Rečeno i prećutano: Posledice NATO bombardovanja 1999 (AUDIO)

Rečeno i prećutano: Posledice NATO bombardovanja 1999 (AUDIO)

Promocija monografije "Istina o posledicama NATO bombardovanja Srbije 1999. godine"U svečanoj sali Doma Vojske Srbije danas je na tematskoj tribini promovisana monografija "Istina o posledicama NATO bombardovanja Srbije 1999. godine". Knjigu koju su uredile dr Zorka Vukmirović i profesor dr Danica Grujičić, u saradnji sa grupom naučnih i stručnih radnika "Inicijativa", pripremilo je i izdalo "Društvo Srbije za borbu protiv raka".

Govoreći na temu "Kosovo i Metohija i Organizacija ujedinjenih nacija", bivši ministar spoljnih poslova Savezne Republike Jugoslavije Vladislav Jovanović, nakon kratkog istorijskog osvrta o tome šta je prethodilo NATO bombardovanju, činjenicu da je, mimo odluke Ujedinjenih nacija, bombardovana jedna suverena država, nazvao je presedanom, a "kosovsko pitanje" definisao je kao "nezavršeno i nerešeno".

- I dalje traje status kvo. Već 22 godine Kosovo stoji, ne razvija se, a stajanje je nazadovanje, bez perspektive, rekao je Jovanović, koji je kao potencijalno rešenje spomenuo pritisak koji bi velike sile mogle učiniti na kosovske Albance da "snize nivo svojih očekivanja, u pravcu autonomije".

O posledicama NATO agresije po zdravlje i životnu sredinu u Srbiji i regionu, govorila je koautorka monografije prof dr Danica Grujičić, koja je istakla da se posledice menjaju iz dana u dan.

- Poslednje dve decenije imamo povećan broj dece sa malignim tumorima, koji, što je dodatni problem, lošije reaguju na terapiju, uz patološke trudnoće i porast autoimunih bolest i sterilitet, posebno kod muškaraca, rekla je između ostalog doktorka, uz iznošenje podataka o mortalitetu i svim vrstama tumora koji su na našim prostorima u porastu poslednje dve decenije.Apostrofirajući neke od zaključaka obavljene analize, istakla je da je kod nas daleko veći mortalitet od malignih bolesti nego što je u ostalim evropskim zemljama, iako smo u evropskoj sredini po broju obolelih, i založila se da završnu reč o tom i ostalim fenomenima, koji proističu iz činjenice da je na našu zemlju bačena velika količina osiromašenog uranijuma - da nauka.

Na temu upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom tokom NATO agresija na SRJ, govorio je general u penziji Slobodan Petković, koji je istakao da su najmoćnije zemlje, umesto da skladište svoj radioaktivni otpad na svojim teritorijama, odlučili da ga, uz objašnjenje da je to zbog njegove navodne veće udarne moći, raseju po našoj zemlji.

- Znali su, između ostalog i tokom Rata u zalivu, kakve posledice izaziva osiromašeni uranijum, ali ih to nije sprečilo- rekao je Petković koji je govorio i o konkretnim dejstvima NATO avijacije, tokom kojih je izvršena kontaminacina zemljišta, počev od rejona Prizrena 28. marta 1999. godine a predstavio je i mapu terena na kojima su izvršena, kako je istakao - 112 udara radioaktivnom municijom, na 91 lokaciji.

Penzionisani general govorio je i o planovima i aktivnostima dekontaminacije, spominjući da poslednje dve decenije, baš kao i danas, traje neprekidna kampanja čiji je cilj stvaranje slike koja umanjuje štetne efekte kontaminacije izazvane osiromašenim uranijumom.

U svojevrsnom osvrtu na novo izdanje, koautorka, dr Zorka Vukmirović je istakla da je monografija „hronika istrajavanja na ideji“.- Cilj izdanja nije usmeren ni protiv koga ili čega, već na zdravu budućnost i zdravlje naših potomaka. Priprema je trajala 4 godine, i u pisanju su učestvovali vrsni poznavaoci materije, timovi u kojima su bili i mladi naučnici, ukupno 31 autor- rekla je Vukmirovićeva, odajući počast autorima, od kojih su neki i preminuli, uz napomenu da je osnova postavka tokom pisanja bilo insistiranje na naučnoj čestitosti i stručnosti.

Monografija, koju je po celinama predstavila, prema njenim rečima, namenjena je budućim doktorima, i ona, što je posebno bitno, donosi novu, univerzalnu metodologiju, čijom primenom mnogi problemi mogu biti rešeni.

- Srbija ima snage za to, ali to mora biti projekat iza koga će stati država. Veliki posao je pred nama i važno je u njemu učestvuju mladi i čestiti istraživači, rekla je koautorka monografije "Istina o posledicama Nato bombardovanja Srbije 1999. godine"- dr Zorka Vukmirović.

Izvor: Medija centar Odbrana, 29. 6. 2021.


