Prof. Grujičić: Nećemo odustati od istraživanja posledica NATO agresije

Prof. Grujičić: Nećemo odustati od istraživanja posledica NATO agresije

Gost Jutarnjeg dnevnika RTS: prof. dr Danica Grujičić

CILJ ONKOLOGIJE JE DA RAK POSTANE BOLEST SA KOJOM SE MOŽE ŽIVETI

...Što se tiče faktora rizika, gošća Jutarnjeg dnevnika navodi da epidemiolozi Evropske unije uvek ističu gojaznost, lošu ishranu, zagađenje, pušenje kao glavne faktore rizika za nastanak raka. Međutim, jedna grupa naših stručnjaka, među kojima je i profesorka Grujičić, smatra da je bombardovanje 1999. godine apsolutno odgovorno za povećanje broja obolelih, posebno od leukemije i limfoma, sistemskih maligniteta i maligniteta kod dece. Nažalost, nema nikakvih pravnih posledica do danas.

- Jedna grupa nas stručnjaka smatra da je bombardovanje 1999. godine apsolutno za to odgovorno. Na žalost, posle svih fanfara i pompe o pokretanju komisije koju podržavaju četiri ministarstva, izostalo je pravno rešavanje toga, nema zaključka Vlade i mi, praktično, nismo počeli da radimo. I dalje tvrdimo da nije kasno da se radi na tome, i dalje tvrdimo da je neophodno. Sva ova zagađenja o kojima danas pričamo - ona postoje, apsolutno se treba boriti protiv njih. Ona pokazuju koliko je gas neophodan ovoj zemlji. Sa druge strane, gde su bile sve te organizacije, posebno evropske humanitarne organizacije, 1999. godine u aprilu kada je gas fozgen, oblak fozgena stigao čak do Švedske? Gde su oni tada bili, da li su tada nekoga upozoravali kada je ovde pravljen pravi ekološki genocid. Prema tome, za to sam da narod ima informaciju - koliko je zagađenje, kada je zagađenje, ali da budu pošteni pa da kažu i šta se dešavalo tada. Na žalost, poštenje kod njih očito nije jača strana.Izvor: RTS, 4. 2. 2020.

Jedan od inicijatora formiranja Međuresornog koordinacionog tela za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja Danica Grujičić izjavila je da će stručnjaci nastaviti da vrše pritisak da bude usvojena odluka o osnivanju ovog tela i naglasila da je previše vremena prošlo da bi verovala da je reč o slučajnom propustu i neznanju.

Grujičićeva je navela da su svi oni i dalje spremni da se prihvate tog posla iako se, iz birokratskih razloga, u poslednje dve godine od kada je sporazum o formiranju tog tela parafiran, nisu pomerili sa mrtve tačke.

- Ovo nije projekat koji će se raditi jedno leto. Ovo je posao koji će se dugo i temeljno raditi. Svi smo spremni za njega. Možda i više nego pre. Najvažnije je što se ovoj inicijativi iz godine u godinu pridružuje sve veći broj naučnika. Nikada nećemo odustati od insistiranja na tome da se sprovede detaljno, naučno ispitivanje posledica NATO agresije, rekla je Grujičićeva za Politiku.

Ona je naglasila da ne zna ko koči rad Međuresornog koordinacionog tela.

- Da li postoje pritisci van granica naše države, na to pitanje nemam odgovor jer jednostavno ne znam. Mogu samo da nagađam, rekla je Grujičićeva, koja je direktor Instituta za onkologiju.

Ona je naglasila da apsolutno stoji iza svoje ranije odluke da ne potpiše izjavu o strogoj tajnosti podataka, dodajući da ne veruje da je ta izjava kamen spoticanja, tačnije razlog što se odugovlači sa tim poslom.

- Koja je svrha da uradimo ispitivanje koje će neko možda pod pritiskom NATO da proglasi za tajnu i da nikada ne možemo da ih koristimo. Cilj je da upoznamo svet o svim posledicama NATO agresije kroz naučne konferencije, analize, doktorate, rekla je Grujičićeva.

Prema njenim rečima, postoje podaci koji predstavljaju državnu tajnu i otkrivanje takvih podataka predstavljalo bi opasnost po bezbednost države.

- Naravno da niko od nas nije spreman da objavljuje takvu vrstu informacije, rekla je Grujičićeva i dodala da je remedijacija, odnosno ekološki oporavak delova zemlje, najvažniji cilj inicijative za formiranje Međuresornog koordinacionog tela.

Povodom informacije da će Komisija za ispitivanje posledica NATO bombardovanja uskoro objaviti prvi izveštaj u kome će poslanike u Skupštini Srbije, ali i javnost detaljno izvestiti o rezultatima rada, Grujičićeva je rekla da je dobro da se u parlamentu govori o toj temi, ali da svi poslanici i političari moraju da govore isključivo o podacima i informacijama koje su izneli stručnjaci na osnovu naučnih dokaza.

- To je jedini način da se izbegnu politizacija i manipulacije, zaključila je Grujičićeva.

Foto:  VTG/dokumentacija GŠ Vojske SRJ; Vladimir Vetkin/EPA
Izvor: Politika, 10. 2. 2020.

Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

PREPORUKA PPNS

NATO BOMBARDOVANJE, KAO UZROK NASTANKA EKOCIDA U REPUBLICI SRBIJI – PROF. DR DRAGAN BATAVELJIĆ

MAPA NATO IZ 1999. - GDE JE PADAO OSIROMAŠENI URANIJUM  

  

ZAŠTO JE NATO BOMBARDOVAO SRBIJU 1999

IZVEŠTAJ SRJ - POSLEDICE NATO BOMBARDOVANJA NA ŽIVOTNU SREDINU SR JUGOSLAVIJE (SAVEZNO MINISTARSTVO ZA RAZVOJ, NAUKU I ŽIVOTNU SREDINU)


POSLEDICE NATO AGRESIJE NA SAVEZNU REPUBLIKU JUGOSLAVIJU - PROF. DR LJUBO PEJANOVIĆDonacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

STRANICA KOJA SE ČUJE
 - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

PRVI PRVI NA SKALI Podrska PPNS

ARHIVA PPNS 

PRVI PRVI NA SKALI Udruzenje osnovano


DREN

DOM

POTROŠAČI

PRVI PRVI NA SKALI Sadrzaj O GMO

● O GMO ● Roba bez GMO ● Foto ● Video (O GMObez prevoda) ● Članci (domaći medijistrani mediji) ● Dokumenti (domaći izvoristrani izvori) ● Svet ● Evropa ● Srbija ● Gradovi-opštine ● Kragujevac bez GMO ● M. M. Ševarlić

KRAGUJEVAC BEZ GMO FB GRUPA
SRBIJA BEZ GMO FB STRANA 

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html