuređen Trg Radomira Putnika Dominacija sivila nad zelenilom 10
Bočni deo ove celine, uz "Zlatnu ružu", nije ni predviđen sa zelenilom, potvrđuje prezentacija JP Urbanizam iz leta 2021. godine. Spas od sunca jedino bi mogli da obezbede - suncobrani, neusklađeni sa projektom.


Neodoljivu privlačnost ove lokacije i dalje će činiti istorijski značaj.

Iz istorije

Podsećamo, spomenik Vojvodi Radomiru Putniku (Kragujevac, 24. januar 1847. - Nica, 17. maj 1917) postavljen je 1992. godine. Autor je akademik Nikola Koka Janković (Kragujevac, 13. decembar 1926. - Beograd, 25. april 2017).

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Preuređen Trg Radomira Putnika Dominacija sivila nad zelenilom 12
Zgrada Okružnog načelstva i suda podignuta je prema projektu arhitekte Nikole Nestorovića (Požarevac, 15. april 1868 — Beograd, 18. februar 1957) između 1902. i 1904. godine. Kako piše na sajtu Spomenici kulture, "u duhu je eklektičnog akademizma, zasnovanog na simetriji, raščlanjivanju masa, naglašavanju centralnog rizalita glavne fasade, koji nadvišava četvorostrana kupola zaravnjenog vrha sa ogradom od kovanog gvožđa.

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Preuređen Trg Radomira Putnika Dominacija sivila nad zelenilom 07
Dve alegorijske skulpture postavljene su na krajeve krovnog venca, na ivične stupce rizalita (ženske figure Pravda i Zakon). Reljefna dekoracija je bogata. Prozori u prizemlju su lučno, a na spratu arhitravno završeni i nadvišeni trouglastim timpanonima. Među najvećim je upravnim zgradama Srbije, sa reprezentativnim glavnim holom i galerijom, monumentalnim stepeništem i monolitnim granitnim stubovima.

U ovoj zgradi Vrhovna komanda srpske vojske donela je izuzetno značajnu odluku o strategiji Kolubarske bitke, kojom je nanet poraz austrougarskoj vojsci. Za uspešno vođenje ove bitke general Živojin Mišić unapređen je u vojvodu. Konzervatorski radovi su obavljeni u periodu 1972–1973. i 1994–1997".

PRVI PRVI NA SKALI Kragujevac Preuređen Trg Radomira Putnika Dominacija sivila nad zelenilom 06
Ostalo je zabeleženo da je u ovoj zgradi 1915. godine Stanislav Binički prvi put izveo svoju kompoziciju "Marš na Drinu", koju je posvetio briljantnoj pobedi srpske vojske na Ceru. Izvođenju su prisustvovali Radomir Putnik, dr Slobodan Jovanović, gost iz Lozane Arčibald Rajs i mnogi ugledni ljudi tog vremena.

D. M. M. - PPNS
STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PODRŽI PPNS!

Print Friendly and PDF

Komentara: 1

  • Милорад Ђоковић
    21.11.2023

    Тек данас сам прошао једним делом трга и затекао водопишкала како гргоље да не би купала пролазнике по хладном и ветровитом дану. Уместо оне лепезе од клупа морало је да се нађе прикладније решење. Сумњам да ће се неки шетач усудити да седне на њих у време летњих врућинама. Не би упропастили изглед још неко дрво посађено изван строја од две врсте.

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html