Radio Beograd 2: Rečeno i prećutano
Posledice Nato bombardovanja - rizik i šteta

Državna komisija za ispitivanje posledica NATO bombardovanja 1999. godine formirana je pre tri godine. Njeno delovanje zapelo je na samom startu i praktično nije ni počela da radi.Evidentno je međutim da je u poslednje dve decenije, od NATO agresije, udvostručen broj malignih oboljenja, povećan broj retkih bolesti, dece sa deformitetom. Ekološki su devastirana mnoga bombardovana područja.

Danica Grujičić
Foto: Danica Grujičić

U kakvoj su međusobnoj vezi ove činjenice između ostalog govori nedavno objavljena monografija pod nazivom „Istina o posledicama NATO bombardovanja Srbije 1999. godine".

Zorka Vukmirović
Foto: Zorka Vukmirović

Urednice ovog izdanja su prof. dr Danica Grujičić i dr Zorka Vukmirović. One su gošće emisije.

Urednik i voditelj je Radovan Pantović.

PRESLUŠAJ:

Portal PRVI PRVI NA SKALI Cekajuci vetar - preslusaj


Donacija za udruzenje PRVI PRVI NA SKALI 2020

ARHIVA PPNS


PRAVCI KRETANJA POLIHROLOVANIH BIFENILA U VODAMA NAKON NATO BOMBARDOVANJA - DOKTORSKA DISERTACIJA MILJANE STOJANOVIĆ-MILOSAVLJEVIĆ

PRILOG: ČASOPIS DRUŠTVA SRBIJE ZA BORBU PROTIV RAKAUKAZIVANJE STRUČNJAKA NA POSLEDICE NATO BOMBARDOVANJA SR JUGOSLAVIJE 1999. GODINE (FOTOMONOGRAFIJA ’1999’)PREPORUKE PPNS

POSLEDICE BOMBARDOVANJA KRAGUJEVAČKE ’ZASTAVE’PRAVCI KRETANJA POLIHROLOVANIH BIFENILA U VODAMA NAKON NATO BOMBARDOVANJA - DOKTORSKA DISERTACIJA MILJANE STOJANOVIĆ-MILOSAVLJEVIĆ

STRANICA KOJA SE ČUJE - ZORAN MODLI
PRVI PRVI NA SKALI FB STRANATVITERINSTAGRAM 

NASLOVI IZ BIBLIOTEKE

DREN

ROKENROLER

RADION

MIHAJLO PUPIN

ARČIBALD RAJS

Print Friendly and PDF

Komentara: 0

Dodaj komentar

Facebook komentari

Anketa

Da li ste protiv GMO u Srbiji?

Ostale ankete
https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija/ https://ekologijakragujevac.rs/ https://www.facebook.com/groups/543555452379413/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.pmf.kg.ac.rs/ https://www.facebook.com/savez.slepihkragujevac http://www.pmf.kg.ac.rs/botanicka_basta/index.html https://ckkg.org.rs/ https://www.okvirzivota.org.rs/ http://vrabac.rs/ http://www.pozoristezadecu.com/ https://www.ijfk.info/ https://joakimfest.rs/ http://www.conviviummusicum.com/sr/ http://www.nbkg.rs/index.html https://telok.org.rs/ https://aiesec.org.rs/lokalna-kancelarija-kragujevac/ https://www.facebook.com/profile.php?id=100064845214187 https://www.spdradnickikragujevac.com/ https://www.facebook.com/konamtrujedecu/ http://www.drustvosrpskihdomacina.org.rs/ https://www.facebook.com/PrviPrviNaSkali/ https://www.facebook.com/Pupinizacija-582808185210353/ https://sveoarheologiji.com/ http://www.pekgora.org/ https://prviprvinaskali.com/clanci/dren/ekologija/mali-vodeni-ekosistem-u-botanickoj-basti-realizovan-projekat-ug-svetli-horizonti.html http://fondacijarsum.org/ http://www.milutinstefanovic.com/ http://www.vfphysical.rs/ http://nevenaignjatovic.com/ http://www.ipsport.net/ http://marepannoniumgarden.blogspot.rs/-i-dupont.html http://www.epodzaci.org/ http://www.prvagimnazija.edu.rs/index.php/nastava/van-nastave/sopce https://www.pasarela.rs/o-nama/ http://zoran-spasojevic.blogspot.com/ http://www.audioifotoarhiv.com/ http://www.littlelighthouse.net/ http://kozmicbluesemisija.blogspot.com/ https://www.facebook.com/groups/ZoranModli https://www.facebook.com/groups/131568206482/ https://www.facebook.com/stop.gmo.srbija https://prviprvinaskali.com/clanci/recju/autori-ppns/aleksandra-ninkovic-tasic/mihajlo-i-pupin-sa-pasnjaka-do-naucenjaka.html https://prviprvinaskali.com/clanci/slikom/glagoljanja/arcibald-rajs-o-budzaklijskoj-politici.html https://prviprvinaskali.com/clanci/podrska-ppns/podrzi-rad-ug-prvi-prvi-na-skali-donacijom-na-racun-1504516749.html